Door de ogen van de marktmeester

Editie 07
_91A0609.jpg

‘Ik zeg het je, binnen de gemeente is er geen gevarieerder werk te vinden dan op de markt’, zegt senior marktmeester Ton Schaap. Hij is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de Haagse markten.

Het is half acht op een stormachtige woensdagochtend als een levensgrote sinaasappel op wieltjes de Herman Costerstraat inrijdt. De mobiele bar voor verse jus slaat linksaf de Haagse Markt op. Daar breekt een nieuwe dag aan voor de Haagse marktkooplui. Groenten en fruit wordt uitgestald, kleding komt aan rekken te hangen en damestassen worden opgehangen. ‘Morguh!’, klinkt het overal.

Alle kramen bezet

Marktmeester Ton Schaap zit in het marktkantoor naar zijn scherm te turen. Zijn dag begon rond zeven uur vanochtend. De markt heeft maar liefst 520 kramen die verhuurd worden. De meeste kramen hebben een vaste eigenaar, maar die zijn wel eens ziek of met vakantie. De afspraak is: kom je niet, dan moet je voor kwart over zeven ‘s morgens afbellen. Het is de taak van de marktmeester om te weten wie er vandaag allemaal op de markt staan en te zorgen dat er zoveel mogelijk kramen bezet zijn als de markt open gaat.

_91A0112.jpg
De Haagse markt heeft maar liefst 520 kramen. Het is daarmee een van de grootste onoverdekte markten van Europa.


‘Vandaag 47 lege plekken’, zegt Ton tegen collega-marktmeester Saïd Akouch. Buiten het kantoor staat een groepje kooplieden te wachten. Ze hopen vandaag een van die vrije kramen te bemachtigen. ‘Op een mooie zomerse dag moeten we wel eens mensen teleurstellen’, zegt Ton, ‘maar vandaag is er plek genoeg.’ Een voor een worden de mannen en vrouwen naar binnen geroepen. De ondernemers krijgen punten voor loyaliteit: die bouwen ze op met iedere dag dat ze op de markt hebben gestaan. De kooplieden met de meeste punten mogen als eerste een mooie plek kiezen. 

Geen dag hetzelfde

Als de markt opengaat, doet Ton een rondje om te kijken of alles in orde is. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van de markt, voor het contact met de kooplieden, maar ook voor de handhaving van het marktreglement. Zoals Ton zegt: ‘Het is niet altijd rozengeur en maneschijn.’ De markt kent nogal wat regels. Zo moet iedereen om kwart voor negen klaar zijn voor de verkoop en mag de koopwaar niet in het looppad uitgestald worden. De kooplieden zijn niet op hun mondje gevallen. De marktmeester is dat ook niet. ‘Er is altijd reuring’, concludeert Ton. ‘Maar dat maakt dit vak ook mooi. Ik doe dit werk nu ruim twintig jaar en geen dag is hetzelfde.’

Afspraken


Op de markt groet iedereen Ton. Soms maakt hij een praatje, of plaatst hij een opmerking. Als hij een bestelbus bij een kraam ziet staan, bijvoorbeeld. ‘Even wegzetten hè!’ Hij kijkt ook naar wat de ondernemers verkopen. Volgens het reglement moet de markt zo divers mogelijk zijn, daar zijn afspraken over gemaakt. De ondernemer van de bloemenkraam mag niet zomaar sokken gaan verkopen. Ton: ‘We hebben een tijd gehad dat er vooral kleding was. Maar de markt moet wel spannend blijven, anders prijs je jezelf uit de markt.’

_91A0383.jpg
Op de markt groet iedereen Ton en soms maakt hij ook een praatje.

De verbouwing

Ton raakt in gesprek met Herman Kerver van Vishandel Said. Kerver komt uit een echte marktfamilie. Zijn grootouders en zijn ouders stonden al op de markt. Hoe gaan de zaken nu? Kerver moet eerlijk zijn: ‘Het gaat niet goed. Het is erg moeilijk geweest, met de crisis en de verbouwing.’ De Haagse markt is onlangs helemaal gemoderniseerd. Twintig maanden lang werd er verbouwd, voor de kooplieden een zware tijd. ‘Ik heb er slapeloze nachten van gehad’, zegt Kerver, ‘maar het gaat nu langzaam weer de goede kant uit.’ De huren voor de ondernemers zijn wel gestegen, dat blijft een heikel punt. En er is nog iets wat de koopmannen heel graag willen, zegt Kerver: een overkapping over de markt, zodat ze niet zo afhankelijk zijn van het weer.

_91A0291.jpg
De afgelopen jaren waren niet makkelijk', zegt Herman Kerver van Vishandel Said. ‘Gelukkig gaat het nu langzaam weer de goede kant uit.’

Toeristen

Al met al vinden Ton en de meeste kooplieden toch dat de Haagse Markt er door de verbouwing op vooruit is gegaan. De markt ziet er goed uit en er zijn minder incidenten en zakkenrollers dan vroeger. Er zijn ook minder irritaties omdat de markt ruimer is opgezet. ‘Je hebt niet steeds van die karretjes die tegen je enkels aanrijden’, zegt Ton. Ook toeristen weten de markt te vinden. Ton: ‘Je hoort hier zelfs mensen met een zachte g rondlopen!’

Als het eerste rondje van de dag over de markt erop zit, loopt de marktmeester terug naar kantoor voor een bakkie koffie. Straks een volgende ronde. Hij kijkt nog even naar alle kramen en concludeert: ‘Ik houd van deze markt, de mentaliteit van de mensen, en de diversiteit. Het is ook een echte multiculti-markt, kijk maar, hier ligt de bakkeljauw, daar verderop verkopen ze Turkse pizza’s.’ Met de integratie op de Haagse Markt zit het volgens hem helemaal goed. ‘Als iedereen in Nederland elkaar zo zou behandelen als hier op de Haagse Markt, dan hadden we geen problemen.’

_91A0481.jpg
‘De markt is echt een mannenwereld’, zegt onderneemster Khawieta Sewbaran. ‘Je moet een grote mond hebben om hier als vrouw te werken!’

Wist je dat ...

  • ... de Haagse Markt tot 1938 op de Prinsengracht was te vinden? Daarna werd de markt verplaatst naar de huidige locatie aan de Herman Costerstraat in Transvaal.
  • ... de Haagse Markt open is op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, van 09.00 tot 17.00 uur?
  • ... de markt een van de grootste onoverdekte markten van Europa is?
  • ... de Haagse Markt op een goeie zaterdag zo'n 25.000 tot 30.000 bezoekers trekt?
  • ... marktmeester een heel oud beroep is? Al rond 1650 werden in Amsterdam marktmeesters aangesteld om te zorgen dat een markt goed verliep.
  • ... marktmeesters een toezichthoudende functie hebben? Zij zijn ook aanspreekpunt voor de marktondernemers naar de gemeente toe.
  • ... de marktmeesters in Den Haag ook Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) zijn? Zij dragen het uniform dat bij deze functie hoort.
  • ... Den Haag zeven marktmeesters heeft? Zij werken op negen gemeentelijke markten: de Haagse Markt, de Leyweg, de Loosduinse Hoofdstraat, Stevinstraat (Scheveningen), Ypenburg, Prins Hendrikplein, Boerenmarkt Hofplaats en de antiek- en boekenmarkten op de Lange Voorhout en het Plein.

Meer weten?

Meer informatie over de Haagse markten vind je op denhaag.nl/markten.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Door de ogen van de marktmeester

Gepubliceerd op 24 februari 2017 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 07

24 februari 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
07