De jeugd is aan zet!

Editie 04
Foto3.JPG (1)

Spelcomputer aan, zak chips erbij en de hele dag gamen. Of met de neus in een mobiel Pokémon vangen. Maar met wat valt de jeugd eigenlijk te vangen? Hoe weet je nou wat hen boeit en hoe je jongeren kan bereiken? Om in gesprek te zijn met jongeren heeft Den Haag de jongerenambassadeurs en organiseert de gemeente samen met organisaties verschillende Jongerenstadslabs: met de jeugd, voor de jeugd.

Wie weet er nou het beste wat de jeugd interesseert, hoe je ze het beste kan bereiken en wat ze leuk vinden om te doen? De jeugd zelf natuurlijk! De gemeente wil er het fijne van weten en om jongeren een stem te geven binnen de gemeente over allerlei onderwerpen zijn de Jongerenstadslabs in het leven geroepen. Deze worden samen met organisaties georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het JIP (Jongeren Informatie Punt). Door middel van serious gaming gaan jongeren aan de slag met wat zij belangrijk vinden, want dat is waar het om draait. En uiteraard na schooltijd. In je vrije tijd naar het stadhuis komen en meedenken over het jongerenbeleid, daar mag wel iets tegenover staan … bijvoorbeeld gratis pizza om de honger te stillen. Maar dat is niet hun drijfveer, want uit evaluatie blijkt dat juist het elkaar ontmoeten en met elkaar echt ergens over praten met de gemeente de kwaliteit is van een Jongerenstadslab. Want er wordt ook echt iets mee gedaan!

Foto1.jpg
Aan de slag met serious gaming tijdens het Jongerenstadslab.

Inmiddels zijn er meerdere Jongerenstadslabs geweest over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over hoe de gemeente het beste met de jongeren kan communiceren. De website denhaag.nl is een ontzettend belangrijk online kanaal voor de gemeentelijke dienstverlening, maar het is op z’n zachtst gezegd ‘een uitdaging’ om er jongeren mee te bereiken. En dat kwam ook tijdens het Stadslab naar voren. Een nieuw online platform voor en door jongeren, een redactieteam met vloggers en bloggers en een aangepaste middelenmix bij de communicatieaanpak zijn maar wat ideeën waarmee de jongeren kwamen. Best goede ideeën, toch? Dit smaakt naar meer.

Dat vindt Marijke Wijnands ook. Marijke (23) is een van de jongeren die meedoet aan de Jongerenstadslabs. Op Facebook las ze over het Jongerenstadslab en ze meldde zich meteen aan. Inmiddels heeft Marijke al aan twee Jongerenstadslabs meegedaan en bij de laatste over communicatie ging ze met haar groepje aan de slag met het idee ‘een online platform voor de Haagse jongeren’. 

Bloggen

Marijke: ‘Het is onwijs gaaf dat je als jongere mee mag denken over onderwerpen die ons aangaan. Het onderwerp ’communicatie’ sprak mij aan, omdat het goed aansluit bij de studie Commerciële economie die ik net heb afgerond en het werk wat ik nu doe. Ik werk sinds kort als junior contentmarketeer. Ik schrijf veel teksten. Dat wil ik ook graag doen voor het nieuwe online platform voor Haagse jongeren. Bij het laatste Jongerenstadslab zijn we een redactieteam gestart en ik ga bloggen over wat mij bezighoudt. Dat doe ik nu ook al voor de app WeHague. Ik woon nog niet zo lang in Den Haag en het is voor mij ook een manier om Den Haag beter te leren kennen. Wat gebeurt er in Den Haag? En wat is er te doen voor jongeren? We willen graag een platform bouwen waarop wij jongeren die informatie allemaal kunnen vinden.’

