'Een plein dat dit station verdient...'

Editie 36
Overzicht HS plein - header.png

100xbeter. Onder die titel is een reizende foto-expositie te zien. De expositie startte in het stadhuis en doet nu verschillende stadsdeelkantoren aan. Van maar liefst 100 opgeknapte plekken in de stad zie je hoe deze zijn verbeterd. Het gaat om pleinen, straten, fietspaden en veel meer. 100x beter is een momentopname, want de stad is nooit af. Iedere dag komen er nieuwe, verbeterde plekken bij. Editie070 besteedt in de serie ‘100xbeter’ aandacht aan 6 van deze verbeterprojecten. 

In aflevering 4: het Stationsplein van Hollands Spoor

Visverkoper Peter Keus, trambestuurder Erik van der Velden en dagelijks bezoekster Maria Leiber Montero vertellen over het vernieuwde stationsplein voor Hollands Spoor.

Overzicht plein - intro HS.jpg

In recordtijd, 9 maanden, is het stationsplein voor Hollands Spoor heringericht en opgeknapt. Het plein oogde oud, onaantrekkelijk en onoverzichtelijk. Ook was de verkeerssituatie met trams, voetgangers, fietsers en auto’s onveilig. En, de tramhaltes voldeden niet aan de eisen voor de nieuwe, langere en beter toegankelijke trams van HTM. Resultaat van de opknapbeurt? Nieuwe, comfortabele tramhaltes aan weerszijden van de ingang van Hollands Spoor, minder autoverkeer en een gezellig, druk en toegankelijk plein met horeca, terrasjes, reizigers en voorbijgangers. Ook zijn er zitbanken neergezet, veilige voet- en fietspaden en groen zijn aangelegd. Kortom, een mooi beginpunt van de 'Stadsentree met allure' van Den Haag.

Visboer HS - plein zichtbaar.png
Peter: 'Mijn opa begon 70 jaar geleden met het verkopen van vis.'

‘Een visitekaartje voor de stad…’

Peter Keus komt uit een echte visverkopersfamilie. ‘Mijn opa begon bijna 70 jaar geleden met het verkopen van vis. Hij stond met zijn houten viskraam naast de ingang van het station. Mijn vader nam de viskraam over. En nu sta ikzelf alweer 35 jaar vis te verkopen waarvan de laatste ruim 20 jaar in deze viswinkel, gevestigd aan de buitenzijde van het station op de hoek bij de fietswinkel. We zijn echt een traditioneel familiebedrijf’, vertelt Peter van viswinkel A. Keus & Zn trots.

‘We hebben veel vaste klanten, maar ook bezoekers van de stad komen weleens een kibbeling of haring scoren. Toeristen, Hagenaars, werknemers van alle bedrijven in de buurt, studenten, nieuwkomers, iedereen voelt zich welkom in mijn winkel in deze multiculturele buurt’, vertelt Peter. ‘Natuurlijk waren er mindere tijden, het gaat mij aan het hart dat de stationsomgeving een slechte naam had.’ Hij is dan ook erg blij met het nieuwe stationsplein. ‘Ik vind het mooi geworden. De nieuwe haltes, de nieuwe bestrating, de nieuwe zitbanken, alles is opgeknapt. Het station heeft nu eindelijk het plein dat het verdient. Een echt visitekaartje voor de stad’, vertelt Peter.

Visboer - er het beste van maken.png
Peter: 'Met één belletje stonden er in een mum van tijd tientallen stratenmakers op mijn stoep die de boel in orde maakten.'

‘Er het beste van maken’

Tijdens de werkzaamheden heeft Peter vanzelfsprekend wel overlast gehad. ‘Ik moest een weekje dicht door werkzaamheden aan de overkapping van Hollands Spoor. En een keertje was door een misverstand de hele straat opengebroken. Met één belletje stonden er toen in een mum van tijd tientallen stratenmakers op mijn stoep die de boel in orde maakten. Je kan wel de hele tijd gaan zitten klagen, maar je moet er gewoon het beste van maken. En dat heb ik gedaan.’ De visverkoper is sowieso tevreden over de manier waarop de aannemer alles heeft uitgevoerd. ‘Er is echt keihard gewerkt. De werkers gingen ook af en toe lunchen in de horecagelegenheden om de overlast door de werkzaamheden een beetje te verlichten. Ook bij mij in de winkel kwamen ze regelmatig een lekker visje eten. Echt klasse!’

Trambestuurder - nieuwe trams rijden heerlijk.jpg
Erik vindt het rijden van langere stukken leuk, zeker in de nieuwe trams!

