Een ode aan Haagse heldinnen

Editie 08
Shirin Musa 1

8 maart stond in het teken van Internationale Vrouwendag. Over de hele wereld werden moeders, dochters, en vriendinnen in het zonnetje gezet. Ook in Den Haag kennen we hele bijzondere vrouwen. Haagse vrouwen die zich inzetten voor andere vrouwen bijvoorbeeld.

Vijf van zulke vrouwen vertellen hun verhaal. Stuk voor stuk compleet verschillend, maar één ding hebben ze gemeen: het zijn echte Haagse heldinnen.

Vrouwen hebben nooit stilgezeten

Mieke Schlaman

Naam: Mieke Schlaman
Zet zich in voor: Vrouwenplaza
In het kort: Mieke is een feminist in hart en nieren. In 2009 startte zij met een aantal andere Haagse vrouwen Vrouwenplaza: een groep vrouwen die allerlei activiteiten organiseert voor vrouwen uit alle lagen van de bevolking. De groep won dit jaar de Kartiniprijs, een gemeentelijke vrouwen-emancipatieprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

Mieke weet waar zij het over heeft. Als fotograaf legt zij al dertig jaar lang vrouwen in beweging vast. Een selectie van deze foto’s is op dit moment te zien in de Haagse Hogeschool. Daar heeft Mieke haar fototentoonstelling ‘Vrouwen hebben nooit stilgezeten’. De tentoonstelling toont foto’s van vrouwen in actie: van Nederlandse vrouwen die demonstreren tegen het verplichten van bijstandsmoeders om te gaan werken (1999) tot bijvoorbeeld vluchtelingenvrouwen die opstaan tegen seksueel geweld (2005).

In de dertig jaar dat Mieke haar foto’s maakte, is er veel ten goede veranderd. Zo werken steeds meer vrouwen buitenshuis, is er kinderopvang voor wie het kan betalen, en zijn er meer hoogopgeleide vrouwen. Maar geweld jegens vrouwen is nog altijd een taboe. Dat terwijl 1 op de 5 vrouwen in Nederland te maken heeft gehad met seksueel geweld en 45% van de vrouwen dagelijks bloot staat aan ernstig geweld.

Mieke vraagt hiervoor aandacht met haar tentoonstelling en nodigt alle Haagse vrouwen uit om eens deel te nemen aan de Salonbijeenkomsten van Vrouwenplaza. Bij deze Salonbijeenkomsten gaan vrouwen met elkaar in gesprek. Dit is volgens Mieke belangrijk, omdat vrouwen in beweging moeten blijven. Wat vrouwen hebben bereikt kan namelijk zomaar weer teruggedraaid worden. Daarom vindt ze dat vrouwen kritisch moeten kijken naar de samenleving. En alle vrouwen - ongeacht hun achtergrond, opleiding, cultuur en werkervaring - zijn daarbij welkom!

Een strijd voor huwelijkse vrijheid

Shirin Musa 2

Naam: Shirin Musa
Zet zich in voor: Femmes for Freedom
In het kort: Shirin is geboren in Pakistan. Toen ze zes maanden was, kwam ze naar Nederland. Ze beschrijft zichzelf dan ook als een dochter van het oosten, maar een vrouw van het westen.
 
Een gevangene van haar eigen huwelijk. Zo begint Shirin’s strijd voor gerechtigheid. Haar toenmalige man weigerde voor de islamitische wet te scheiden. Nadat ze als eerste moslima in Nederland haar religieuze scheiding via de rechter weet af te dwingen, besluit ze lotgenoten te helpen. Waar zij destijds geen hulp vond bij haar eigen gemeenschap, wil ze juist voor deze vrouwen een rots in de branding zijn.

Ze richt daarom Femmes for Freedom op. Met deze stichting helpt ze vrouwen die met allerlei vormen van huwelijksdwang te maken krijgen. Ze besluit haar hoofdkantoor in Den Haag te vestigen, te midden van de politiek en internationale organisaties. Een goede keuze, zo blijkt. Dankzij haar harde werk tegen huwelijkse ongelijkheid staat dit onderwerp nu op de politieke agenda.
 
Al haar tijd gaat uit naar dit gevecht, maar moegestreden raakt Shirin nooit. Haar motto luidt dan ook: investeer je in vrouwen, dan investeer je in de toekomst!  

Welkom vriendin!

