Het dagboek van een diplomaat in de dop

Editie 06
170202THIMUN382[1].jpg

Het is zondag 29 januari. Haagse trams naar het World Forum zitten bomvol Engelssprekende jongeren. In de stad lopen hordes studenten die hun volgepakte koffers met zich meesjouwen. Hotels zijn de komende dagen volgeboekt en iedere avond draaien cafés en restaurants overuren. Den Haag wordt vijf dagen lang overgenomen door ambitieuze tieners in pak.

Tijdens de jaarlijkse THIMUN (The Hague International Model United Nations) conferentie komen zo’n 3300 leerlingen uit meer dan honderd landen bijeen om een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te simuleren. Het doel van deze diplomaten in de dop? Gezamenlijk de wereldproblematiek oplossen.

Deze potentiële wereldleiders zijn overdag vaak druk bezig met het redden van de wereld, maar ook buiten de deuren van het World Forum maken ze veel mee. Abem, Michelle en Alejandro vertellen over hun ervaringen.

 

06.30 – 09.00: Opstarten met Abem

170202THIMUN659[1].jpg
Abem komt aan bij de bushalte vlakbij het World Forum.

Naam: Abem Belachew
Leeftijd: 17 jaar
Woonplaats: Addis Abeba, Ethiopië
School: Sandford International School
Den Haag is voor mij… ‘anders’

Om half zeven ‘s morgens gaat bij Abem de wekker. Onder het ontbijt praat hij met zijn klasgenoten na over gisteren en kijkt hij vooruit op de dag van vandaag. Hij heeft er weer zin in! Terwijl andere klasgenoten die niet mee mochten nu stiekem jaloers thuis in Addis Abeba zitten, mag hij dit enorme evenement wél meemaken.

Bepakt en bezakt vertrekt hij vanuit zijn hotel, dat gelegen is aan het Haagse strand. Onderweg verbaast hij zich over een man die in deze kou zijn hond uitlaat. Eenmaal in de bus kijkt hij om zich heen en bewondert de diversiteit van de Haagse inwoners. Eigenlijk had hij alleen Europeanen in Den Haag verwacht! Dan valt zijn blik op het ietwat oude uiterlijk van de gebouwen; in Addis Abeba is hij vooral moderne wolkenkrabbers gewend.

Rond half negen komt Abem aan bij het World Forum, waar het allemaal begint. Hij pakt zijn rol als Maleisische diplomaat weer op en gaat samen met zijn nieuwe vrienden aan de slag bij de VN Veiligheidsraad. Hij geniet enorm van zijn contact met verschillende culturen en weet dat hij hiermee precies datgene ervaart waar hij voor naar Den Haag is gekomen!

09.00 – 17.00: Michelle maakt het verschil

170202THIMUN598[1].jpg
Michelle doet inspiratie op voor het krantje waar ze aan werkt.

Naam: Michelle Liu
Leeftijd: 16 jaar
Woonplaats: Hsinchu, Taiwan
School: Pacific American School
Den Haag is voor mij… ‘comfortabel’

Als persmedewerkster staat Michelle al om negen uur fris en fruitig op het World Forum. Met haar twee deelnames is ze inmiddels een echte THIMUN expert! Ondanks dat ze zelf niet echt vindt dat ze er goed in is, weet ze bijna alle 900 THIMUN krantjes die ze de dag ervoor heeft geschreven te verkopen. Voor de nieuwe editie interviewt ze andere deelnemers over wat er die dag zoal te gebeuren staat en verzamelt ze hiervoor beeldmateriaal. De rest van de dag zal ze in de perskamer vertoeven, waar het krantje vervolgens in elkaar wordt gezet.

Het leukste van haar werk vindt Michelle het contact met verschillende culturen. Waar ze thuis in Taiwan niet vaak in aanraking komt met andere nationaliteiten, kijkt ze hier echt haar ogen uit! En het mooie is dat, ondanks de grote culturele verschillen tussen de studenten, er nooit onenigheden bestaan in de perskamer.

Ze leert ontzettend veel van haar teamgenoten, want alleen de allerbeste studenten worden door hun scholen naar de conferentie gestuurd. De kennis en vaardigheden die ze hier op doet kan ze goed gebruiken om haar droom te verwezenlijken. Ze wil namelijk de media in haar thuisland, die volgens haar te vaak lokale onderwerpen behandelt, drastisch veranderen. Maar niet voordat ze volgend jaar voor een derde keer naar THIMUN geweest is!

17.00 – 23.00: Alejandro ontdekt het echte Den Haag

170202THIMUN696[1].jpg
Alejandro kletst nog even met zijn gastgezin.

Naam: Alejandro Chang
Leeftijd: 17 jaar
Woonplaats: Montevideo, Uruguay
School: The British School Montevideo
Den Haag is voor mij… ‘huiselijk’

Om vijf uur 's middags doet Alejandro de deuren van het World Forum achter zich dicht. Nu snel naar huis, waar zijn gastgezin met een warme maaltijd op hem wacht. Stiekem hoopt hij dat er een bord patat op de eettafel staat: zijn favoriete Nederlandse delicatesse. Hij wordt opgehaald door zijn ‘gastbroertje’ Tom. Thuis groet hij ‘gastmoeder’ Annemiek hartelijk met een kus op haar wang. Onder het genot van een warme kop thee bespreekt het gezin Alejandro’s lange dag.

Dan gaat Alejandro met Tom en zijn vrienden de stad in om daar voor de eerste keer bitterballen te eten. Wanneer hij door het centrum slentert, kijkt hij zijn ogen uit. Van de drogers in de toiletten tot het betaalsysteem met de pasjes bij Vapiano waar ze een toetje bestellen: hij moet er even aan wennen.

Eenmaal weer thuis vraagt Tom aan Alejandro hoe laat hij morgen wil douchen, zodat hij daar rekening mee kan houden. Een hele normale vraag, zo dacht Tom. Maar Alejandro, Zuid-Amerikaans als hij is, begint te lachen en zegt dat hij zich nooit zo druk kan maken om de tijd. Een mooi voorbeeld van de manier waarop THIMUN twee verschillende culturen met elkaar verbindt!

Wist je dat…

  • ... THIMUN bijna 50 jaar geleden is opgericht met het idee dat vrede te bereiken is door zoveel mogelijk het dialoog met elkaar aan te gaan? Hierbij vond men het vooral belangrijk om de jeugd hierin te betrekken.
  • ... koning Willem-Alexander als tiener ook heeft meegedaan aan deze conferentie?
  • ... THIMUN niet alleen in Den Haag plaats vindt? Ook Montevideo, Singapore en Qatar kennen een THIMUN conferentie.
  • ... de leerlingen een hele intensieve voorbereiding moeten doorstaan? Het hele jaar door oefenen ze deze conferentie met hun eigen ‘Model United Nations clubje’.
  • ... de groepen zich moeten inleven in de positie van compleet verschillende landen? Zo zou het zomaar kunnen dat leerlingen uit Panama de standpunten van Pakistan aannemen.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 10 februari 2017 Geschreven door Rocelle van der Kemp Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 06

10 februari 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
06