Den Haag Doet het… vrijwillig!

Editie 09
NLdoetTuin076X1B9711.jpg

Op 10 en 11 maart 2017 hebben vele maatschappelijk betrokken Nederlanders én nieuwe Nederlanders de handen uit de mouwen gestoken tijdens NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Uiteraard doet Den Haag ook weer mee... vrijwillig! In Editie070 een beeldverslag van vier NLdoet-klussen in de Haagse stadsdelen Escamp, Laak, Centrum en Loosduinen.

 

Marcustuin

Locatie: een buurtmoestuin in stadsdeel Escamp.
Klussen: moestuin opknappen en pizzaoven van mozaïeksteentjes voorzien.
Fotografie: Frank Jansen

NLdoetTuin09A27X9197.jpg
Vrijwilligers beschilderen ijsstokjes die vervolgens worden gebruikt om de naam van het plantje op te schrijven voordat ze in de grond worden geprikt.

Faten (tweede van rechts) is 56 jaar en komt uit Syrië. Zij woont één jaar en drie maanden in Nederland. Faten: 'Het is lekker om buiten te zijn, de zon schijnt. Ik oefen de Nederlandse taal veel, vooral met mijn consulent participatie statushouders. In Syrië was ik docent geschiedenis, ik mis het werken dus ik wil bezig blijven.'

NLdoetTuin10A27X9220.jpg
Sabah: 'Ik vind het leuk om in de natuur te werken. Ik weet er ook wel veel van.'

Sabah komt uit Iran en doet mee met NLdoet. Sabah: 'Mijn vader, moeder en broer wonen op een boerderij in Noord Iran. Ik woon nu twee jaar en negen maanden in Nederland. Nederlands spreken gaat best goed, maar iets uitleggen is toch best moeilijk.'

NLdoetTuin016X1B9618.jpg
Naser stookt de pizzaoven op. Die moet warm zijn zodat de oven met cement en kleurrijke mozaieksteentjes kan worden versierd.

 

NLdoetTuin046X1B9683.jpg
De klus in Marcustuin is opgezet door Kitty Hinkenkemper, sociaal onderneemster en bekend van het project Vier de Natuur.

Kitty is er van overtuigd dat tuinieren in de wijk een prachtige manier is om je buren te leren kennen. Kitty: 'In Moerwijk zag ik zoveel 'ongebruikte’ binnentuinen en zag potentie: daar kunnen we best moestuinen van maken en bijvoorbeeld appelbomen planten. Met dit project wil ik er voor zorgen dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen en tegelijkertijd Moerwijk 'eetbaar' maken.'

Vadercentrum Adam

Locatie: een ontmoetingsruimte in stadsdeel Laak waar mannen vanaf 18 jaar dagelijks terecht kunnen voor verschillende activiteiten.
Klussen: opruimen in de Weggeefwinkel, houtbewerken in de Werkplaats en samen koken.
Fotografie: Frank Jansen

NLdoetVadercentrum04X1B9748.jpg
In de keuken van Vadercentrum Adam bereiden buurtbewoner Abdu en een aantal Eritrese jongens het diner voor Holi Phagwa (het poederfeest) voor.

 

PEP Den Haag

Locatie: een kennis- en expertisecentrum in stadsdeel Centrum op het gebied van vrijwilligerswerk, emancipatie, mantelzorg en diversiteit.
Klussen: cupcakes maken en bloemschikken, en vervolgens uitdelen bij verzorgingstehuizen.
Fotografie: Martijn Beekman

170310NLDoet188.jpg
Bloemschikken voor een goed doel, daar werken Iris (vierde van rechts) en Cindy (zevende van rechts) graag aan mee.

Iris (17 jaar) en Cindy (18 jaar) studeren allebei voor Onderwijsassistent bij het ID College in Leidschendam-Voorburg. Iris: 'Ik vind vrijwilligerswerk leuk. Ik wil mensen blij maken.' Cindy: 'Ik doe dit omdat ik iets wil betekenen voor de maatschappij.'

ID staat voor Individualiteit en iDentiteit.

170310NLDoet134.jpg
Sefo: 'Ik ben één jaar en acht maanden in Nederland. Ik doe vrijwilligerswerk via The Dutch Tulip, een stichting voor vluchtelingen. Ik wil graag in contact komen met mensen en de Nederlandse taal beter leren spreken.'

