BBQ-en in Haagse parken

Editie 45
Headerfoto-kleedje.jpg

In deze snikhete weken staken Hagenaars massaal hun barbecue aan. Wie geen eigen tuin heeft, trok er met koelboxen, picknickkleden en barbecuegerei op uit. Editie 070 nam een kijkje in het Zuiderpark en de Vlaskamp, waar de gemeente speciale barbecueplekken heeft ingericht. Van speciale bakken voor de hete kolen en kant-en-klare picknickkleedjes tot stenen om de barbecue op te zetten: barbecueën wordt zo net iets makkelijker. Wie steken er zoal een vuurtje aan in deze gezamenlijke ‘achtertuinen’?   

Charelle-Marcel-Ellen.jpg

Charelle, Marcel en Ellen

Waar: Zuiderpark
Op de bbq: Hamburgers, sjasliek, garnalenspiezen en kipsaté

Met een koelbox, 2 grote supermarkttassen, kleden en een wegwerpbarbecue in de handen komen Charelle, Marcel en Ellen (moeder van Charelle) het grote veld in het Zuiderpark opgelopen. Bij een paal met stenen worden alle tassen overgeheveld, zodat Marcel zijn handen vrij heeft om een grote steen te pakken. Dat hebben ze vorige week geleerd. ‘Een handhaver sprak ons aan. Dat het leuk was dat we hier kwamen barbecueën. En of we de volgende keer een steen wilden pakken om de barbecue op te zetten. Hij zei het heel vriendelijk allemaal’, vertellen ze, enigszins verbaasd.

Kant-en-klaar

Midden op het grote veld spreiden ze hun kleden uit. ‘Lekker studentikoos dit’, vindt Ellen, die een dagje op bezoek is. Op veilige afstand scharrelen ganzen en meeuwen. Het is rustig vandaag, de vakantie is begonnen. Dit keer geen grote tenten en overal rook, zoals toen ze er vorige week waren. Terwijl Marcel het vuur aansteekt, stalt Charelle alle etenswaren uit. ‘We zijn luie barbecueërs’, bekent ze. Ze heeft alles zojuist kant-en-klaar bij de Albert Heijn gehaald. Alleen de komkommer hoeft ze nog te snijden.

Marcel en Charelle zijn luie barbecueërs ... ... alleen het vlees garen en de komkommer snijden

Ideaal

Twee jaar geleden zijn ze vanuit Utrecht naar Den Haag verhuisd. Hier was het makkelijker een mooie woning te vinden. Charella: ‘En het is een leuke stad. Heel gemengd. Statig en volks.’ Het is dit jaar pas de tweede keer dat ze hier komen barbecueën, vanwege hun vakantie. ‘Dit park is ideaal. We rijden er makkelijk heen met de auto. Thuis hebben we alleen een balkonnetje in de schaduw.’ O ja, die steen. De barbecue is al heet als ze er aan denken. Met veel voorzichtigheid zetten ze hem alsnog op de steen. Als de eerste hamburgers erop liggen, trekken ze 3 Hertog Jannetjes open. Proost!  

Schoonzus Nazli.jpg

Nazli met haar schoonzus en kids

Waar: Vlaskamp
Op de bbq: een pot Turkse thee

Bij het gezelschap van Nazli Atis is het eten al achter de kiezen. Op de barbecue pruttelt nu een grote ketel met warm water, met daar bovenop een kleine ketel met thee. Nazli – de chef barbecue – haalt de thee van het vuur en schenkt vier glazen in. Daarna verdunt ze het met het hete water. Een bakje nootjes gaat rond. ‘Ik woon hier één blok achter, maar ik ben wel met de auto gekomen om alle spullen mee te nemen’, zegt Nazli. Ze woont al 14 jaar in Mariahoeve – daarvoor in Turkije – en komt hier om de paar dagen picknicken. Haar schoonzus woont in de buurt van het Zuiderpark, dus daar gaan ze ook vaak picknicken. Voordeel daar: een openbare waterkraan.

De theekopjes staan samen met nootjes en koekjes uitgestald op een van de plastic picknickkleedjes die bij de ingang van park Vlaskamp hangen. ‘Heel handig’, vindt Nazli, want na afloop veranderen ze in een afvalzak. 

*Op de foto: schoonzus van Nazli met kids.