Lerina Kwamba

Naam: Lerina Kwamba
Zet zich in voor: Kariboe Bibi, een project van Stichting voor stad en kerk (Stek).
In het kort: Lerina is geboren in Congo, maar kwam bijna twintig jaar geleden naar Nederland. Daarvoor studeerde ze enige tijd in België. Ze werkt al meer dan tien jaar voor de emancipatie van Afrikaanse vrouwen in Den Haag.

Kariboe Bibi betekent ‘Welkom vriendin’, maar zo voelde Lerina zich niet toen ze zich in Nederland vestigde. Ze voelde zich alleen, sprak de taal niet en stond eigenlijk met haar rug tegen de muur. Maar Lerina liet het er niet bij zitten. Ze heeft keihard geknokt voor haar bestaan. Zo heeft Lerina inmiddels een verblijfsvergunning, volgt ze Nederlandse taallessen en heeft zelfs een baan bij Stichting voor stad en kerk (Stek). Als projectleider van Kariboe Bibi helpt zij andere Afrikaanse vrouwen op weg om een leven in Nederland op te bouwen.

Kariboe Bibi is een ontmoetingscentrum voor sub-Sahara Afrikaanse vrouwen. Zij komen er langs voor hulp, advies, steun en gezelligheid. Lerina begeleidt de vrouwen zodat zij hun plekje kunnen vinden in de Nederlandse maatschappij. Dat doet ze door met hen te praten, maar ook door allerlei activiteiten te organiseren. De vrouwen kunnen meedoen met taallessen, leren fietsen en naaien, kunnen er sporten en koken samen. Lerina gunt hen een gelukkig leven in Den Haag en zet alles op alles om hen daarbij te kunnen helpen.

Ieder meisje is een powervrouw!

Vesna Veltrop

Naam: Vesna Veltrop
Zet zich in voor: Stichting Powervrouwen.nl, de maatschappelijke partner van ADO Den Haag Vrouwen
In het kort: Vesna is een echte Groningse, maar kwam 3,5 jaar geleden in Den Haag wonen. Naast haar plek in de selectie van ADO Vrouwen studeert ze Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Haagse Hogeschool. Ook doet ze vrijwilligerswerk met chronisch zieke kinderen. 
 
Als middenvelder bij ADO Den Haag Vrouwen is Vesna niet één van de minsten. Toch krijgt ze als vrouw nou eenmaal wat minder aandacht binnen de voetbalwereld. Maar hier legt Vesna zich niet bij neer. Sterker nog, ze gebruikt dit om Haagse meiden te laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf, wat anderen ook mogen vinden.

Samen met haar team tovert ze Haagse meiden om tot echte powervrouwen. Zo gaat ze langs bij scholen om voorlichting te geven over een gezonde lifestyle. Daarnaast vertelt ze ook haar eigen verhaal, dat bestaat uit ups en downs. Hiermee wil ze anderen laten zien dat als je maar hard genoeg werkt, je net als zij alles kan bereiken wat je wilt. Want in ieder meisje schuilt een powervrouw!

Geef een vrouw een hengel...

Erica van Engel

Naam: Erica van Engel
Zet zich in voor: Stichting Melania
In het kort: Erica’s roots liggen in Suriname. Van huis uit is ze sociaal onderneemster, maar werkt sinds februari dit jaar als voorzitter van Stichting Melania.

Sterke vrouwen zijn Erica niet vreemd. Haar familie kent een traditie van vrouwen die met weinig middelen heel veel voor elkaar weten te boksen. Het is dan ook niet gek dat Erica terecht kwam bij Stichting Melania, een stichting die juist dit soort sterke vrouwen helpt. Dit doen ze door vrijwilligers en donateurs in Nederland te verbinden met de projecten van verschillende vrouwen in ontwikkelingslanden.

Als onderneemster gelooft Erica heilig in de kracht van vrouwen. Ze is er dan ook van overtuigd dat we de armoede de wereld uit kunnen helpen door vrouwen in ontwikkelingslanden economisch zelfredzaam te maken. Daarbij geeft ze hen het liefst de spreekwoordelijke hengel, in plaats van een vis. Met deze visie leidt ze Stichting Melania richting haar honderdjarige jubileum in 2021.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Een ode aan Haagse heldinnen

Gepubliceerd op 10 maart 2017 Geschreven door Rocelle van der Kemp Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 08

10 maart 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
08