Sporten in de wijk

Editie 43
Spelende kinderen op de playground.jpg

Hij was een straatschoffie. Haalde altijd kattenkwaad uit op straat. Nu is Tommy Frensch een rolmodel op diezelfde straten bij Krajicek Playground Deltaplantsoen. Hij is een schoolvoorbeeld van een betrokken jongere die zich inzet voor kinderen uit de wijk. Nasra Ininahazwe houdt van tennis. Vijf dagen in de week tenniste zij op de baan bij Krajicek Playground en tennisvereniging Breekpunt. De tennisvereniging deed veel voor haar, nu helpt zij andere kinderen in de wijk, zoals zij geholpen is. Tommy en Nasra kregen beide een studiebeurs van de Krajicek Foundation voor hun inzet op de Playgrounds. In ruil voor de studiebeurs zetten zij zich 100 uur per jaar in om kinderen uit aandachtswijken aan het sporten te krijgen.

Glimlachende Tommy.jpg
Tommy groeide op in de buurt van Playground Deltaplantsoen.

Liefde voor de Rivierenbuurt

Tommy is opgegroeid in de buurt van Krajicek Playground Deltaplantsoen. Het is écht zijn wijk. Hij werkte en liep stage op een andere Playground, maar vroeg toch overplaatsing aan naar z’n vertrouwde wijk. Ook in zijn vrije tijd houdt Tommy zich bezig met de Playground en de straten er omheen. Hij werkt veel samen met andere welzijnsorganisaties en belt vaak met de gemeente als er bijvoorbeeld vuil op de straat ligt.

Tommy houdt van de diversiteit en de drukte van de stad. ‘Hier wonen en leven alle nationaliteiten samen. Iedereen speelt samen. Dat is het mooie van deze wijk. De buurt is wel echt veranderd, vroeger waren er veel minder faciliteiten. Nu is er zelfs een klimmuur!’, vertelt Tommy enthousiast. ‘De jongens die ik van vroeger kende, zijn er nog steeds, maar nu train ik hun broertjes of zoontjes. Ook waren er in die tijd minder meiden die voetballen, maar ik heb flink met ze getraind. Nu zijn er zelfs 3 of 4 meiden samen naar een voetbalvereniging gegaan!’

Tommy voor de klimmuur.jpg
Tommy: 'De buurt is echt veranderd. Er is nu zelfs een echte klimmuur!'

Verschillende sporten

Door zijn eerste opleiding Sport en Bewegen heeft Tommy kennis van veel verschillende sporten. Deze kennis gebruikt hij om de kinderen in de wijk bekend te maken met diverse sporten. Elke week traint hij een groep kinderen in sporten als voetbal, volleybal en tennis. Tommy: ‘Als kinderen nog nooit hebben getennist en je gaat tennis opzetten, zie je dat het steeds meer kinderen aantrekt. Kinderen nemen een vriendje of vriendinnetje mee omdat ze het zo leuk vinden. Zo krijg je steeds meer kinderen op de Playground.’

Discipline en vertrouwen

Voor Tommy is het ook belangrijk dat kinderen discipline ontwikkelen zoals ze dat bij een sportvereniging gewend zijn te doen. ’Ze leren zich aan afspraken te houden en voor hun materiaal te zorgen. Daarna kunnen ze makkelijker doorstromen naar verenigingen’, vertelt Tommy gedreven. ‘We trainen ook hard voor sporttoernooien, daar spelen we tegen kinderen van andere Krajicek Playgrounds. Met de jaarlijkse Danone Nations Cup mochten we zelfs naar Polen! Dat was een enorme ervaring voor die kinderen. En voor ons natuurlijk!’

Dankzij de wekelijkse trainingen heeft Tommy een vertrouwensband met de kinderen gekregen. ‘Ze komen niet alleen bij mij voor sport gerelateerde vragen, maar ook als ze bijvoorbeeld een 8 hebben gehaald op school. Omdat ik alle smoesjes al ken, is het voor mij ook makkelijker om de kinderen op hun gedrag aan te spreken of om bij de ouders langs te gaan en ze erbij te betrekken. Er zijn nu minder conflicten en de buurt ziet er een stuk netter uit!’, vertelt Tommy trots.

 

Nasra op het tennisveld.jpg
Nasra: ‘Tennis is voor mij ontspanning. Ik vind het heerlijk om 5 dagen op het tennisveld te staan'.

