Torenplein: huiskamer van de stad

Editie 39
Een overzichtsfoto van het vernieuwde Torenplein met het natuurstenen schaakbord en de picknicktafels.

100xbeter. Onder die titel is een reizende foto-expositie te zien. De expositie startte in het stadhuis en doet nu verschillende stadsdeelkantoren aan. Van maar liefst 100 opgeknapte plekken in de stad zie je hoe deze zijn verbeterd. Het gaat om pleinen, straten, fietspaden en veel meer. 100x beter is een momentopname, want de stad is nooit af. Iedere dag komen er nieuwe, verbeterde plekken bij. Editie070 besteedt in de serie ‘100xbeter’ aandacht aan 6 van deze verbeterprojecten. 

In aflevering 5: het Torenplein

Het Torenplein is opgeknapt. De nieuwe inrichting kwam in overleg met de bewoners en ondernemers in de Torenstraat tot stand. Gabriella Dal Zotto, mede eigenaresse van familiebedrijf Florencia was hierbij actief betrokken. Zij vertelt over de veranderingen op het plein.

Gabriella Dal Zotto is mede eigenaresse van familiebedrijf Florencia en was actief betrokken bij de  herinrichting van het Torenplein.
Gabriella was nauw betrokken bij de herinrichting van het Torenplein.

Gabriella: ‘Er is een fijne groep ondernemers gevestigd op het plein. Wij helpen elkaar, en waren het ook eens over hoe het nieuwe plein eruit moest komen te zien. Ook de bewoners waren betrokken. Dat zijn wij zelf trouwens ook, want wij wonen boven de winkel. Ik ben echt blij met hoe het plein is geworden. Een hele verbetering met hoe het was.’

Twee kinderen eten een ijsje aan een van de nieuwe picknicktafels op het vernieuwde Torenplein.
Een natuurstenen schaakbord siert het vernieuwde plein.

De nieuwe inrichting

Er is onder andere een lange picknick tafel geplaatst op een zonnige plek. De parkeervakken voor auto’s maakten plaats voor parkeerplekken met beugels voor fietsen. En het terras van koffie- en ijssalon Florencia is nu ruimer. De straten rondom het plein zijn nu autoluw en er is een natuurstenen schaakbord. Het groen met bloembakken en de bomen zijn behouden. Deze laatste zijn ‘versierd’ met LED verlichting die het plein een feeërieke sfeer geeft.

Florencia terras, banken en schaakspel.jpg
Het vernieuwde plein oogt nu een stuk ruimtelijker.

Bakkie doen


‘Gabriella, Gabriella, ik heb een huis in Italië bij Venetië gekocht’, roept één van de vaste klanten van Florencia naar Gabriella, terwijl zij met haar man in de deur van hun zaak even aan het praten is. ‘Ja, ja, dat zal wel, ik ben jaloers op je’, lacht ze. Ze vertelt dat er veel vaste klanten komen bij Florencia die ‘een bakkie doen’. ‘Die man’, ze wijst naar een oude man, ‘komt elke ochtend koffie drinken en zit dan voor onze winkel met zijn broodzakje. Zo’n lieverd ga je toch niet wegsturen, omdat hij zijn eigen boterhammetje meeneemt.’

Groepje mannen Torenplein.jpg
Een groepje vaste klanten komt al jaren koffie drinken bij Florencia.

Italiaanse ‘mama’ van het plein


Andere vaste klanten groeten haar, ze is de Italiaanse ‘mama’ van het plein. Een groepje mannen op het terras zwaait naar Gabriella. Zij genieten van de ochtendzon en de koffie. De koffie kost bij Florencia ‘gewoon’ nog 1 euro. De mannen komen al jarenlang naar het plein om wat bij te kletsen. De één klaagt ‘op zijn Haags’ over de hoge parkeerkosten, de ander over de vele ‘weesfietsen’ op het plein. Máár ze zijn het wel met z’n allen eens dat het plein, hun ‘huiskamer’, een stuk mooier is geworden.

‘Die extra plekken voor fietsen zijn prima’, vindt Gabriella. Maar de gemeente zou wel meer moeten handhaven. ‘Sommige fietsen, ook kapotte, staan daar al maanden. Dat geldt ook voor de fietsers die dwars het plein oversteken of hun fiets dwars op het plein zetten. Ik ga daar niks van zeggen, want het zijn mijn klanten, maar daar zou wel iets meer op gelet mogen worden.’

Gabriella Dal Zotto is aangetrouwde familie van Florencia oprichter Eduardo Talamini en vertelt leunend aan de bar, over de geschiedenis van het familiebedrijf.
Gabriella is aangetrouwde familie van Eduardo Talamini, de oprichter van Florencia.

