Help de stad en vind een baan die bij je past!

Editie 05
Wijktrainees.jpg

Maak kennis met Winita, Deniz en Tim. Drie Haagse hoogopgeleide jongeren die na hun studie op zoek zijn gegaan naar een baan die bij hen past. En die nu, via het wijktraineeprogramma van de gemeente Den Haag, een stap dichter bij deze baan zijn. Een interview met drie van de tien wijktrainees die zich met hart en ziel inzetten voor Den Haag.

Deniz, 27 jaar

Opleiding: LLB Rechtsgeleerdheid, LLB Fiscaal Recht & LLM Rechtsgeleerdheid
Traineeship bij: Florence
Kenmerkend voor Deniz: #dichter #liefdevoorhetgeschrevenwoord #punctueel

Deniz is geboren in Turkije en verhuisde op vierjarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland. Na zijn studie Rechten kwam hij tot de conclusie dat hij niet verder wilde als bedrijfsjurist of advocaat. Hier startte zijn zoektocht naar een baan die bij hem past. Het sociale domein trok hem, maar hij had niet de juiste opleiding of werkervaring. Het wijktraineeprogramma koppelde hem aan zorgorganisatie Florence. Uit de ruim 100 aanmeldingen selecteerden ze tien jongeren, waaronder Deniz. ‘Ik dacht dat ik geen schijn van kans had. Na het verlossende telefoontje voelde ik een enorme blijdschap, maar ook opluchting. De druk op mijn schouders verdween direct, een druk die na talloze afwijzingen steeds zwaarder aanvoelde.’

Bij Florence kreeg Deniz verschillende taken, zoals het opzetten van een dagbestedingsprogramma voor Turkse ouderen. ‘Dat was even wennen. Ik heb het altijd leuk gevonden om contact te hebben met ouderen, maar bij Florence had ik ook te maken met ouderen met een beperking.’ Contact leggen bleek lastig, maar in de loop van tijd leerde Deniz met hulp en begeleiding van de organisatie steeds beter in zijn rol te komen. Op de vraag of hij gevonden heeft wat hij zocht, antwoord hij: ’De zoektocht loopt nog. Ik denk dat een baan in het zorgrecht wel bij mij past. Zo koppel ik mijn opleiding aan mijn huidige werkervaring.’

deniz002.jpg
Deniz in gesprek met een Turkse oudere bij Florence.

Tim, 28 jaar

Opleiding: BSc Bestuurskunde en Overheidsmanagement
Traineeship bij: ADO Den Haag in de Maatschappij
Kenmerkend voor Tim: #diehardsportfanaat #verbinder #kannietbestaatniet

Als er iemand is die een negatieve ervaring heeft omgevormd tot iets positiefs, dan is het Tim wel. Als klein jongetje begon hij met voetballen bij Quick in de Vogelwijk waarna ADO Den Haag en FC Utrecht volgden. Helaas dwong een jaar vol blessures hem om zijn droom, zijn voetbalcarrière, los te laten. Van stilzitten was geen sprake: Tim stak zijn energie in zijn studie en in het organiseren van sportevents in Den Haag, zoals het WK Hockey.

Na het afronden van zijn studie had Tim moeite met het vinden van een baan in de sportsector. Via het wijktraineeprogramma lukte het wel en kon hij aan de slag als projectmanager bij ADO Den Haag in de Maatschappij. De ultieme match. Tim kan er zijn liefde voor sport overbrengen aan de rest van Den Haag. Hij heeft meegewerkt aan diverse projecten zoals  EuroFIT en een beweegprogramma voor jonge kinderen. Maar de meeste indruk maakte het G-voetbaltoernooi: eens in het jaar verzamelen kinderen met een beperking zich in het Kyocera Stadion om een voetbaltoernooi te spelen samen met de selectiespelers en de staf van ADO Den Haag. ‘Ik vind het prachtig om kinderen met een grote glimlach op het veld te zien rennen. Dat maakt dit werk een dankbare taak', zegt Tim.

tim002.jpg
Tim vond zijn draai bij ADO Den Haag in de maatschappij.

Winita, 27 jaar

Opleiding: BEc Economie & MSc Bestuurskunde
Traineeship bij: Trefpunt Vliethage & Laakhage
Kenmerkend voor Winita: #oogvoormedemens #liefdevoorhetleven #weetwatzewil

‘Tijdens mijn stage op de afdeling controlling bij een groot bedrijf knaagde er iets aan mij. Waar maken deze mensen zich druk over, dacht ik. Er zijn zoveel belangrijkere dingen in de wereld dan geld en status. Het werk gaf mij geen voldoening meer. Ik wil werk met maatschappelijke relevantie.’

En zo begon Winita aan een nieuw avontuur. Op zoek naar een baan, wat haar in eerste instantie een reeks afwijzingen opleverde. Maar ze zette door. Niet voor niets is haar lijfspreuk: ‘Be the change you want to see in the world’ (M. Gandhi). Toen ze de vacature voor het wijktraineeprogramma tegenkwam, solliciteerde ze direct. Haar gedrevenheid werd vooral zichtbaar toen ze bij haar sollicitatiegesprek -vanwege een voetblessure- op krukken kwam binnenlopen. ‘Het ijs was meteen gebroken’, zegt ze lachend. Haar gouden match bleek Trefpunt Vliethage & Laakhage. Een bewonersorganisatie volledig gerund door vrijwilligers. Hier kreeg Winita onder andere de opdracht om een buurtbibliotheek op te zetten, was ze verantwoordelijk voor de werving van vrijwilligers en de inrichting van een nieuw organisatiestructuur.

Ze vernieuwde haar garderobe: ‘Op mijn eerste werkdag had ik een net jurkje en hakjes aan. Direct na het kennismakingsgesprek moest ik de wijk in. Ik heb maar snel een stapel spijkerbroeken gekocht en sneakers aangetrokken.’ En wat bleek: het knagend gevoel was weg bij Winita. ‘Het wijktraineeprogramma heeft mij nog meer versterkt in wie ik ben en wie ik wil zijn. Het heeft mij geholpen om mijn wortels steviger in de grond te planten. Nu is het tijd om te groeien en te bloeien. Daarnaast zorgt het wijktraineeprogramma ervoor dat ook de stad de vruchten kan plukken: door kennis, enthousiasme en gedrevenheid van jonge, hoogopgeleide professionals.’

winita002.jpg
Winita zette samen met vrijwilligers een buurtbibliotheek op.

Het wijktraineeprogramma

De gemeente Den Haag is in april 2016 gestart met het wijktraineeprogramma. Het traineeprogramma richt zich vooral op Haagse jongeren uit aandachtswijken met een afgeronde HBO en/of WO opleiding. Deze young professionals starten het eerste jaar bij een maatschappelijk georiënteerde organisatie in de wijk. De trainees helpen de organisaties zich (verder) te professionaliseren en beter te positioneren in de stad. In het tweede jaar worden de wijktrainees ingezet bij grotere publieke en private werkgevers in de stad. Naast de vierdaagse werkweek werken de trainees ook aan hun eigen ontwikkeling door allerlei trainingen en opdrachten.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het wijktraineeprogramma? Mail dan naar Sahil Achahboun, coördinator wijktraineeprogramma bij de gemeente Den Haag.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 27 januari 2017 Geschreven door Sibel Kilinc Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 05

27 januari 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
05