Een kijkje in de Haagse rioolkeuken

Editie 01
Hoe ziet het riool er eigenlijk uit?
Afvalwater stroomt door de donkere gangen van het riool

Het lijkt zo vanzelfsprekend: het toilet doorspoelen, je vaatwasser aanzetten of de was draaien. Maar wat er vervolgens gebeurt met het vuile water zie je niet. Wim Oldenhave en Michel Den Dulk zijn beheerders van het riool bij de gemeente Den Haag. Zij dalen regelmatig af, de donkere diepte in. Tijdens hun laatste inspectieronde namen ze een fotograaf mee voor een uniek kijkje in de Haagse rioolkeuken. Geniet van deze reis zonder nare luchtjes of warme, waterdichte pakken. 

Michel Den Dulk schijnt met een zaklamp het riool in
Michel Den Dulk

 

Wim Oldenhave
Wim Oldenhave

 

Een wandeling door het riool 

Den Haag heeft in totaal 1.700 kilometer aan riool. Op sommige plekken is het riool zo groot dat je er doorheen kunt lopen. Op andere plekken is het een stuk smaller. Michel, Wim en hun collega's kunnen er niet zomaar in. Wanneer zij het riool in moeten, zetten zij eerst tijdelijk het gemaal in de buurt uit. 'Anders is de stroming te sterk en is de stand van het water te hoog', legt Wim uit. Bij hevige regenval staat het gangenstelsel zelfs helemaal onder water en is lopen door het riool dus niet mogelijk. 

Water stroomt langs de muur

Alles komt hier samen

Regenwater, afvalwater van toiletten, afwas-, douche- en badwater: alles komt vanuit verschillende richtingen samen in het riool. Komen de beheerders ook weleens iets geks tegen? 'Zeker', zegt Willem. 'Collega's van mij hebben bijvoorbeeld een keer een schapenkop gevonden. Er is ook weleens een pistool aangetroffen. Ik denk dat die waarschijnlijk is gedumpt na een vluchtactie. Maar zodra we zoiets vinden, schakelen we natuurlijk meteen de politie in.'

Afvalwater stroomt van een hoger gelegen punt het riool in

In de put  

De beheerders dalen af in het riool via zogenaamde 'inspectieputten'. Dit zijn dus eigenlijk de ingangen van het riool. Er zijn ongeveer 33.000 van dit soort putten in Den Haag. Willem: 'Toen in maart 2014 de Nuclear Security Summit werd georganiseerd, moesten we de putten rondom het gebied van de conferentie inspecteren en daarna verzegelen. Vanwege de veiligheid. Niemand mocht er toen meer in.'

Michel Den Dulk schijnt zijn zaklamp op een inspectieput
Michel laat een inspectieput zien.

Mee met de tijd

Het oudste riool van Den Haag is gemetseld en stamt al uit de 19e eeuw. Het stelsel uit die tijd is zo stevig gebouwd dat het nu nog steeds mee kan. Uiteraard maakt de gemeente wel gebruik van ontwikkelingen en nieuwe technieken. Om goed te kunnen kijken in de smalle stukken van het riool stuurt de gemeente er een robot op uit die opnames maakt. Michel en Wim kunnen die opnames terugzien en zo weten zij ook wat er in die delen van het riool gebeurt. 

Een zinkerkamer in het riool
'De Zinkerkamer' werd ongeveer 130 jaar geleden gebruikt om overtollig water door te spoelen naar een volgende ruimte. Inmiddels maakt de gemeente hiervan geen gebruik meer. De nieuwste collega van Wim en Michel: de inspectierobot.
Een inspectierobot inspecteert het riool

Meer weten?  

Als je wilt weten hoe het riool werkt, kijk dan op Denhaag.nl. Heb je nog andere vragen over het riool of ondergronds Den Haag? Wij horen het graag!

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Een kijkje in de Haagse rioolkeuken

Gepubliceerd op 16 november 2016 Geschreven door Sandy Vivaldi & Shelley Kouwenhoven Fotografie door Jurriaan Brobbel

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 01

16 november 2016
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
01