Huiskamer

Tussendoor vertelt Gabriella over de rijke geschiedenis van Florencia. ‘Ik ben aangetrouwde familie van Eduardo Talamini, de man die in 1932 neerstreek in Den Haag en Florencia startte. Heel Den Haag, jong en oud, rijk en arm, leerde toen pas het échte Italiaanse ijs kennen. Eduardo bouwde zijn ijssalon uit tot een begrip in Den Haag. Hij kwam in 1964 op tragisch wijze om het leven terwijl hij aan het werk was in zijn ijsfabriek.’ Zijn familie zette Florencia echter succesvol voort. Gabriella: ‘Florencia is meer dan een ijssalon. Het is echt de huiskamer van de stad, het trefpunt voor Hagenaars, jong en oud.’

Famiglia Florencia


‘Wij maken ons ambachtelijke ijs nog steeds in het pand naast de ijswinkel’, wijst Gabriella. ‘Je zou een boek kunnen schrijven over de geschiedenis van Florencia en onze familie.’ En dat is dus ook gebeurd. Een paar jaar geleden is het boek ‘Florencia; huiskamer van de stad’ uitgebracht. ‘Daar ben ik echt trots op’, vertelt ze. Een paar jaar geleden is ook een toneelstuk opgevoerd met de titel IJS & VIS, over de familie Simonis (dé vishandelaar van Den Haag) en de familie Talamini, vrij naar Romeo en Julia van Shakespeare. ‘We zijn met alle mensen van Florencia naar het toneelstuk geweest. Tijdens het stuk riep ik per ongeluk ‘met slagroom?’, want dat vragen we altijd aan de klanten. De mensen in de zaal dachten wat een vreemd mens is dat’, zegt Gabriella. In de koffie- en ijssalon werkt de hele familie mee. ‘Mijn man, zonen, zus, neef en oom werken mee in de zaak. Florencia is echt een mooi Haags familiebedrijf. En mijn zonen Giulio en Fabio zijn zelf ook een ijs- en koffiesalon Gelataria Riva begonnen aan de Veenkade’, vertelt de trotse moeder.

Een oude zwart wit foto uit circa 1935 waarop het oude Shell benzinestation in de Torenstraat te zien is.
Fotograaf JosPé, collectie Haags Gemeentearchief datering ca. 1935

Mijmeren over vroeger

Het groepje mannen haalt inmiddels herinneringen op aan vroeger. Ze vertellen over de drukke ventweg die langs Florencia liep, de oude RIVA garage en de showroom, en de Shell benzinepomp die ooit midden op het plein stond.

Elkaar groetend en mijmerend over het verleden stappen de heren weer op en roepen in koor ‘Tot morgen!’ Gabriella is inmiddels bij andere klanten alweer koffie aan het schenken. De horeca-onderneemster die in duidelijke taal altijd eerlijk zegt wat ze vindt, wil nog wel even iets kwijt: ‘Die duivenpoep, volle prullenbakken en het groen om de bomen, daar mag de gemeente wel meer aandacht aan geven.’

Een foto uit 1992 waarop Florencia nog maar een klein terras heeft en parkeervakken met geparkeerde auto's direct voor de deur.
In 1992 had Florencia nog een klein terras en parkeervakken direct voor de deur. Fotograaf Paul Lunenberg, collectie Dienst Stedelijke Ontwikkeling. De nieuwe situatie op het plein met het verbreedde terras en geen parkeervakken meer direct voor Florencia.
Het nieuwe ruimere terras van Florencia zonder parkeervakken voor de deur anno 2018

Wist je dat…?

  • … de oude Romeinen al ijs aten? Maar ook de oude Grieken, Arabieren en Chinezen kenden het ijs al. Een Florentijnse kok aan het hof van Catharina de Medici (begin 17e eeuw) zou de eerste zijn geweest die ijs maakte op de manier die wij nu kennen. In de 19e eeuw begonnen de Italianen met de export van ijs door de uitvinding van de ijskast en ook van de ijsmachine.
  • … er in de vorige eeuw veel meer Italiaanse ijskarretjes door de Haagse straten reden? Mede door de grote supermarkten zijn deze verdwenen.
  • … tegenover Florencia de voormalige RIVA garage staat? Gebouwd in 1934 en tegenwoordig een parkeergarage met op de begane grond een restaurant, waar vroeger de showroom was. Het is een Rijksmonument. Het was de eerste gestapelde garagegebouw van Nederland. RIVA betekende: Reparatie Inrichting Voor Automobielen.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Torenplein: huiskamer van de stad

Gepubliceerd op 18 mei 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 39

18 mei 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
39