2016 in beeld

Editie 04
Luchtfoto Den Haag

Het jaar 2016 bracht Den Haag vele mooie momenten. Zo ging de Ocean Cleanup van start, bezocht Koning Willem-Alexander de Haagse Markt en werd 4.618 euro voor Unicef ingezameld. De redactie van Editie070 maakte een kleine selectie van al deze hoogtepunten en blikt terug.

Januari

5 januari:  Voor de kust van Scheveningen Haven werd de zuiveringsinstallatie voor het opvangen van plastic geplaatst. Bij de eerste praktijktest is gekeken of het opruimingssysteem heel blijft onder zware weersomstandigheden. Door de stroming moet het plastic worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker. De zuiveringsinstallatie is van de jonge Delftse uitvinder Boyan Slat.

Prototype 'Ocean Cleanup' te water in Scheveningen Haven. Foto: Ocean Cleanup
Test Ocean Cleanup gaat van start.

Februari

25 februari: Het standbeeld Haagse Harry van tekenaar Marnix Rueb op de Grote Markt is onthuld. Het standbeeld van de stripfiguur staat boven de ingang van de tramtunnel, weegt drie ton en is ruim twee meter hoog.

Onthulling beeld Haagse Harry
Standbeeld Haagse Harry met daarvoor 'Haagse Hans'.

 

 

Maart

23 maart: De Koning sprak tijdens zijn bezoek aan de Haagse Markt onder andere met wijkbewoners, waaronder de jongeren van een preventieteam en met marktkooplieden van de Haagse Markt. De Koning was uitgenodigd door burgemeester Van Aartsen, die hem wilde laten kennismaken met ‘de echte Schilderswijk’.

Koning bezoekt Haagse Markt
Koning Willem-Alexander brengt een bezoek aan de Haagse Markt.

April

 

Opening ICC
19 april: Opening nieuwbouw Internationaal Strafhof. Koning Willem-Alexander opende in aanwezigheid van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof.
Ban Ki-Moon spreekt tijdens opening ICC.

Mei

Vernieuwde Slachthuisplein
25 mei: Het Slachthuisplein is van een stenen veld omgetoverd tot een prachtig groen plein met verschillende voorzieningen. Kinderen hebben nu alle ruimte om te sporten en te spelen. Ook staan er meerdere picknicktafels. Het plein is tot stand gekomen door verschillende ontwerpen van kinderen en buurtbewoners. Slachthuisplein voor de venieuwing.
Slachthuisplein voor de renovatie

Juni

Concert Bruce Springsteen
14 juni: Het uitverkochte concert van Bruce Springsteen bracht 67.500 bezoekers naar het Malieveld. Het concert duurde ongeveer 3,5 uur en The Boss zong ruim 30 nummers.

 

Juli

27 juli: In juli bleek het Deltaplein een vruchtbaar plekje voor Pokémon Go spelers. De spelers kwamen massaal naar Kijkduin. Op 9 augustus onthulden de ondernemers van Kijkduin en de gemeente zelfs een bord met daarop Pikachu, het beroemde figuurtje uit het populaire spel Pokémon, en het onderschrift ‘Welkom in Kijkduin, Pokémonhoofdstad van Nederland’. Niet iedereen was tevreden met de grote toestroom van Pokémonspelers. Omwonenden klaagden over de troep die door Pokémonspelers werd achtergelaten. En omdat veel Pokémons in de duinen verstopt zaten, liepen daar ook veel gamers. Zelfs in het beschermd duingebied. De gemeente spande daarom een kort geding aan tegen spelmaker Niantic. Deze verwijderde vervolgens de pokéstops in het duingebied. Pikachu en zijn vrienden zijn daar dus nu niet meer welkom.

Pokémonpaal bij Kijkduin
Pokémonpaal: ‘Welkom in Kijkduin, Pokémonhoofdstad van Nederland’

 

Augustus

19 augustus: Het reuzenrad op de Scheveningse Pier werd geopend. Het rad boven zee is ruim 50 meter hoog en heeft 36 dichte gondels. Vanuit de gondels hebben mensen uitzicht over de Noordzee, het strand en de skyline van Den Haag.

Opening reuzenrad
Het reuzenrad op de Scheveningse Pier.

 

September

11 september: Burgemeesters uit ruim 60 steden van over de hele wereld hebben deelgenomen aan het Global Parliament of Mayors. Een samenwerkingsverband op het gebied van klimaatverandering, migratie, vluchtelingen en goed openbaar bestuur.

Global Parliament of Mayors
Burgmeester Van Aartsen voorzitter van nieuwe Global Parliament of Mayors.

 

Oktober

7 oktober:  Burgemeester Van Aartsen legt zijn ambt per 1 maart 2017 vervroegd neer. Zijn termijn zou pas op 1 december 2017 aflopen. Van Aartsen treedt eerder terug om zijn opvolger, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 28 maart 2018, voldoende tijd te geven om zich in te werken. Van Aartsen is sinds 27 maart 2008 burgemeester van Den Haag.

10-oktober vertrek Van Aartsen 2.jpg
Burgemeester van Aartsen kondigt zijn vertrek aan.

November

19 november: Op het strand van Scheveningen vond de motorrace Red Bull Knock Out plaats. Ondanks het slechte weer bracht het evenement 70.000 bezoekers naar Scheveningen.

RBKO.jpg
Red Bull Knock Out

December

13 december: De oliebollenactie in het stadhuis heeft 4.618 euro voor UNICEF opgeleverd. De oliebollen werden voor maar één euro per stuk verkocht door wethouders, raadsleden en televisiepresentatrice Nicolette van Dam. 

 

Oliebollenactie Unicef
Oliebollenactie Unicef

 

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

 

2016 in beeld

Gepubliceerd op 30 december 2016 Geschreven door Paula Palaio Fotografie door

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 04

30 december 2016
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
04