Zullen we even naar Anna gaan?

Editie 34
1200 pix Header anna.png

100x beter. Onder die titel is een reizende foto-expositie te zien. De expositie startte in het stadhuis en doet nu verschillende stadsdeelkantoren aan. Van maar liefst 100 opgeknapte plekken in de stad zie je hoe deze zijn verbeterd. Het gaat om pleinen, straten, fietspaden en veel meer. 100x beter is een momentopname, want de stad is nooit af. Iedere dag komen er nieuwe, verbeterde plekken bij. Editie070 besteedt in de serie ‘100x beter’ de komende 6 maanden aandacht aan 6 van deze verbeterprojecten.

In Aflevering 3: het Anna van Buerenplein (naast Den Haag CS).

De ondernemers Teddy Bierhuys en Ritchie Franse, student Siebe Overdijk en buurtbewoner Zoë Tan vertellen over ‘hun stadsplein’.

1200 pix TeddyBierhuys0004.png
Teddy ziet de toekomst zonnig in voor het Anna van Buerenplein.

Denken in kansen

‘Ik denk in kansen en hou van aanpakken. Dit stadsplein heeft in mijn visie zo veel potentie.’ Aan het woord is Teddy Bierhuys, zelfstandig ondernemer. Hij is onder andere eigenaar van Fitness Avenue dat is gevestigd op de 2e etage van New Babylon aan het Anna van Buerenplein. ‘Mijn klanten zijn vooral expats en zakenmensen. Dat zijn vaak bewoners van de woontoren hier in New Babylon. Maar ik heb ook contacten met de ministeries hier in de buurt. En ik wil ook kijken of ik de studenten die hier studeren en wonen in de flat van Leiden University College kan interesseren voor mijn fitness studio.’

De ondernemer ziet de toekomst zonnig in voor het Anna van Buerenplein. En hij weet waar hij het over heeft, want hij is hier nu al meer dan drie jaar gevestigd. ‘Straks komt er een groot terras in het voorjaar voor de MingleMusch. Dat wordt echt een mooi en aantrekkelijk uithangbord voor het plein.’ Teddy heeft veel nieuwe ideeën. Hij ziet de mogelijkheid om het Kinderboekenmuseum meer te betrekken bij het plein. Als we als ondernemers en de gemeente er maar de schouders onder zetten.’ Teddy vertrouwt erop dat de vibe die op dit plein hangt met de mix van bewoners, zakenmensen reizigers en studenten verder zal groeien.

1200 pix Siebe0005.png
Siebe: 'Er hangt echt een toffe internationale sfeer hier.'

Perfecte plek

Siebe Overdijk is 18 jaar komt uit Den Haag. Hij is eerstejaars student aan de Leiden University dat is gevestigd aan het Anna van Buerenplein. ‘Ik studeer zoals alle studenten hier Liberal arts and sciences. Studenten uit alle windstreken volgen deze Engelstalige opleiding in Den Haag. ‘Ik geniet van het wonen en studeren aan het plein. Er hangt echt een toffe internationale sfeer hier. Ik ben met opzet ook blijven voetballen in mijn vriendenteam op voetbalvereniging Quick. Anders kom je echt in een soort van bubble terecht, want je studeert, woont en leeft onder één dak en hebt hier alles wat je nodig hebt.’

1200 pix Siebe0003.png
Siebe: 'De eettenten of winkels moeten beter zichtbaar worden.'

Siebe hoopt wel dat er nog en goedkope supermarkt komt in New Babylon. Hij eet of haalt net als veel andere studenten weleens een broodje bij de broodjeszaak aan het plein. Of de koffietent. ‘Ik vind het echt een leuk plein, maar vind wel dat de eettenten of winkels beter zichtbaar moeten worden. Door het donkere glas zie je vaak niet wat voor bedrijven er zijn in New Babylon. Ik wist bijvoorbeeld niet dat CoolBlue hier zit. Ook van de Fitness wist ik niks. Maar ook van het bestaan van het plein als geheel zou meer reclame gemaakt moeten worden.’

1200 pix ZoeTan0003.png
Zoë gelooft dat dit plein nog meer kan en gaat bruisen.

Mijn eetkamer

Zoë Tan woont al meer dan 12 jaar in Bezuidenhout, net achter het Anna van Buerenplein. Ze werkt bij een ministerie als adviseur sociale media. ‘Ik heb het hier echt positief zien veranderen tijdens de vernieuwing van CS en herinrichting van de buurt rondom CS. Sowieso verjongt de buurt. Jonge gezinnen, expats, zakenmensen en studenten, de buurt is veel dynamischer geworden.’ Zoë vertelt dat na de bouw van New Babylon met winkels en appartementen, de studentenflat en de komst van de foodhall de buurt opleeft. Zeker vergeleken met jaren geleden.

