De swingende senioren

Editie 44
Orkest repetitie lol.jpg

Zoals elke dinsdagavond is er vandaag repetitie van playbackorkest De Gouwe Ouwen Op Volle Toeren in seniorencomplex De Muttersborgh in Loosduinen. Drijvende kracht sinds jaar en dag is de niet te stoppen Joke Breedijk. Editie 070 neemt een kijkje en maakt kennis met een curieus stukje Den Haag en de vrouw die erachter zit.

Joke zet cd op en heeft veel lol.jpg
Joke is de drijvende kracht achter het playbackorkest.

Eerst is het bijpraten met een bakje koffie. Maar niet te lang, want Joke heeft een strak schema. Vanavond zijn de 55-plussers in zomerse vrijetijdskleding. Dus niet in hun kostuums en zonder de bijpassende pruiken, veren en glitters. Maar dat zal de pret niet drukken. De door Joke gemaakte instrumenten worden uit de kist gehaald. Goud gespoten trompetten gemaakt van afvoerontstoppers en schroeven, een klarinet gemaakt met een douchekop, een dwarsfluit van een pvc-buis, een trommel van een vergiet, met een wandelstok tot cello omgebouwde gitaren, een douchestang als klarinet. Allemaal bedacht en gemaakt door Joke. Dan gaat de cd-speler aan, een wals, van André Rieu natuurlijk. De inspiratiebron van De Gouwe Ouwen. Joke staat met een viool voorop en heeft de touwtjes stevig in handen.

Een klarinet gemaakt van een douchestang en -kop. Een strijkplank als piano.

Als de mensen maar plezier hebben

Geboren en getogen in Loosduinen, zat Joke al op jonge leeftijd in de muziek en houdt ze van show. Met haar tweelingzus en twee jongens vormde ze The Four Ruby’s. Ze zouden gaan toeren door de Benelux, maar de sneldichter die ze zouden begeleiden kneep haar in haar billen, en dat zag vader Breedijk. Hij verbood het avontuur. Later was ze jazzballetlerares en werd kampioen van Nederland met haar meisjes.

‘Ik kwam hier wonen in 2009 en vond het maar een saaie boel. Iedereen was op zichzelf. Als lid van de bewonerscommissie zorgde ik dat we spelletjes gingen doen en samen Oranje kijken. Vier jaar geleden, tijdens een tuinfeest, kwam het idee op van een playbackshow. Met zeven dames, ik maakte de orkestjurken. Voor mezelf kocht ik op de markt een jacquet voor tien euro. Ik wilde net als André Rieu de dirigent van het orkest worden. We traden op in verzorgingstehuizen, het ging als een lopend vuurtje en iedereen wilde erbij. Ik zei: Ik wil heren. Die moesten natuurlijk in jacquet.’

Diversiteit orkestleden en douchekop.jpg
Er wordt flink geoefend tijdens de repetities.

De toerladder van de Gouwe Ouwen op Volle Toeren is flink gevuld. Rotterdam, Hoogvliet, Vlaardingen. Ook spelen ze voor gehandicapten. Joke: ‘Dan nemen we fluitjes mee en mogen ze meespelen.’ Al vijf keer traden ze op in Pathé Buitenhof, waar de zomerconcerten van André Rieu worden uitgezonden. En al twee keer speelden ze in het voorprogramma, een half uur voor de film. Op 1 september is het eerstvolgende concert, eigenlijk de doorstart, op het Loosduinse Hoofdplein in Loosduinen tijdens het festival Geluid van Loosduinen. ‘We bezorgen onszelf en vooral anderen zoveel plezier, daar gaat het mij om’, glimlacht Joke.

Familie van elkaar

‘Ik vecht om het hier gezellig te houden, ook al is de samenstelling in Muttersborgh behoorlijk veranderd de laatste tijd. Maar we gaan door. Vanuit allerlei plekken komen onze orkestleden nu, maar nog steeds vooral uit Muttersborgh. We krijgen ook genoeg aandacht. Hier is een videoboodschap van André Rieu, luister maar, hij zegt dat ik zijn inspiratiebron ben en dat hij jaloers op me is. En deze, een kaartje van zijn zoon, ‘De schaduwen liggen achter je door de zon die schijnt.’ Een tijdje geleden kwam hier een bus aan met allerlei buitenlanders, ze dachten dat ze bij André Rieu waren aangeland! De familie Rieu kent ons gewoon, we zijn ook een beetje familie van elkaar.’

Kostuums_orkest_1200.jpg
De orkestleden treden op in schitterende kostuums. (Bron foto: De Gouwe Ouwen Op Volle Toeren)

Laatste snik

Joke vervolgt: ‘Ik ga door tot het echt niet meer kan. In verband met mijn gezondheid heb ik nu steeds minder energie, maar we hebben een team van negen enthousiaste mensen die mij kunnen vervangen. De kostuums wassen en strijken bijvoorbeeld, dat kost me teveel energie, dat gaan de mensen zelf doen. Maar echt, tot mijn laatste snik zal ik het orkest leiden.’

Dames hebben lol.jpg
De orkestleden hebben samen de grootste lol.

Zonder een noot te spelen samen de grootste lol

Dat je niet veel nodig hebt om het gezellig te maken laten De Gouwe Ouwen Op Volle Toeren vanavond zien. De aankleding mag dan wel ontbreken maar de instrumenten zijn er wel en, vooral, de muziek. Daar gaan we dan. De Radetskymars wordt ingezet. Dat wil zeggen gedraaid, en gespeeld op de geluidloze instrumenten. Joke leidt en geeft instructies. ‘Nel, Cilia, hier vallen jullie in’. Belangrijk, want met deze mars zullen De Gouwe Ouwen gaan openen in Loosduinen. Op een wals die André Rieu ook speelt wordt er gewiegd, geneuried, meegezongen. Joke dirigeert met haar viool. De trompetten, gespeeld door twee staande mannen, hebben een solo. De rest zingt lalala en padapa en wiegt mee op het ritme. Joke is niet helemaal tevreden: ‘iets eerder staan mannen.’ De twee klarinettisten geven een showtje, aangevuurd door Joke. Een Italiaans lied klinkt uit de cd-speler. Zal er gezongen worden? Alleen het refrein, luidkeels door het hele orkest. Het is klaar. Iedereen juicht. Voor zichzelf, voor Joke, en omdat het zo heerlijk gezellig is.

Joke juicht voor repetitie.jpg
Joke juicht omdat het repeteren zo gezellig is.

Wist je dat...?

  • Het jongste lid van de Gouwe Ouwen Op Volle Toeren 60 is? En het oudste lid is 90.
  • In 2017, toen het orkest de bus uitstapte, er druk gefotografeerd werd? Toeristen dachten dat ze het Andre Rieu orkest waren.

     

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

De swingende senioren

Gepubliceerd op 27 juli 2018 Geschreven door Heleen van der Putt Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 44

27 juli 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
44