‘Ik snap best dat mensen niet blij zijn met een bon’

Editie 05
2017-01-23_MG_5446.jpg

Editie070 ging een middag op pad met de twee handhavers die misschien wel het meest onbegrepen werk in de stad uitvoeren. Ze vertellen waarom ze handhaver zijn geworden en wat er zo leuk is aan hun werk, maar ook hoe het is om uitgescholden te worden op straat.  

'Dit is ‘m', zegt Melanie, 'de auto waar we vanmiddag mee op pad gaan, stap in!' De middagshift van Rick en Melanie begint bij thuishonk politiebureau Zuiderpark. Het programma voor vanmiddag: aanhangwagens nalopen die te lang op straat geparkeerd staan, op zoek naar zwerfafval en in de Legellostraat in Escamp checken of auto’s de weg niet blokkeren. Ze zijn nog geen tien minuten op pad als die plannen al in de war worden geschopt.

Wat zielig

Onderweg naar de Legellostraat wil Melanie een smal straatje inslaan, als er een auto de hoek om komt gesjeesd. Melanie moet flink op de rem. 'Volgens mij kwam die uit de verkeerde richting', zegt Rick. Melanie knikt. 'Ik weet het wel zeker.' Ze overleggen en besluiten dat de automobiliste een gevaarlijke situatie creëerde. De vrouw heeft inmiddels haar auto geparkeerd en wil net uitstappen als de twee handhavers haar aanspreken. Ze krijgt een bon. Dat valt – op z’n zachtst gezegd – niet in goede aarde. Gedurende het gesprek wordt ze steeds bozer. 'Ongelooflijk, er wordt hier in de wijk drugs gedeald, dronken mensen zetten de boel op stelten en dan geven jullie hier een boete voor? Wat zijn jullie zielig.' Melanie en Rick blijven heel rustig.

Nooit aan wennen

Eenmaal terug in de auto raken we in gesprek over de reactie van de vrouw. Raken ze daar nou aan gewend, steeds weer die opmerkingen bij het uitschrijven van bonnen? Rick: 'Gewenning is niet het goede woord. Maar mensen zijn niet blij met een bon, dat snap ik. Dat mogen ze best een beetje uiten.' Melanie: 'Het is de kunst om er niet teveel op in te gaan.' De beide handhavers zijn uitgebreid getraind op gesprekstechnieken, als onderdeel van hun opleiding tot BOA, oftewel: Buitengewoon opsporingsambtenaar.

Handhaver Melanie fotografeert het nummerbord van een fout geparkeerde auto. Vervolgens schrijft ze een bon uit en stopt 'm onder de ruitenwisser.

Iets kunnen betekenen

Rick en Melanie werken allebei sinds zo’n anderhalf jaar als BOA. Rick volgde de tweejarige opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid aan het ROC Mondriaan, Melanie deed eerst jaren ervaring op bij het team betaald parkeren van de gemeente. Rick: 'Ik ben geen type om de hele dag achter een bureau te zitten. Afwisselende werkzaamheden spreken mij aan en ik werk graag buiten. Dit werk is heel divers.'

2017-01-23_MG_5422.jpg
Handhaver Rick: ‘Mensen zijn niet blij met een bon, dat snap ik. Dat mogen ze best een beetje uiten.’

Melanie: 'Dat heb ik ook. Ik wil op straat zijn, met de mensen omgaan. Nuttig werk doen, dat je denkt: vandaag heb ik iets kunnen betekenen.' Ze noemt de acties in het Zuiderpark afgelopen zomer. In de zomer zijn daar veel mensen die barbecueën en hun rotzooi laten slingeren. De BOA’s hielden twaalf weken lang acties: ieder weekend liepen ze er rond. 'Dan zeggen we: 'Joh, probeer het straks als je weggaat netjes achter te laten'.' Er werden speciale rekken met stoeptegels neergezet zodat mensen hun barbecue op een tegel konden zetten om het gras niet weg te schroeien. 'Het was een succes', zegt Melanie. 'We hebben maar weinig bonnen geschreven voor afval en na die twaalf weken was het park na ieder weekend nagenoeg schoon.'  

