En het lintje gaat naar…

Editie 38
De twee Syrische vrienden Somar en Ammar werden voor hun vrijwilligerswerk bij de Stichting Culture Clash 4U onderscheiden met een Haags Jeugdlintje.

Somar (19) en Ammar (20) zijn twee Syrische jongens met een Haags Jeugdlintje. De gemeente Den Haag gaf hen deze onderscheiding voor hun opmerkelijke en belangeloze inzet voor de stad. Somar en Ammar zijn kort na hun komst naar Nederland als vrijwilliger gaan werken bij de Stichting Culture Clash 4U. De stichting richt zich op jongerenparticipatie en de emancipatie van mensen uit achterstandswijken door taallessen, werkprojecten en ‘empowerment’. Somar en Ammar werken twee tot drie dagen per week voor Culture Clash 4U in The Hague Youth Factory (HYF), een creatieve broedplaats voor jongeren in Den Haag.

 Talent

‘In Somar zag ik het talent om anderen te inspireren met zijn graffiti kunst,’ zegt Yasir, de oprichter van Culture Clash 4U. Hij leerde Somar kennen via de Nederlandse taalles die Somar volgde na aankomst in Nederland. Ammar is door Somar aangebracht als vrijwilliger bij Culture Clash 4U. ‘Ammar heeft een talent voor bedrijfsvoering,’ zegt Yasir, ‘hij runt twee dagen per week helemaal zelfstandig de HYF, de ‘urban lab’ voor jongeren. Het zijn allebei hele verantwoordelijke jongens op wie je kunt bouwen. Hun inzet voor Culture Clash 4U en de HYF is onmisbaar.’

Gevlucht

Somar is drie jaar geleden als 16-jarige met zijn ouders en broer de oorlog in Syrië ontvlucht. Hij woonde in Damascus en Ammar komt uit Harasta in Oost-Ghouta, tien kilometer ten oosten van Damascus. Ammar kwam op zijn achttiende in z’n eentje naar Nederland. Z’n moeder en zusje besloten eerder al te vluchten maar hij mocht niet mee van zijn vader. Zodra Ammar meerderjarig was en zelf kon beslissen, heeft hij gezinshereniging aangevraagd.

De 19 jarige Somar ontvluchtte drie jaar geleden met zijn ouders en broer de oorlog in Syrië
Somar was één van de eersten van zijn vriendengroep die uit Syrië vluchtte

Opnieuw beginnen

Somar en Ammar waren in Syrië al vrienden. ‘Ik ben als één van de eersten van onze vriendengroep gevlucht en de begintijd in Nederland was erg verwarrend. Aan de ene kant kon ik mijn geluk niet op en aan de andere kant was er de intense verveling,’ zegt Somar. Hetzelfde geldt voor Ammar die zich opgelucht en ontworteld tegelijk voelde. Toch hadden ze allebei de veerkracht om vooruit te kijken en een nieuw leven op te bouwen. De Nederlandse taal leren was daarbij het belangrijkst en zo is eerst Somar en later Ammar met Culture Clash 4U in contact gekomen.

Verantwoordelijkheid

‘Door alles wat ik heb meegemaakt, heb ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld,’ zegt Ammar. ‘Dat komt nu goed van pas in mijn werk voor Culture Clash 4U. Ik zorg dat de HYF een prettige en zorgeloze plek is waar jongeren kunnen doen wat ze willen.’ Somar heeft Yasir geholpen om deze creatieve broedplaats voor jongeren te realiseren en hij voelt een grote verantwoordelijkheid voor het succes van de HYF. Hij geeft er graffiti workshops, doet jongerenwerk en is daarnaast vrijwilliger bij verschillende artistieke festivals zoals Crossing Border. Het maakt hen beide trots dat ze door hun vrijwilligerswerk voor Culture Clash 4U een groot netwerk hebben opgebouwd en de vaardigheid om samen te werken in interculturele teams hebben ontwikkeld. ‘We zijn ook trots op het Jeugdlintje, het is fijn om zo waardering te krijgen voor ons werk, vertelt Somar’.

De twintigjarige Ammar wil ooit terug naar Syrië
Ammar wil ooit graag terug naar Syrië

De toekomstplannen

In Nederland zijn de mogelijkheden voor beide jongens eindeloos. ‘Zolang ik hard werk en me focus op mijn doelen, dan kan ik alles bereiken wat ik wil,’ zegt Somar. Hij is van plan zijn opleiding aan het Grafisch Lyceum zo snel mogelijk af te maken zodat hij naar de kunstacademie kan. Ammar wil graag International Business Management, Communication & Marketing studeren. Hij ziet zichzelf een internationaal leven leiden met uiteindelijk een terugkeer naar zijn geliefde Syrië. Somar wil zich graag settelen in Nederland en een bestaan als kunstenaar opbouwen. ‘Dan moet ik wel nog een keer aan het Nederlandse weer gaan wennen,’ zegt hij er lachend bij.

Heel normaal land

Nederlanders zien vooral beelden van Syrië in de huidige staat van oorlog: een kapotgeschoten land met uitzichtloze ellende. ‘Mensen hebben een raar beeld van ons land. Maar wij willen graag vertellen dat we uit een heel normaal land komen dat modern en open was, met goede scholen, kunst, restaurants en een levendige jongerencultuur met hiphop en graffiti. We woonden in een liefdevolle gemeenschap met familie en vrienden. Syrië gaat door een moeilijke tijd maar we houden hoop dat het over een paar jaar weer allemaal goed komt.’

Wist je dat …

  • … de HYF aan de Torenstraat 140 het ‘urban lab’ is waar jongeren samen leren en ondernemen door te experimenteren, kennis en ervaringen te delen, initiatieven te ontplooien of start-ups te beginnen? Kom gerust een keer kijken en voel je thuis.
  • … Culture Clash 4U een stichting is voor jongeren van verschillende achtergronden? De stichting organiseert verbindende evenementen zoals debatten, comedy avonden, muziekfestivals, toneelvoorstellingen, en allerlei workshops.
  • Het Haags Jeugdlintje jaarlijks wordt uitgereikt op de dag voor Koningsdag aan jongeren die zich belangeloos inzetten voor een ander of voor de stad? In 2018 zijn tien Jeugdlintjes uitgereikt.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070

 

 

 

 

En het lintje gaat naar…

Gepubliceerd op 04 mei 2018 Geschreven door Anouk van der Wal Fotografie door Rosa Sanzone

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 38

04 mei 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
38