Hoe maakt Den Haag werk van werk? - deel 1

Editie 07
JPF10X1B8073nr2.jpg

De jeugdwerkloosheid in Den Haag daalt. Goed nieuws voor de stad en haar jongeren. We zijn benieuwd naar de verhalen achter deze cijfers. Editie070 brengt een serie portretten van drie jongeren die vertellen over hun zoektocht naar een baan of opleiding en de begeleiding die ze daarbij hebben gekregen. In deze Editie070 het verhaal van een jongere die in de schulden zit, het roer compleet heeft omgegooid en nu zelfs als peer educator (coach) andere jongeren helpt.

Irshad, deelnemer aan JPF (28 jaar)

Ik weet nu dat het geen schande is. Ja, ik heb verkeerde keuzes gemaakt. Maar niet praten over mijn schulden en ze verborgen houden, zorgde ervoor dat ik alleen maar die per in de problemen raakte. 

Irshad
Irshad


‘Het ging eigenlijk best goed. Ik studeerde en ging aan de slag bij een bedrijf. Plotsklaps verloor ik door bezuinigingen mijn baan. Ik solliciteerde, maar zonder succes. In de tussentijd stapelden de rekeningen zich op en ik kon mijn vaste lasten niet meer betalen. De ene na de andere schuldeiser kwam aan de deur. Ik schaamde me en durfde het niemand te vertellen. Uiteindelijk heeft dit jaren geduurd. Mijn gas en elektra werd afgesloten. Een paar maanden lang liep ik bibberend van de kou in huis, zonder gas om te koken en zonder water om te drinken of me te wassen. ‘Zo kan het niet langer’, dacht ik toen.

Ik begon met vrijwilligerswerk bij stichting Hindustani: een organisatie die zich onder andere inzet om onderwerpen zoals schulden en huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Ik kon hier mijn verhaal kwijt. Zij begrepen mij: de sociale druk en het taboe op dit onderwerp in mijn cultuur: je hangt niet je vuile was buiten. Stap voor stap verzamelde ik steeds meer moed om mijn problemen aan te pakken. Dit bleek nog best ingewikkeld. Ik heb bij de gemeente aangebeld en tientallen consulenten gesproken, maar raakte moedeloos doordat ik steeds maar weer mijn verhaal opnieuw moest vertellen zonder echt geholpen te worden.

En toen kwam het telefoontje van Michiel. Hij vroeg mij langs te komen voor een gesprek. Schoorvoetend heb ik dat gedaan. Maar dit gesprek was heel anders. Michiel luisterde naar mij en vroeg me wat ik nodig had. En wat ik nodig had was vooral rust in mijn hoofd, bijvoorbeeld door mijn schulden op één plek af te lossen. En ik wilde verder werken aan mijn toekomst door een opleiding te volgen, zodat mijn positie op de arbeidsmarkt sterker is. ‘Gaan we doen’, zei hij.

Dit was mijn eerste kennismaking met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF), ruim vier maanden geleden. Het gaat inmiddels zoveel beter. Ik los mijn schulden af door te werken, ik studeer en ik heb er weer zin in. Ik voel niet meer de druk van tientallen schuldeisers en kan op één plek terecht. Bovenal, ik heb weer rust gevonden en kan mij weer richten op mijn toekomst. Dankzij het Jongeren Perspectief Fonds. Dankzij Michiel.’ 

Michiel, financieel coach bij JPF (31 jaar)

Irshad is een van de redenen waarom ik dit werk zo leuk vind. Hij zit in de schulden, maar zijn wil om te veranderen is enorm groot. We maken in korte tijd grote stappen. En dat geeft mij weer veel energie.

Michiel
Michiel


‘Het Jongeren Perspectief Fonds neemt een belangrijk percentage van de schulden van jongeren over en spreekt met andere schuldeisers af om de restschuld bijvoorbeeld kwijt te schelden. Maar daar vragen we ook wat voor. Deelnemende jongeren moeten in ruil hiervoor een opleiding volgen, betaald werk of een maatschappelijke stage doen en deelnemen aan financiële trainingen. Hiermee voorkomen we dat deze jongeren nog meer in de schulden komen. JPF helpt ook met het stabiliseren van hun leefomstandigheden, zoals de woon- of thuissituatie.

Irshad liep bij verschillende consulenten vast, omdat jongeren met schulden en geen inkomen niet geholpen kunnen worden in (reguliere) schuldhulpverlening. JPF biedt deze mogelijkheid wel. De kracht van het JPF is ook de manier waarop we met de jongeren samenwerken. We doen dit vanuit de filosofie ‘De bedoeling’: wat betekent dat we werken vanuit de behoeften van ‘onze klanten’, de jongeren. Deze behoeften kunnen variëren van een vast aanspreekpunt tot op flexibele tijden beschikbaar zijn.

Dat de werkwijze van JPF werkt, blijkt uit de resultaten van de eerste zes maanden: 33 van de 53 jongeren zijn schuldenzorgvrij. Dit betekent dat jongeren niet meer de druk ervaren van schuldeisers. Deze schulden zijn overgenomen, oftewel gesaneerd. En dit is hard nodig: meer dan de helft van onze jongeren heeft namelijk psychische ondersteuning nodig: voelt zich overweldigd door alle problemen en schuldeisers en kan door de bomen het bos niet meer zien.

Waar we ook trots op zijn is dat inmiddels zes jongeren als peer educator (coach) aan de slag gaan. De peer educators gaan scholen langs en delen hun persoonlijke verhaal en ervaringen met schulden aan jongeren. Dit is geen gemakkelijke opgave, vooral omdat zij zich hiermee vrij kwetsbaar opstellen. Gelukkig zijn onze peer educators enorm gemotiveerd en willen zij hun eigen ervaringen  gebruiken om andere jongeren te helpen.

Tegen jongeren die door schulden in de moeilijkheden zitten en het niet meer zien zitten, wil ik zeggen: geef de moed niet op. Kijk maar naar Irshad. Een positieve, nieuwe toekomst is dichterbij dan je denkt.’

Jeugdwerkloosheid in Den Haag daalt ruim 40%

In het coalitieakkoord ‘Vertrouwen op Haagse Kracht’ heeft de aanpak van de werkloosheid van 5.000 Haagse jongeren prioriteit gekregen. De doelstelling om 1.250 jongeren per jaar te begeleiden naar school of werk is in 2016 met een uitstroomresultaat van 2.061 met 811 jongeren overtroffen. Dit heeft effect gehad, want de jeugdwerkloosheid is inmiddels gedaald naar 3.526 werkloze jongeren (1 januari 2017).

Het Jongeren Perspectief Fonds

In Den Haag lopen circa 18.000 jongeren risico op problematische schulden. Als een jongere eenmaal schulden heeft en hulp zoekt, bedragen deze schulden gemiddeld € 11.000. De jongeren in het pilot van JPF hadden zelfs gemiddeld € 15.500 aan schulden en konden niet terecht in reguliere schuldhulptrajecten. Door jongeren nu te helpen met hun schulden, wordt voorkomen dat zij later nog meer schulden krijgen. De gemiddelde schuld bij volwassen is namelijk ruim 40.000 euro.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Potretten van jongeren op zoek naar een baan & hun begeleiders

Gepubliceerd op 24 februari 2017 Geschreven door Sibel Kilinc Fotografie door Frank Jansen

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 07

24 februari 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
07