‘Prachtig hoor die nieuwe haltes’

‘Deze nieuwe trams rijden echt heerlijk.’ Aan het woord is Erik van der Velden, al bijna 20 jaar trambestuurder in Den Haag. ‘Ik vind het leuk om langere stukken te rijden, zoals met lijn 17. En zeker met de nieuwe trams.’ Niet alleen het besturen van een tram vindt Erik leuk, ook is hij trambestuurder geworden omdat hij de collega’s fijn vindt en de omgang met reizigers. ‘We maken onderling veel lol met elkaar voor en na afloop van het werk en in de pauzes.’

‘Ook al hebben we nu minder contact met reizigers, omdat je in de nieuwe trams afgesloten zit, het heeft toch ook veel voordelen. Mijn collega’s en ik hebben nu veel minder te maken met agressie en kunnen ons veel beter concentreren op ons werk’, aldus Erik. ‘En dat is hard nodig. Zo’n tram besturen is een hele verantwoordelijkheid. Het drukke verkeer, auto’s of fietsers die geen voorrang verlenen, het is constant opletten. Ook op de fietsers die uit de fietserstunnel komen’, vertelt Erik.

Trambestuurder - mooi plein.jpg
Erik: 'De haltes zijn prachtig geworden.'

Erik is erg enthousiast over de nieuwe haltes op het Stationsplein. ‘Die zijn echt prachtig geworden, reizigers kunnen comfortabel, beschut en droog wachten op onze trams. Al hoeven ze natuurlijk nooit lang te wachten’, knipoogt Erik, ‘want wij rijden altijd punctueel op tijd.’

‘Zo mooi…’

Maria Leiber Montero heeft net een lekkerbekje gegeten als ze voorbijloopt op het Stationsplein. ‘Ik kom hier bijna elke dag. Ik werk bij een schoonmaakbedrijf en woon al ruim 33 jaar in Den Haag. Nu in de buurt van het Zuiderpark.’ Maria is oorspronkelijk afkomstig uit de stad Cali in het zuiden van Colombia. ‘Door mijn zus die op Aruba woonde, ben ik hier terecht gekomen met mijn vier kinderen. Drie wonen nog hier, eentje woont in Amerika. Ik voel mij erg thuis in Den Haag. Heel af en toe ga ik terug voor familie, maar dat is best prijzig’, vertelt zij.

Passant Hollands Spoor.jpg
Maria: 'Ik blijf regelmatig even hangen op het plein om bijvoorbeeld een visje te eten.'

Op de vraag wat zij van het nieuwe stationsplein vindt, hoeft zij niet lang na te denken. ‘Oh het is totaal anders. Ik vind het zo veel mooier geworden. Die mooie tramhaltes, die leuke zitbanken, en de buurt is ook zo opgeknapt, met al die jonge studenten, bedrijven en winkels. Ik ben er erg blij mee. Ik blijf dan ook regelmatig even hangen op het plein om bijvoorbeeld een visje te eten op weg naar mijn werk of naar huis’ , vertelt Maria met een mooi Spaans accent.

Wist je dat...

  • … er elke dag 40.000 tramreizigers passeren langs of op het Stationsplein?
  • …er van 5 t/m 27 juni 2018 een tentoonstelling in het Stadhuis van Den Haag is, met de naam ‘OV steeds beter’? De tentoonstelling geeft een beeld van de aangepakte tramrails en opgeknapte plekken in de openbare ruimte van Den Haag.  
  • … Den Haag Hollands Spoor een authentiek station is uit 1843? Het station beschikt over een koninklijke wachtkamer waar leden van Het Koninklijk Huis kunnen wachten voordat zij op de trein stappen.
  • … de werkzaamheden aan de Loper Oude Centrum, van station naar de oude binnenstad, 3 april zijn gestart? De fietsers en de voetgangers krijgen de ruimte, de auto is te gast en de leefomgeving wordt groener.
  • … Hollands Spoor aan de kant van Laakhaven een volwaardige entree krijgt? Met een stationsplein waar winkels, horeca en een fietsenstalling voor 2500 fietsen komt? Aansluitend wordt het Johanna Westerdijkplein heringericht. 
  • ... je op Denhaag.nl kunt zien bij welk stadsdeelkantoor de tentoonstelling 100x beter op dit moment te zien is? Ook vind je er meer informatie over de tentoonstelling.
Voor de vernieuwing, nog met de oude tramhaltes. Na de vernieuwing.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

'Een plein dat dit station verdient...'

Gepubliceerd op 06 april 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Bart Maat

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 36

06 april 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
36