Steven-Fleur.jpg

Fleur met dochters Britt en Isabelle en vriend Steven

Waar: Vlaskamp
Op de bbq: Hamburgers en door Steven gemarineerde kipfilet en varkenslapjes

‘We wonen sinds een jaar in het Bezuidenhout op 2 hoog achter’, zegt Fleur. ‘Maar we zijn allemaal een tuin gewend. Dus nu is dit voor ons the place to be.’ Ze zitten er dan ook goed geïnstalleerd bij: 2 grote kleden, plastic wijnbekers, bord vol kaasjes, kleurplaten en stiften mee, muziekje uit de Iphone en kaarten in de hand voor een potje pesten. Op kleine afstand staat een originele barbecue. Fleur: ‘Die heb ik op Marktplaats gevonden.’ Steven: ‘We gebruikten elke keer van die wegwerpbarbecues van de Hoogvliet, maar vonden dat wat milieubelastend.’

Perfecte locatie

Hoe vaak ze hier dit jaar al hebben gebarbecued? Wel 15 keer, zegt Fleur. Steven nuanceert het. ‘We hebben 4 keer een wegwerpbarbecue gebruikt en deze nu ook 4 keer. Dus dat is 8.’ Fleur: ‘Nou ja, het voelt als veel.’ De barbecue is opgewarmd en Steven legt de hamburgers erop. ‘Het is de perfecte locatie hier’, zegt hij. ‘Bomen, gras, gezelligheid.’ Fleur: ‘En je kunt de kolen zo in de bak flikkeren.’ Even verderop klinkt er ineens luid geschreeuw. ‘Ik denk dat er een wilde wesp zit’, zegt Isabella. Allemaal onderdeel van het gratis vermaak in het park, zegt Fleur. Net als die meeuwen hier die in alle tassen snuffelen.

Tijdens het eten ook een potje kaarten De hamburgers zijn in de maak

Romantiek

Terwijl de kipspiezen garen, vertellen Fleur en Steven hoe ze elkaar hebben ontmoet. Op haar dertiende leerde Fleur op vakantie Steven kennen. Ze hadden een half jaar verkering, daarna maakte hij het per brief uit. Fleur: ‘Maar we hebben altijd contact gehouden. Via Hyves, Facebook. Soms zagen we elkaar 1 keer per jaar, soms 5 jaar niet.’ Ze kregen allebei hun eigen leven en gezin. Toen dat anderhalf jaar geleden bij beiden klapte, zochten ze elkaar op. Fleur wappert zichzelf wind toe met de waaier. Steven opent een fles wijn en lacht: ‘Dit is de korte versie.’   

Merle-Florine.jpg

Merle, Florine, Nick, Arthur en Lhamo

Waar: Vlaskamp
Op de bbq: kip, vis, aubergine, bonenburgers en courgette

De variatie op de barbecue weerspiegelt de variatie in het gezelschap: vegetariërs, pescatariërs, flexitariërs en carnivoren. Florine had zojuist een barbecue aan haar vriend Merle cadeau gedaan, toen ze uit milieuoverwegingen besloten geen vlees meer te gaan eten. Florine: ‘Niet zo handig. Maar je moet gewoon wat creatiever zijn, dan kan je nog steeds lekker barbecueën.’ Terwijl Arthur de courgettes en bonenburgers in de gaten houdt, legt de rest uit hoe de verhoudingen liggen: Merle, Nick en Arthur zijn nog middelbare school vrienden. Arthur ontmoette de Zwitserse Lhamo tijdens het reizen en Merle en Florine elkaar tijdens de studie.

Merle en Florine gaan vaak naar het park ... ... en Arthur is de grillmaster

Park als tuin

Nu wonen ze allemaal in Den Haag, Merle en Florine om de hoek in het Bezuidenhout. ‘We zijn van vroeger gewend dat je als je thuis komt in de tuin gaat zitten’, zegt Florine. Nu hebben ze dit park, waar ze vaak komen picknicken met een broodje of pizza. Florine: ‘Eerst was het wel een drempel om dan in een park te gaan zitten met allemaal andere mensen erbij. Maar inmiddels ben ik het wel gewend.’ Merle: ‘In Amsterdam woon ik naast het Vondelpark. Toch kom ik hier nu vaker. In het Vondelpark is het toch ook meer zien en gezien worden. Hier doet iedereen gewoon zijn eigen ding.’    

Wist je dat …

  • … je in Den Haag in principe overal mag barbecueën? Zolang je maar geen overlast of gevaar veroorzaakt. Alleen als er een bordje met een verbod staat, mag het niet.
  • … de gemeente Den Haag in een aantal parken speciale barbecue plekken heeft ingericht? Hier staan extra afvalbakken en soms ook speciale bakken voor hete kolen. De speciale barbecueplekken zijn te vinden in het Zuiderpark, de Vlaskamp, het Westbroekpark, Madestein en de Uithof  
  • … je ook op het Noorderstrand mag barbecueën?

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

BBQ-en in Haagse parken

Gepubliceerd op 10 augustus 2018 Geschreven door Irene de Pous Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 45

10 augustus 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
45