Al 25 jaar een begrip in Den Haag: het Chinees Nieuwjaar Festival

Editie 05
_91A0369.jpg

Xin Nian Kuai Le! Oftewel: gelukkig nieuwjaar! Op zaterdag 28 januari is het Chinees Nieuwjaar en dat is ieder jaar weer een groot spektakel in Den Haag. Dan dansen de draken en leeuwen door de Haagse binnenstad, verdrijft vuurwerk de kwade geesten en wordt er veel en lekker gegeten in de straten van Chinatown.

Chi Chi Lau werkt bij de Stichting Chinees Nieuwjaar Festival en is verantwoordelijk voor de organisatie van het straatfestival in Chinatown en de binnenstad. Chi Chi, die al vanaf haar zesde als draak of leeuw meedanst in de optocht, doet nu voor het eerst sinds jaren niet mee. ‘Dat gaat niet samen met de organisatie van het festival. Daar komt zoveel bij kijken, ik heb er mijn handen vol aan. Van het aanvragen van een vergunning en subsidie tot het regelen van wegafzettingen, verkeersborden en security. Zaken doen met de ondernemers, de optocht organiseren en zo veel meer. Maar ik vind het de mooiste viering van het jaar, dus het is het dubbel en dwars waard.’  

_91A0409.jpg
Chi Chi vindt het Chinees Nieuwjaar de mooiste viering van het jaar.

Klein begonnen

Chi Chi heeft haar organisatietalent niet van een vreemde. Dat geldt ook voor haar danskunsten. Haar vader Yat Hung Lau, die nog steeds voorzitter is van de stichting, startte 25 jaar geleden met het festival in de binnenstad. Hij sprak met ondernemers in de buurt en zij wilden net als in China ook wel een leuk feestje in Den Haag met het Chinees Nieuwjaar. ‘Als hoogleraar in de Leeuwendans en Chinese vechtsport Kung Fu richtte hij toen de dansgroep Yat Hong Gymnastic Association op en startte met een kleine optocht’, vertelt Chi Chi. ‘Door de jaren heen wilden steeds meer dansgroepen meedoen en ook ondernemers wilden het festival wel sponsoren. Wat dus ooit klein begon, is nu 25 jaar later uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks zo’n 20.000 mensen op afkomen. Ik ben echt trots op mijn vader.’

Daar in Den Haag

Het Chinees Nieuwjaar is een begrip in Den Haag. Het festival is niet alleen een feest voor de Haagse Chinese bevolking, maar trekt ook veel bekijks van Hagenaars en dagjesmensen. Chinezen uit het hele land komen naar Den Haag om het festival mee te maken. Ook de dansgroepen komen uit binnen- en (zelfs) buitenland. Inmiddels dansen jaarlijks zo’n zes groepen mee. Zij starten op het Spuiplein en trekken door Chinatown, langs de Chinese ondernemers die het festival steunen. Daar wordt vuurwerk afgestoken om de kwade geesten weg te jagen. En de kroppen sla die ondernemers aan hun gevel hebben opgehangen worden door de leeuwen opgegeten en weer uitgespuwd. Dat brengt voorspoed en geluk. Aan de weg staan altijd veel toeschouwers te kijken. Chi Chi lacht: ‘Het is niet te vergelijken met een Chinees Nieuwjaar in China, maar Den Haag is tijdens Chinees Nieuwjaar wel the place to be in Nederland.’ 

GDH160213-0083.jpg
De optocht trekt altijd veel bekijks - foto van Gerrit de Heus

Happy 4714!

'Dit jaar is bijzonder', zegt Chi Chi, 'want de viering valt dit keer op de jaarwisselingsdatum. Het nieuwe jaar 4714 (volgens de Chinese jaartelling) breekt zaterdag dus echt aan. Daarom pakken we extra uit. Natuurlijk begint het festival met de feestelijke optocht. De kostuums voor de dansgroepen - dit jaar uit Den Haag, Amsterdam en Duitsland - liggen al klaar en tot op het laatste moment oefenen de groepen hun leeuwen- of drakendans. Omdat de dansers met elkaar in een kostuum zitten (als draak of leeuw), oefenen ze niet alleen de dans heel goed, maar zorgen ze er ook voor dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. De dans en de route die ze zaterdag lopen, kunnen ze inmiddels dromen. De optocht start om 13:00 uur en eindigt om 18:00 uur. Zoals ieder jaar is er ook een markt waar je Chinees eten en andere producten kunt kopen en er zijn workshops. Nieuw is de afterparty in het Paard van Troje. We hebben ook wel wat te vieren: ons 25ste jubileum en het is Nieuwjaar!’

_91A0080.jpg
De kostuums voor de dansgroepen liggen al kaar.

Het jaar van de Haan

Ook is er dit jaar een sculpturententoonstelling. ‘Van ieder dier uit de Chinese dierenriem hebben we een sculptuur’, legt Chi Chi uit. ‘Het jaar van de Haan staat voor de deur en die zie je ook op andere plekken van het festival terug. Eigenlijk is de Chinese astrologie wel iets wat meer onder de oudere generaties leeft, maar het schijnt dat de Haan de karaktereigenschappen spontaan, vrolijk en amusant heeft. Ik hoop dat dat ook voor het Chinees Nieuwjaar Festival geldt: één groot, vrolijk feest!

GDH160213-0049.jpg
Het Chinees Nieuwjaar wordt altijd groots gevierd in Den Haag - foto Gerrit de Heus

Wist je dat…?

  • … het Chinees Nieuwjaar het belangrijkste festival is voor het Chinese volk? Het Chinees Nieuwjaar staat voor geluk, voorspoed, saamhorigheid, reünies, gezellig samenzijn en traditioneel eten.
  • … eten heel belangrijk is tijdens het Chinees Nieuwjaar? In China is dan een massale volksverhuizing gaande, omdat iedereen met familie wil eten. Miljoenen Chinezen trekken dan vanuit de stad naar de familie in het dorp. Tijdens het Chinees Nieuwjaar wordt meestal een hele kip geserveerd.
  • … Chinezen geen oliebollen eten met de jaarwisseling, maar nieuwjaarsrijstcake?
  • … ongehuwde kinderen van hun ouders of overgrootouders een envelopje met geld krijgen? Dit brengt geluk.
  • … er in Den Haag van alles te doen is tijdens het Chinees Nieuwjaar? De gemeente, de Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland en de Vereniging Nederland China organiseren dit jaar voor de 15e keer de landelijke viering in het stadhuis. Bij deze viering zijn o.a. verschillende ambassadeurs aanwezig, waaronder de ambassadeur van China. De viering start met de leeuwen-en drakendans op het Spuiplein. Iedereen is welkom om de openingsceremonie en het programma in het Atrium bij te wonen. Voor genodigden is er een besloten lunch.
  • … vertegenwoordigers van Nederlandse provincies en gemeenten die dag in Nieuwspoort samen komen voor een seminar over versterking van samenwerking bij de relaties met China? Den Haag heeft geen zusterstadrelaties, maar wel goede, economische relaties met meerdere steden en provincies in China. Een voorbeeld daarvan is de stad Shenzhen. Twee Chinese telecombedrijven in Den Haag  (Huawei en ZTE) hebben hun hoofdkantoor in Shenzhen.
  • … Den Haag een uitstekende handelsrelatie heeft met China en dit nog verder wil uitbouwen? 

Meer weten?

Meer informatie over het Chinees Nieuwjaar vind je op Denhaag.com.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 27 januari 2017 Geschreven door Alice Moore Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 05

27 januari 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
05