Een parel in Houtwijk

Editie 39
Femke-en-kids.jpg

Iedere buurt heeft er wel één: een parel. Een bewoner of ondernemer die zich actief inzet om een buurt gezelliger, mooier of schoner te maken. In Houtwijk is één van die parels Femke Beeloo-Planken. Een enthousiaste, zorgzame en sociale bewoonster, die blij wordt van kinderen en het verbinden van wijkgenoten. Iemand van onschatbare waarde voor de wijk én de gemeente Den Haag.

 

Huisje, kindje, beestje

Femke is een echt familiemens. Ze was 3 jaar toen ze in Houtwijk kwam wonen. Ontmoette daar later ook haar man, waarmee ze met 3 kinderen de gemiddelde leeftijd in de wijk een stuk omlaag bracht. Zowel haar zus als haar ouders wonen een paar huizen verderop. Femke heeft altijd kinderen om haar heen. Zijn het niet haar eigen kinderen, dan wel die van haar zus. Maar ook kinderen uit de buurt en kinderen die zij opvangt vanuit haar eigen kinderopvang ‘Huisje, kindje, beestje’. En haar huishouden zou niet compleet zijn zonder de 5 poezen en hond, die ook nog rondlopen in huize Beeloo-Planken.

Femke.jpg
Femke heeft altijd kinderen om haar heen.

Hobby

Ongeveer 1½ jaar geleden klopte het Wijkberaad Houtwijk bij Femke aan. Of zij het wijkberaad wilde komen helpen? Vooral bij het bereiken van meer jongeren. Daar waar iemand anders zou zeggen ‘ik heb het al druk genoeg’, ging Femke deze uitdaging aan. ‘Ik zie het niet als iets wat ik ook nog moet doen. Het is voor mij een hobby, waar ik graag tijd aan besteed en veel energie van krijg.’ Inmiddels is Femke bestuurslid en secretaris van het wijkberaad. Samen met andere bestuursleden en jongerenwerkers zette zij succesvol een kinderraad en een puberpanel op. Ook organiseert zij veel jongerenactiviteiten in Houtwijk. Of het nu gaat om een buitenspeeldag, graffitiworkshop of een ‘back to work/school’ evenement.

Femke-trekt-handschoen-aan.jpg
Het organiseren van activiteiten in de wijk is voor Femke een hobby.

‘De zeven van Houtwijk’

Haar bijdrage aan het wijkblad Houtwijk richt zich ook vooral op jongeren. Onder andere met de verhalenreeks ‘De zeven van Houtwijk’. Verhalen over de avonturen van 7 kinderen uit de wijk. ‘Deze verhalen zijn eigenlijk een soort vervolg op een kinderboek dat ik heb geschreven: ‘De zeven en de verrijzenis van Mordival’, licht Femke toe. Zij is ook nog kinderboekenschrijfster dus. ‘De aanleiding hiervoor was mijn oudste zoon. Hij heeft ADHD en is hoogbegaafd en vond de AVI-leesboekjes die hij op school moest lezen saai. Daarnaast is mijn nichtje dyslectisch. Voor haar is lezen sowieso niet zo leuk. Met dit in het achterhoofd heb ik twee AVI-boekjes geschreven, die voor hun wel het lezen waard waren. Toen ik eenmaal op dreef was, durfde ik het grotere werk aan. Ik heb uiteindelijk twee jaar gedaan over ‘De zeven en de verrijzenis van Mordival’.’

Jongerenactiviteit.jpg
Femke: 'Kinderen verdienen het gewoon om gezien en gehoord te worden.'

Drijfveren

Femke vindt het erg dat de samenleving tegenwoordig zo solistisch is. Zij doet graag iets voor anderen en leert haar kinderen dat ook te doen. Haar activiteiten voor kinderen zijn niet alleen leuk en gezellig. Kinderen zoeken elkaar later ook weer makkelijker op in de wijk en sluiten vriendschappen.

Wat haar trekt aan kinderen zijn de puurheid, eerlijkheid en het ontwapenende. ‘Ze verdienen het gewoon om gezien en gehoord te worden vind ik. Ze hebben ook echt goede ideeën, waar wij als volwassenen niet snel op zullen komen.’

Opruimen.jpg
Femke doet graag iets voor anderen en leert haar kinderen dat ook te doen.

Ook meedoen?

Femke raadt iedereen aan iets te doen voor zijn of haar buurt. Je kan iets voor een ander betekenen en je haalt er zelf ook voldoening uit. Dat hoeft niet groots of vaak te zijn. Het kan in kleine dingen zitten. ‘Mijn zus is bijvoorbeeld een alleenstaande moeder die 36 uur per week werkt. Een activiteit organiseren is voor haar niet haalbaar, maar zij helpt wel mee aan zo’n activiteit door een paar kleine dingen te doen. Of mijn moeder die 1 keer per week op pad gaat met een dame uit de buurt die helemaal alleen is. Zij zou zonder mijn moeder niet meer buiten komen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt’.

Wist je dat…

  • ... Iedere Haagse wijk een eigen jaarplan heeft en je daar altijd ideeën voor kunt aanleveren? Kijk voor meer informatie op denhaag.nl/stadsdelen.
  • ... De gemeente werkt met Haagse Jongerenambassadeurs en altijd op zoek is naar jongeren met goede ideeën?
  • ... Jongeren in Loosduinen geld en hulp kunnen krijgen voor de uitvoering van een goed idee voor hun buurt? Kijk voor meer informatie op geldvoorelkeheld.nl.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Een parel in Houtwijk

Gepubliceerd op 18 mei 2018 Geschreven door Jolanda Harfterkamp-de Meulder Fotografie door Bart van Vliet

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 39

18 mei 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
39