Trots om te stemmen in een democratische traditie

Editie I
Header_cristina.jpg

Woensdag 15 maart 2017 is een bijzondere dag voor de eind 2016 genaturaliseerde Cristina D’Acosta Ferrer. Haar stem legde een lange weg af. Van geboorteland Venezuela via de V.S. naar het Benoordenhout. Vandaag gebruikte ze om kwart voor negen het rode potlood in de Oranje Nassauschool.

Cristina, 35 jaar, kwam vanuit San Francisco voor de liefde naar Nederland en is nu bijna vijf jaar in Den Haag. Ze heeft met haar man een dochter en werkt als civiel ingenieur in de geotechniek. ‘Ik zie stemmen niet alleen als recht maar ook als plicht. Meedoen met de verkiezingen is voor mij een mijlpaal. Ik voel me daardoor nog meer Nederlander.’ De democratische traditie van Nederland is volgens Cristina sterk verankerd in de samenleving.

Keuze voor Nederland

Cristina studeerde in San Francisco waar ze haar man ontmoette. Even overwogen ze daar samen te blijven. Maar ze wilde graag de cultuur van haar man leren kennen, zoals hij de cultuur en taal van Venezuela al kende. ‘In 2012 ben ik hier aangekomen, in dat jaar zijn we ook getrouwd. Ik heb het taalprogramma aan de TU Delft gevolgd. Door het communiceren in het Nederlands en door mijn werk ben ik me steeds meer Nederlander gaan voelen. Sinds de naturalisatie heb ik nu dezelfde nationaliteit als mijn man en dochter. Dat voelt gewoon goed en is ook erg handig.

Cristina: 'Mijn keuze lag al langere tijd vast.' 'Stemmen op een kandidaat die vraagstukken voor zichzelf wil analyseren en begrijpen', aldus Cristina.

Verkiezingen in Venezuela

‘Mijn land van herkomst is in feite al ruim zeventien jaar een dictatuur. Het parlement heeft eigenlijk geen macht. Die ligt helemaal bij de regering. Verkiezingen zijn niet meer dan een show, want de regering houdt alles onder controle. Daarnaast wordt er veel beloofd maar niets gedaan. Idealen worden door corruptie verkwanseld.’ Allemaal niet goed voor de motivatie om te stemmen. Toch heeft Cristina dat altijd gedaan. ‘Al was het vaak tevergeefs, omdat stemmen uit het buitenland niet meer worden meegeteld.’

Cristina_stembus.jpg
Cristina: 'Meedoen met de verkiezingen is voor mij een mijlpaal. Ik voel me daardoor nog meer Nederlander.’

In het stemhokje

‘Ik heb de debatten gevolgd op televisie en houd natuurlijk de kranten bij. Het worden spannende verkiezingen. Ik heb gestemd op een kandidaat die vraagstukken voor zichzelf wil analyseren en begrijpen.’ Daarnaast keek Cristina naar het verleden: hoe stabiel is een partij? Ook speelde voor haar de visie op onderwijs een rol. ‘Dat iedereen kansen krijgt  een mooie toekomst op te bouwen, ook mijn eigen kinderen. Natuurlijk is er geen perfecte kandidaat. Het was een kwestie van kiezen voor de minst slechte. Mijn keuze lag al langere tijd vast. We krijgen uiteraard een coalitie, dat kan nu eenmaal niet anders. Waarbij beloften zullen worden opgeofferd, zo gaat het bij regeringsvorming. De politiek is de laatste tijd naar mijn mening vooral met economie bezig geweest, niet met mensen. Het wordt tijd dat de mensen centraal komen te staan.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de Tweede Kamerverkiezingen, kijk dan op denhaag.nl.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

 

Trots om te stemmen in een democratische traditie

Gepubliceerd op 15 maart 2017 Geschreven door Heleen van der Putt Fotografie door Henriëtte Guest

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie I

15 maart 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
I