‘Ik weet nog goed dat ik voor de verbouwing met mijn oma in Winkelcentrum Babylon naar de Toko ging. Of naar de knusse bioscoop. Daar was het nooit druk. Soms zat ik alleen met een vriendin in de zaal. Dan vroegen we of de verwarming wat hoger mocht en zaten we gezellig in onze thuisbioscoop. Ik vond de omgeving helemaal niks. Rommelige donkere straten, en die lelijke parkeergarage achter CS, en dan al die vakantiebussen. Nee, het is nu veel gezelliger’, vertelt ze. Zoë is heel vaak te vinden op het plein, met name in MingleMush. ‘De foodhall is eigenlijk ‘mijn eetkamer’, zo vaak ben ik er. Het is gezellig, je hebt goed en gevarieerd eten, van Libanees, Spaans tot Thais of Italiaans. En het is goedkoop.’ Zij hoopt dat het plein een succes wordt. Zij vindt wel dat de winkels en horeca meer aan hun zichtbaarheid en bekendheid mogen doen. ‘Al is het maar een soort van neonlicht ophangen waarop in grote letters ‘OPEN’ staat. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit plein nog meer kan en gaat bruisen’, vertelt ze.

1200 pix RitchieFranse0002.png
Ritchie: ' We verkopen 'speciaal bier van stand’ net als Anna van Bueren een echte koninklijke dame van stand was’.

Even naar 'Anna' gaan

Ritchie Franse, is eigenaar van Anna’s Bar, een van de drie bars in MingleMush. ‘Ik heb 24 bieren op tap en 90 bieren op fles staan. Kortom, elke bierliefhebber vindt hier wel iets van zijn gading.’ Ritchie is in dienst van bierbrouwer Van Buuren in Halfweg, vlakbij Amsterdam. ‘Het is een relatief jong bedrijf. Een van de grotere onder de kleinere bierbrouwerijen in Nederland’, vertelt hij. Ritchie zit zelf al meer dan tien jaar in de bierbusiness. Waarom hij met zijn bar aan het Anna van Buerenplein in de foodhall is gevestigd, vond hij eigenlijk bijna logisch. ‘Ons bedrijf heet ook Van Buuren, weliswaar zonder ‘e’, maar toch. Ook verkopen we niet duur maar wel ‘speciaal bier van stand’ net als Anna van Bueren een echte koninklijke dame van stand was’, vertelt hij met een glimlach.’

Hij hoopt net als Teddy samen met de gemeente nog meer aan de ontwikkeling van het plein te kunnen doen. ’Naast de ouderwetse mond-tot-mond reclame van mensen die positief verrast zijn als ze hier bij de foodhall komen en de andere winkels zien, moeten wij nog meer met sociale media doen, dat werkt echt. We zijn nu vaak tjokvol in de lunchpauzes. En op de ‘borrelavonden’ donderdag en vrijdag zijn hier ook veel mensen van de nabijgelegen bedrijven, ministeries of de buurtbewoners te vinden. Maar ik zie net als Teddy nog tal van nieuwe mogelijkheden. Denk aan het organiseren van een muziekevenement of een culinair iets, dat moet toch makkelijk te regelen zijn.’ Het plein is vrij van autoverkeer, in de buurt zijn veel parkeermogelijkheden, CS is naast de deur en straks is de grote ondergrondse fietsenstalling klaar. Het plein kan echt net zo’n begrip worden als bijvoorbeeld ‘De Fred’. Dat bewoners en bezoekers straks tegen elkaar zeggen: ‘Zullen we even naar ‘Anna’ gaan?

Wist je dat...

  • … Anna van Bueren (1533 – 1558) de eerste vrouw van Willem van Oranje was, onze Vader des Vaderlands. Ze was gravin van Buren, Lingen en Leerdam. Ze werd door Willem ook wel liefkozend ‘Tanneke’ genoemd. Uit het huwelijk worden drie kinderen geboren. Twee dochters: Anna (die vroeg overlijdt), nog een Anna en één zoon: Filips Willem. Anna was een rijke vrouw. Als ze op 25-jarige leeftijd overlijdt, erft Willem van Oranje haar bezittingen (bron: www.historiek.net).
  • … de fontein op het plein het sluitstuk was van de herinrichting van het Anna van Buerenplein (september 2016). De fontein bestaat uit een mozaïekbeeltenis van Anna van Bueren. Boven de metro-ingang kan je de beeltenis het beste zien.
  • … op Den Haag Centraal per dag circa 200.000 passagiers aankomen en/of vertrekken. Het station kent 4 uit-/ingangen. Uniek in Nederland.
  • ... je op Denhaag.nl kunt zien bij welk stadsdeelkantoor de tentoonstelling 100x beter op dit moment te zien is? Ook vind je er meer informatie over de tentoonstelling.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070

Zullen we even naar Anna gaan?

Gepubliceerd op 09 maart 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 34

09 maart 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
34