De drie dames in het midden van links naar rechts: twee Syrische dames Sefo (50 jaar, van oorsprong architect) en Esra (32 jaar, van oorsprong muziekdocente) en een Eritrese dame Birikti (32 jaar, wil graag kapster worden) doen mee aan cupcakes versieren bij PEP Den Haag.

170310NLDoet282.jpg
Jong geleerd is oud gedaan! Vader Jan, consulent bij PEP Den Haag, en dochter Louise, jurist bij Raad van State, doen allebei aan vrijwilligerswerk.

Louise: 'Ik ben aangestoken door mijn vader die al jaren vrijwilliger is. Ik maak tijd voor vrijwilligerswerk omdat ik maatschappelijk betrokken wil zijn.'

Middin

Locatie: een activiteitencentrum in stadsdeel Loosduinen voor mensen met verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking.
Klussen: knutselen, wanden verven en een wandeling maken met cliënten die in een rolstoel zitten.
Fotografie: Martijn Beekman

170310NLDoet439.jpg
Yvette: 'Ik vind de gedachte achter NLdoet mooi en ik geloof erin.'

Deze wand wordt straks mooi roze! Giechelen de drie dames van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Directie Maatschappelijke Ondersteuning (DMO). Van links naar rechts: Yvette (26 jaar, beleidsmedewerker), Charley (24 jaar, beleidsmedewerker) en Hilly (63 jaar, beleidsondersteuner). Yvette: 'Ik vind het leuk om de praktijk en de doelgroep waarvoor wij (indirect) werken te zien.' Hilly: 'Ik doe elk jaar mee en zorg ervoor dat er een groep collega’s bij de Directie DMO meehelpt aan de klussen van NLdoet.'

170310NLDoet019.jpg
Semere: 'Door vrijwilligerswerk te doen, kan ik goed Nederlands leren spreken. Ik wil ook anderen gelukkig maken.'

Semere (36 jaar) komt uit Eritrea. Semere heeft samen met een aantal vrijwilligers onder meer een wand bij Middin geverfd.

170310NLDoet469.jpg
Als afsluiting van het klussen bij Middin: samen dansen in de gymzaal.

 

170310NLDoet409.jpg
Ook scholieren van het ROC Mondriaan doen mee. De scholieren en de klusaanbieder bij Middin, Anne-Marie Faas (linksonder), zijn blij met het resultaat.


Den Haag Doet… het goed!

Wist je dat…?

  • ... PEP Den Haag de lokale organisatie van vrijwilligerswerk in Den Haag verzorgt?
  • … er landelijk meer dan 350.000 vrijwilligers zich dit jaar tijdens NLdoet hebben ingezet en dat zij samen 9.515 klussen hebben geklaard?
  • … dat er dit jaar zo’n 206 klussen in Den Haag waren waarvoor zich rond de 1.900 vrijwilligers hebben aangemeld?
  •  … ook leden van de Koninklijke Familie, ministers, staatssecretarissen, burgemeesters en wethouders meedoen tijdens NLdoet?
  • … naast Nederlanders steeds meer nieuwe Nederlanders (zoals statushouders of vluchtelingen met een verblijfsvergunning) actief zijn in het vrijwilligerswerk om onder meer de taal te leren en sociale contacten op te doen?
  • … er een Stadsspeld en een Stadspenning voor vrijwilligers bestaat? Een Stadsspeld is voor burgers die zich ten minste 10 jaar bijzonder hebben ingezet voor de Haagse gemeenschap. De Stadspenning Den Haag is voor vrijwilligers die 25 jaar of langer bestuurlijk actief zijn of vrijwilligersinstellingen die minimaal 50 jaar actief zijn.
  • … er een mooi filmpje op YouTube is te bekijken over Denhaagdoet.nl?
  • … er een extra Haagse editie van NLdoet op 29 en 30 september 2017 wordt georganiseerd door PEP Den Haag in samenwerking met de gemeente Den Haag?

Meer weten?

Als je meer wilt weten over vrijwilligerswerk, kijk op Nldoet.nl, denhaagdoet.nl en pepdenhaag.nl.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Den Haag Doet het… vrijwillig!

Gepubliceerd op 24 maart 2017 Geschreven door Eva Hartman Fotografie door

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 09

24 maart 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
09