Door mee te doen aan de Jongerenstadslabs heeft Marijke ook veel nieuwe mensen ontmoet, en ze weet nu ook iets meer over de gemeente. ‘Net als de anderen uit mijn groepje had ik eigenlijk geen idee. Je gaat toch naar de gemeente voor een nieuw paspoort? Maar de gemeente en ook het JIP doen echt veel meer, ook voor Haagse jongeren. Dat zij onze mening willen weten over jongerenvraagstukken en we dus ook een beetje mee kunnen bepalen, vind ik echt superleuk!’ 

Online platform.jpg
Marijke (tweede van rechts onder) en andere jongeren gingen in gesprek met de gemeente en het JIP over het nieuwe online platform.

Samen met de jeugd

Net als de gemeente, heeft ook het JIP de behoefte om de jeugd meer te betrekken, zoals bij het ontwikkelen van hun eigen website. Waar voorheen door professionals werd bedacht hoe zo’n site er het beste uit kan zien, gaat het JIP nu bij het realiseren van hun nieuwe website al in de beginfase de jongeren betrekken.

Scarlett Zwartkruis, directeur JIP: ‘Een belangrijk signaal uit eerdere Stadslabs was dat als je jongeren serieus wilt nemen, koppel dan terug wat je met adviezen en tips doet. Neem ze mee in de regie, dan wordt het een gedeeld eigenaarschap en zal ook de achterban betrokken worden. Dan wordt het als het ware een olievlek in de stad. Wij willen in de toekomst onze doelgroepen veel betrekken bij advisering en besluitvorming. En maak het aantrekkelijk om mee te doen, want er wordt meestal wel gedacht: ‘What’s in it for me?’.

Haagse Jongerenambassadeurs

En dan zijn er natuurlijk ook nog de Haagse Jongerenambassadeurs. Dit is een groep jongeren tussen de 15 en 24 jaar die advies geven aan de gemeente en andere Haagse organisaties. Op het stadhuis wordt door hen enthousiast gewerkt om een brug te vormen tussen de jeugd en gemeente. Dankzij de stem van deze jongeren zelf is er waardevolle inbreng op allerlei onderwerpen.

Zo hadden jongeren in Mariahoeve aangegeven dat zij graag een buitenplek willen om bezig te zijn met muziek. Het liefst met gratis wifi. Met die opdracht zijn verschillende partijen aan de slag gegaan en staat er sinds kort een echte outdoor Fono DJ-booth met wifi.

Foto2.jpg (1)
De jongeren zijn blij met hun outdoor Fono DJ-booth.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan eens deze video. Wie weet komt de nieuwe Afrojack of Tiësto straks wel uit Den Haag. 

Fady Mikhail is jongerenambassadeur. 'Dat ik jongerenambassadeur ben, betekent veel voor mij. Ik vind het hartstikke leuk om me in te zetten voor de stad, maar ook voor de jongeren van de stad. Niet alleen de jeugd van tegenwoordig, ook voor de komende generaties. Het is mijn passie en hobby. Het is ook een leerschool: mijn social skills zijn verbeterd, ik weet nu (niet alles) hoe de gemeente in elkaar steekt, ik ken nu meer Haagse instanties, ook heb ik onwijs leuke mensen ontmoet (zowel binnen de gemeente als erbuiten) door mijn ambassadeursschap. En je draagt een steentje bij aan de maatschappij. Al met al, ik vind het echt een hele toffe en leerzame ervaring.'

Fadi.jpg
Fady (rechts) praat graag mee over onderwerpen die de jeugd aangaan.

Jongeren gezocht!

Ben jij of ken jij iemand die ook wil meepraten over wat jongeren belangrijk vinden? Geef je graag je mening en ben je bijvoorbeeld goed in bloggen & vloggen? Neem dan contact op met het JIP via WhatsApp: 06-15 888 955.

Meer weten?

Wil je weten wat de gemeente zoal doet voor de jeugd? Op denhaag.nl vind je meer informatie. Bij het JIP kunnen jongeren tussen de 12 en 25 jaar terecht voor informatie en advies. Meer informatie daarover vind je op jipdenhaag.nl.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 30 december 2016 Geschreven door Thijs Berends Fotografie door

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 04

30 december 2016
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
04