Hoe maakt Den Haag werk van werk? - deel 2

Editie 09
SPA02X1B8261.jpg

De jeugdwerkloosheid in Den Haag daalt. Goed nieuws voor de stad en haar jongeren. Maar wat zijn de verhalen achter deze cijfers? Editie070 brengt een serie portretten van drie jongeren die vertellen over hun zoektocht naar een opleiding of baan en de begeleiding die ze daarbij hebben gekregen. In dit tweede deel het verhaal van Zakaria, over zijn zoektocht naar een opleiding en baan en over zijn coach Alami Attal Haoui, werkzaam voor het Servicepunt Arbeid van de gemeente Den Haag.

Zakaria (18 jaar)

'En dan zit je op de bank, thuis voor je uit te staren. Geen opleiding, geen werk. De opleiding Zorg was niet mijn ding en ik bleef steeds vaker weg van school. Totdat ik hoorde dat ik niet meer hoefde te komen. Daar stond ik dan. Ik had geen idee wat ik moest doen.'

Zakaria056X1B3207.jpg
Zakaria

Ik ben Zakaria, geboren in de Schilderswijk. Hier woon ik samen met mijn ouders en acht broertjes en zusjes. Voetballen doe ik het allerliefst. Wel vier keer per week. Ik had me voor de opleiding Zorg ingeschreven, maar kwam tijdens de opleiding erachter dat ik toch niet in de zorgsector wil werken. Ik wilde verder studeren, maar ook geld verdienen. Dankzij de hulp en begeleiding van het Servicepunt Arbeid werk ik momenteel bij een postdrogisterij en sta ik ingeschreven voor een BBL-opleiding.

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg en is een combinatie van leren en werken. Leerlingen zitten één dag(deel) in de week op school en werken de overige dagen in de week bij een bedrijf.

Waarom de combinatie van werk en opleiding? Mijn oom heeft zestien jaar lang zonder diploma voor een bedrijf gewerkt. Van de een op andere dag stond hij op straat. En zonder diploma kwam hij niet meer aan de bak. Dat wil ik niet. Ik wil dat papiertje halen.’

Alami, coach bij het Servicepunt Arbeid (47 jaar)

‘Zakaria is een rustige en zeer gemotiveerde jongen. Een stoere jongen aan de buitenkant, maar best onzeker vanbinnen. Hij wil aan de slag, maar heeft hulp nodig om zijn leven weer op de rit te krijgen. En daarom ben ik er. Ik help hem hiermee en ben pas tevreden als Zakaria een nieuwe opleiding volgt en plezier heeft in wat hij doet.'

Alami026X1B1631.jpg
Alami

'Ik ben Alami en ik werk op het Servicepunt Arbeid in de Schilderswijk, waar ik jongeren help aan een baan of opleiding. Ik heb regelmatig contact met het mobiele verzuimteam op het ROC en overleg dan over jongeren die niet op school verschijnen en uitvallen, zoals Zakaria. Al snel zat ik met hem om de tafel voor het maken van een (traject)plan, waarmee hij weer aan de slag kon gaan. Inmiddels heeft Zakaria een beroepskeuzetest gedaan, we hebben zijn cv bijgewerkt en goede gesprekken gevoerd over zijn huidige situatie, eventuele belemmeringen in zijn privéomgeving en over zijn toekomst; zijn loopbaan. Hieruit werd duidelijk dat Zakaria verder wil in de logistiek. Met nu als eindresultaat: Zakaria start binnenkort met de BBL-opleiding logistiek medewerker en gaat aan de slag bij hetzelfde bedrijf waarvoor hij nu werkt: een postorderbedrijf voor drogisten. Zakaria staat niet meer stil. Hij kijkt vooruit en heeft weer zin in zijn toekomst.

We horen steeds vaker dat jongeren elkaar doorverwijzen naar het Servicepunt Arbeid. Wanneer een jongere zonder baan of opleiding zit en zijn vrienden zeggen: ga maar naar Alami van het Servicepunt Arbeid. Hij helpt jou. Het vertrouwen van deze jongeren is het grootste compliment dat je kunt krijgen.’

Servicepunt Arbeid

Zakaria is een van de jongeren die succesvol aan een baan of opleiding zijn geholpen via het Servicepunt Arbeid. De kracht van het Servicepunt Arbeid ligt in het bieden van maatwerk en een aanspreekpunt voor jongeren, maar ook in een breed netwerk van organisaties en partners in de wijken. Medewerkers van het Servicepunt Arbeid gaan letterlijk de wijken in, hebben persoonlijk contact met jongeren en behouden dit contact, net zolang dat nodig is. Meer weten over het Servicepunt Arbeid of contact leggen met een van de medewerkers? Kijk op Facebook of op Denhaag.nl voor meer (contact)informatie.

Wist je dat?

  • ... de jeugdwerkloosheid het afgelopen jaar met 41,2 % gedaald is van 5.994 naar 3.526 niet werkende werkzoekende jongeren?
  • ... deze daling gelijk loopt met steden zoals Amsterdam (42,1%) en Utrecht (39,9%), terwijl de arbeidsmarkt in deze steden beter is dan in Den Haag. Alleen in Rotterdam is het aantal niet werkende werkzoekende jongeren minder gedaald (23,8%).
  • ... in deze serie Editie070 (nummer 7) eerder een verhaal schreef over Irshad, deelnemer aan het Jongeren Perspectief Fonds?

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Hoe maakt Den Haag werk van werk?

Gepubliceerd op 24 maart 2017 Geschreven door Sibel Kilinc Fotografie door Frank Jansen

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 09

24 maart 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
09