Wereldtitel dammen uitgeknokt in Den Haag

Editie 02
Waarom wordt de Wereldtitel dammen beslist in Den Haag?
29112016_WKdammen_04_JZ.jpg

Wie kent het niet: een potje dammen. Het bordspel is van alle tijden, misschien heb jij het vroeger ook wel eens gespeeld. Maar als je denkt aan dammen, dan denk je niet aan een snelle, hippe sport. En al helemaal niet aan een spannende strijd tussen twee jonge mannen. Maar is dit wel terecht?

Nu de Wereldtitel Dammen in Nederland wordt gehouden, en deze battle bovendien voor de ontknoping naar Den Haag komt, zijn wij op onderzoek uitgegaan. Wie zijn eigenlijk de hoofdrolspelers die de wereldranglijsten beheersen? Is de damsport echt zo stoffig als we vaak denken? En waarom is nu juist Den Haag een mooi strijdtoneel voor de wereldtitel?

Den Haag is van 11 tot 18 december gastheer van de finale partijen van de Wereldtitel Dammen. Het toernooi bestaat uit twaalf wedstrijden tussen de twee beste dammers van de wereld. En dat zijn twee Nederlanders! 

Omdat de Russische grootmeester Alexander Georgiev zich heeft teruggetrokken, gaat de strijd in de tweekamp om de wereldtitel nu tussen nummer twee van de wereld Jan Groenendijk en Roel Boomstra, de nummer drie. Nederland krijgt nu dus voor het eerst sinds 1984, toen Harm Wiersma de wereldtitel pakte, opnieuw een wereldkampioen in de damsport.    

De finalisten Jan en Roel.
Roel en Jan: nu al de twee beste dammers van de wereld.

 

Jan en Roel

We hebben de mannen die gaan strijden voor de wereldtitel gesproken. Wat blijkt? Zoals je ziet geen oude mannen, maar twee jonge mannen van 18 (Jan) en 23 (Roel) jaar! Jan en Roel weten dat zij er niet uitzien als typische dammers. ‘Wij zien er toch wel iets jonger uit dan een vijftigjarige Rus’, grapt Roel. Juist daarom vinden ze het leuk om in Den Haag langs de scholen te gaan. Dat doen zij in aanloop naar het toernooi. ‘We willen de Haagse jongeren graag enthousiast maken voor de damsport. Dammen is leuk! En misschien ontdekken we wel wat nieuwe talentjes’, zegt Jan.

Jan en Roel zijn allebei op school in contact gekomen met het dammen. Jan deed als achtjarige mee aan een schooltoernooi en won meteen tien gratis damlessen. Roel begon met schaken, maar dat vond hij niet zo leuk. Na een bezoek aan de damclub was hij echter meteen verkocht.

Maar wat maakt dammen nu zo leuk? Roel: ‘Het is de diepgang die ik leuk vind. Elk spel is anders en je raakt dus nooit uitgeleerd.’ Jan bevestigt dit: ‘Doordat elke pot anders is, kan ik steeds andere trucjes uitproberen op mijn tegenstander. Dat maakt het reuze interessant!’

En hoe bereid je je eigenlijk voor op een damwedstrijd? Jan: ‘Omdat het een denksport is, ga je anders een wedstrijd in. Ik bestudeer van tevoren veel damboeken en zo zorg ik voor de juiste focus.’ Roel bespreekt met zijn trainers hoe hij zijn vorige wedstrijden heeft gespeeld: wat ging goed en wat kan beter? Voor allebei is het ook erg belangrijk om goed uitgerust en scherp aan het toernooi te beginnen.

Dammen in Den Haag

De mannen vinden het schitterend dat Den Haag is gekozen voor de ontknoping van het wereldkampioenschap. Jan: ‘Ik ga dammen in de Eerste Kamer, dat is geweldig!’ Den Haag heeft altijd al een speciale band gehad met de damsport. De roemruchte Haagse damvereniging RDG, tegenwoordig onderdeel van de Hofstad dammers, werd maar liefst elf keer landskampioen. En vergeet het grote internationale zomerdamtoernooi The Hague Open niet, dat tot 2010 vijftien jaar op rij in de stad plaatsvond.

De Wereldtitel Dammen start met vier wedstrijden in Groningen, vervolgens zijn er drie in Wageningen. Dit zijn de woonplaatsen van de finalisten. De laatste vijf beslissende wedstrijden vinden plaats in Den Haag. Dit gebeurt op verschillende plekken in de stad: in de Eerste Kamer, in een glazen huis op het Plein en tenslotte is de finale in het Zuiderstrand Theater op Scheveningen.

 

 

De Eerste Kamer met groene bankjes.
Eerste Kamer Zuiderstrand Theater
Het grijze gebouw van het Zuiderstrand Theater.

Afstoffen dat imago. Dammen is leuk!

Sommige mensen zeggen dat dammen een stoffig imago heeft. De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) ziet dit anders. Damsport is geschikt voor alle leeftijden en dus ook voor de jeugd. Daarom organiseert de dambond een damtoernooi, waarbij leerlingen van 11 Haagse middelbare scholen tegen Jan en Roel kunnen dammen.  

Ton Sijbrands komt langs Haagse scholen voor een potje simultaan dammen.
Haagse scholieren leren dammen.

Dicht op de actie

Wie de actie van dichtbij wil meemaken, heeft geluk, want publiek is welkom bij de wedstrijden. Kijk op de website voor de locaties. De actie is ook online  te volgen. Wil je meer weten over Jan en Roel, bekijk dan het filmpje waarin zij over hun favoriete sport vertellen.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 02 december 2016 Geschreven door Arnout Guns & Nazihah Janmohamed Fotografie door

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 02

02 december 2016
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
02