Aanbellen bij... Paula Udondek

Editie 35
Deurbel Paula.jpg

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar jouw stadsgenoten? Editie070 trekt de Haagse wijken in met de stoutmoedige vraag: mogen we even binnenkomen? Vandaag raken we in Mariahoeve in gesprek met Paula Udondek (51) over paarden, jazz, diabetes en de menselijke geest.

Hal Paula.jpg
Paula Udondek loopt de hal binnen.

‘Jullie dachten zeker al, waarom doet ze niet open?’ Precies als we op de bel willen drukken, klinkt een stem achter ons. Paula loopt de hal binnen – uitgedost met boodschappentassen en hond Garden aan de lijn. Even later zoeven we met z’n allen in de lift naar boven. Paula woont nu ongeveer een jaar in deze flat. Vandaag verhult bewolking het uitzicht, op mooie dagen kan ze vanaf haar verdieping zo ver kijken als Scheveningen. Eenmaal binnen rent Garden eerst drie rondjes door het huis en gaat dan op haar kussen in de hal liggen. Paula pakt de boodschappen uit. Er verdwijnen vegetarische producten de koelkast in, maar voor haar vijftienjarige zoon is ook alvast kipcorn ingeslagen.

Lift Paula.jpg
Met hond Garden in de lift naar boven.

Zoon Lumen woont doordeweeks bij zijn vader en in het weekend bij zijn moeder. ‘Eerst woonden we met z’n allen in hetzelfde huis, maar op een gegeven moment zijn we apart gaan wonen’, vertelt Paula. ‘Dan ging Lumen heen en weer. Maar dan bleven er steeds schoolboeken en spullen slingeren bij de één of bij de ander.’ Conclusie: doordeweeks een vast adres bleek handiger, en zijn vader woonde het dichtst bij school. Als er iets is, dan kunnen ze elkaar gelukkig snel opzoeken, want de hele familie woont in Den Haag.

Koelkast Paula.jpg
Paula zet de boodschappen in de koelkast.

Kluizenaar

Paula werd geboren in Nigeria en groeide op in Den Haag. Ze studeerde theaterwetenschappen in Amsterdam en deed de toneelschool in Eindhoven, maar trok altijd weer terug naar de stad van haar jeugd. Ooit wilde ze naar Amsterdam verhuizen. ‘Maar dan liep ik over de Nieuwmarkt en wist ik dat ik gek zou worden van al die toeristen en drukte. Doe mij maar Den Haag.’

‘Het is dubbel’, zegt ze. ‘Want ik ben een kluizenaar en kan avondenlang thuis op de bank thuis zitten lezen. Maar ik vind het ook heerlijk om onder mensen te zijn, een publiek toe te spreken of te entertainen.’ Op dit moment is ze veel bezig met muziek en zang. ‘Jazz, maar af en toe een smartlap kan ook hoor! Ik wil er wat meer aan werken. Ik vind het performen gewoon heel leuk.’

Eettafels Paula.jpg
Paula's woonkamer illustreert hoe veelzijdig Paula is.

Tierelantijntjes


In Paula’s woonkamer staan twee lange tafels centraal, met daarachter een kast vol ‘tierelantijntjes’, zoals ze het zelf noemt. ‘Ieder jaar neem ik me voor om mijn huis strakker te maken, maar dan doe ik het weer niet.’ In de hoek zit een aangeklede paspop met een muts op, daarnaast staat de krabpaal van kat Pikachu en middenin de kamer een oud hobbelpaard van haar zoon. De kast staat vol boeken, schilderijen, foto’s, vazen, kunstige beelden en ansichtkaarten. Het laat zien hoe veelzijdig Paula’s leven is. Op de vraag wat voor werk ze doet, antwoord ze: ‘eigenlijk alles wat ik leuk vind. Alle hobby’s die ik tot nu toe had, daar heb ik m’n werk van gemaakt.’ En dus is ze presentatrice, actrice, scenarioschrijver, programmamaker, ondernemer, debatleider en coach.

Tv-werk


Jarenlang deed Paula tv-werk. Ze presenteerde onder meer de programma’s Get The Picture, Waku Waku en Knoop in je Zakdoek. Tegenwoordig is ze wel eens bij Omroep West te zien, maar verder is het tv-werk wat naar de achtergrond verdwenen. ‘Ik vind tv ontzettend leuk, maar ik ben 51 nu hè!’, zegt Paula. ‘Denk je eens in, hoeveel oudere presentatrices zie je nu nog op tv?’ Wel werkt Paula op dit moment aan een online tv-kanaal voor kinderen, diabtv.nl, samen met programmamaker en columnist Jeffrey Huff. Met dit lesprogramma wil ze kinderen bewuster maken van een gezonde levensstijl en gezond eten. Het onderwerp gaat haar aan het hart, zelf verloor ze haar vader en broer aan diabetes.

Paula voor boekenkast.jpg
Paula vertelt over alle nieuwe dingen die zij oppakt.

Pippi Langkous


Het tekent Paula, ze pakt dingen op die haar aan het hart gaan. Eigenlijk is ze altijd bezig met nieuwe dingen leren. Ze volgt regelmatig opleidingen en cursussen, van psychologie tot coachen met paarden. Van dat laatste heeft ze inmiddels ook deels haar beroep gemaakt. Want ja, paard Ansa maakt een groot deel uit van haar leven. Paula heeft Ansa al bijna tien jaar, sinds een jaar verzorgt ze haar ook helemaal zelf. Dat betekent: twee keer per dag naar de stallen bij Duindigt om Ansa ’s ochtends naar buiten te brengen en ’s avonds weer binnen te zetten, sjouwen met emmers water en de stal uitmesten.

Samen met haar paard coacht ze ook kinderen en volwassenen die ergens in het leven vastlopen (paulaudondekcoaching.nl). In haar laatste training begeleidde ze een groep moeilijk lerende kinderen. ‘Die training ging over sociale vaardigheden en authenticiteit, worden wie je bent.’ De kinderen leren spelenderwijs door samen met Ansa op te trekken. Ze krijgen dan bijvoorbeeld de opdracht om het paard door een parcours te leiden, of om hun ogen dicht te doen en de snuit van Ansa heel dichtbij te laten komen. ‘Paarden zijn net een spiegel’, zegt Paula. ‘Ze reageren overal op. Als je zelf rustig bent, dan reageert het paard ook rustig.’

In gesprek met Paula.jpg
Paula: 'Een ding is zeker, mensen veranderen continu'.

Verandering blijft

In de kast achter Paula staat een kaart met een illustratie van de menselijke hersenen. Hoe mensen zich ontwikkelen intrigeert haar. Mede daarom is ze ook ambassadeur van de hersenstichting. ‘Die vraag blijft me fascineren: in hoeverre zijn het nu je hersenen die jouw werkelijkheid creëren, of is het je geest? Hoe werkt dat?’ Eén ding weet ze zeker. Het is misschien een cliché, maar mensen veranderen continu. ‘Onze hersencellen sterven af en er komen weer nieuwe. Net zoals onze stad Den Haag steeds zal blijven veranderen, niets blijft hetzelfde.’ En daarom zou ze ook willen zeggen: verander mee. ‘Probeer af en toe eens uit je comfortzone te stappen. Wie weet waar het je brengt’.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070

Aanbellen bij... Paula Udondek

Gepubliceerd op 23 maart 2018 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 35

23 maart 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
35