Liefde voor tennis

Waar Tommy uit liefde voor zijn wijk op de Playground staat, is het bij Nasra de liefde voor tennis wat haar motiveert. Op haar Krajicek Playground wordt voornamelijk getennist. Nasra komt al 9 jaar bij de tennisvereniging en Krajicek Playground. Ze tenniste daar 5 dagen in de week, nu wat minder vanwege haar studie. Waarom tennis? ‘Ik beweeg graag’, vertelt Nasra met een lach. ‘Tennis is voor mij ontspanning. Ik vind het heerlijk om 5 dagen op het tennisveld te staan. Het helpt om mijn hoofd leeg te maken.’ Ze valt eventjes stil en vertelt verder: ‘In 2007 ben ik naar Nederland gekomen en in 2010 had ik veel stress over of ik in Nederland mocht blijven. Dagelijks tennissen heeft me door deze moeilijke periode heen geholpen.’

Daarnaast hielp Nasra ook veel mee op de tennisvereniging, met de lessen en kinderen ophalen van school. Ook liep ze haar maatschappelijke stage bij de vereniging. ’Omdat de vereniging wat terug wilde doen voor mij, hebben zij mij ingeschreven voor een Krajicek Scholarship. Ik moest nog 2 jaar wachten omdat ik nog in 3 havo zat. Nu zit ik in het tweede jaar van een chemie-opleiding aan de Hogeschool van Rotterdam en krijg ik al 2 jaar de studiebeurs van Krajicek Foundation’, vertelt Nasra.

Nasra voor de klimmuur.jpg
Nasra hoopt dat door haar werk meer kinderen in de wijk gaan sporten.

Krajicek Scholarship

Elk jaar krijgt Nasra weer de mogelijkheid om een studiebeurs van de Krajicek Foundation te ontvangen. ‘Ik krijg wel studiefinanciering, maar dankzij de studiebeurs houd ik een kleinere studieschuld over.’ Daarnaast is de studiebeurs ook een erkenning voor alle tijd en energie die Nasra graag in de Playground stopt. ‘Ik wil graag helpen’, zegt Nasra bescheiden. De tegenprestatie van ten minste 100 uur vrijwilligerswerk is dan ook geen straf voor haar. Ze leert veel tijdens deze uren. Tijdens het zomerkamp gaat ze bijvoorbeeld mee als begeleider, om te helpen bij de activiteiten met de kinderen. Nasra wil in de wijk de drempel verlagen om te gaan tennissen. Zo hoopt ze dat meer kinderen gaan sporten.

Het eerste jaar van de Krajicek Scholarship bestond voor Nasra voornamelijk uit meelopen en meehelpen. In haar tweede jaar gaf ze een uur per week tennisles aan kinderen die ze van school haalde en weer terugbracht. ‘In het derde jaar mag ik zelf activiteiten organiseren’, glundert Nasra, ze kijkt er al naar uit!

Wist je dat…

  • … Tommy met de meiden van zijn Krajicek Playground tweede is geworden bij het landelijke voetbaltoernooi van de Krajicek Foundation?
  • … Richard Krajicek tegen Bjorn Borg op de Playground van Nasra heeft gespeeld tijdens het 15-jarige jubileum van de Krajicek Foundation in 2012? Lees ook: Nieuwsbericht Playground Breekpunt (Krajicek.nl)
  • … er in Den Haag 16 Krajicek Playgrounds zijn waar 3 keer per week sport- en spelactiviteiten worden georganiseerd? In Nederland zijn er 122 Krajicek Playgrounds zijn waar dagelijks 4.500 kinderen sporten en spelen. 
  • … er momenteel 184 Krajicek Scholarshippers zijn waarvan Tommy en Nasra er 2 zijn?
  • … op woensdag 11 juli de opening van de eerste overkapte Krajicek Playground in Nederland plaatsvond in Bouwlust? Door het plaatsen van de overkapping kunnen kinderen nu 365 dagen per jaar beschut buiten sporten en spelen.

Video overkapte Krajicek Playground

Bron: Youtube Krajicek Foundation

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Sporten in de wijk

Gepubliceerd op 13 juli 2018 Geschreven door Kavita Bansi Fotografie door Bart van Vliet

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 43

13 juli 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
43