2017-01-23_MG_5434.jpg
Handhaver Melanie: ‘De hele dag binnen zitten vind ik niks. Ik wil gewoon op straat zijn, met de mensen omgaan. Nuttig werk doen.’

Ergernissen

'We worden gezien als bonnenschrijvers met een Melkertbaan', zegt Rick, 'maar dat is al lang niet meer zo. We hebben een gedegen opleiding gevolgd en wij moeten ook laten zien dat we ons BOA-insigne waard zijn.' Wat veel mensen niet weten is dat de handhavers het grootste gedeelte van de dag bezig zijn om problemen op te lossen die burgers hebben gemeld. De ergernissen-top-3 van Haagse burgers: afval op straat, overlast van honden en hondenpoep en parkeerproblemen. Al met al krijgt het handhavingsteam van stadsdeel Escamp, waar Melanie en Rick werken, zo’n 5.000 meldingen per jaar binnen.

Bespuugd worden

Dat de BOA’s het niet altijd makkelijk hebben, blijkt uit hun verhalen. 'Je wordt in je vrije tijd gewoon herkend’, zegt Melanie. 'Ik ben al een keer in m’n gezicht gespuugd. En ik reed een keer op m’n brommer op het fietspad toen een groepje me zag, ze schopten me bijna van m’n brommer en scholden me uit voor van alles en nog wat.'

Ondanks dit soort vervelende incidenten, zijn Melanie en Rick blij met hun werk, concluderen ze allebei als de middagshift er bijna op zit. Melanie vertelt lachend over een gesprek dat ze laatst nog op straat had. Iemand riep haar na: 'Dat jij dit werk wil doen zeg, dat zou ik nou nooit van m’n leven willen'. Ze ging met ‘m in gesprek en zei: 'Meent u dat? Het is een prima baan hoor. Je kan echt iets bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk en je komt veel buiten. En dan krijg je ook nog opleidingen en heb je goeie arbeidsvoorwaarden.' Waarop de man even nadacht en zei: 'Oh, dat wist ik niet. Denk je dat er nog mensen nodig zijn?'

2017-01-23_MG_5384.jpg
Zwerfafval blijkt voor Hagenezen een grote ergernis te zijn. Melanie en Rick zijn er alert op, als ze een omgevallen papiercontainer zien bellen ze even aan bij de bewoners.

 

Wist je dat ...?

  • De handhavers heten ook wel BOA’s: Buitengewoon opsporingsambtenaren. Om BOA te worden moet je allerlei trainingen volgen, met de BOA-opleiding als basis. Zo worden BOA’s onder meer geschoold op het gebied van rechts-en wetkennis, hulpverlenend optreden en gesprekstechnieken.
  • De handhavers van de teams in Escamp, Laak en het centrum hebben ‘adoptie-wijken’ waar ze zorg voor dragen, samen met de wijkagenten. In deze wijken organiseren ze acties om de wijk te verbeteren, bijvoorbeeld om te zorgen dat er minder afval op straat belandt.
  • Als burgers bij de gemeente een melding doen van fietswrakken, hondenpoep of afvaloverlast dan gaan de handhavers erop af.
  • De BOA’s dragen geen wapens, maar wel handboeien. Ze mogen mensen staande houden, aanhouden en ze hebben de bevoegdheid om geweld te gebruiken.
  • De handhavers werken nauw samen met de politie. Iedere dag schuiven ze aan bij de briefing van lokale politieteams, om te horen wat er in een wijk speelt. Zoals Melanie het zegt: ‘De politie is van veiligheid, wij zijn van leefbaarheid.’
  • De politie houdt in de gaten of er wijken of buurten zijn waar veel wordt ingebroken. ‘Hotspots’ worden die genoemd. Daar zijn de handhavers vaker preventief aanwezig, om inbrekers af te schrikken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de handhavers in Den Haag? Op denhaag.nl vind je meer informatie.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.Noot van de redactie: de namen van de handhavers in dit artikel zijn uit veiligheidsoverwegingen gefingeerd. 

Gepubliceerd op 27 januari 2017 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Henriëtte Guest

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 05

27 januari 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
05