Thuis in Den Haag met Haagse Makkers

Editie 33
1200pix_180216_ARF_007.jpg

Met de app Haagse Makkers komen Hagenaars en nieuwkomers met elkaar in contact. Nieuwkomers leren door het contact met Hagenaars de stad kennen, beter Nederlands spreken en voelen zich sneller thuis. En Hagenaars helpen via de app de nieuwkomers en leren tegelijkertijd  mensen uit een ander land met een andere cultuur kennen. Editie070 sprak 4 mensen die meedoen aan de app: Helga, Adnan, Osman  en Martijn.

 Over het leven van Helga van Veldhoven kan je eigenlijk een boek schrijven. Het is een boek waaraan ze zelf elke keer weer een nieuw positief hoofdstuk  toevoegt. Door een nierafwijking zit zij in een rolstoel. En na een scheiding kon zij financieel vanaf nul beginnen. Maar wie een vrouw denkt aan te treffen vol zelfmedelijden, zit daar 200% naast.

1200 pix_180214_ARF_001.jpg
Helga is eigenaar van haar eigen stichting Papyrus.

Helga: ‘Ik heb mijn hele leven moeten knokken. Voor het volgen van opleidingen, voor mijn eerste baan, al die jaren moest ik mij extra bewijzen. Ik kon leven met een uitkering. Dat was echter niet mijn idee van een volwaardig bestaan. Ik wil werken, mensen helpen en het goede doen. Ik ben nu directeur van mijn eigen Stichting Papyrus. Deze stichting verleent mensen juridische bijstand en helpt ook met schuldsanering of re-integratie op de arbeidsmarkt.  Daarnaast geef ik Nederlandse les aan nieuwkomers. Dat doe ik al 32 jaar, op dit moment via het project Gilde SamenSpraak’. 

1200pix_180214_ARF_002.jpg
Helga helpt nieuwkomers op weg die echt mee willen doen.

‘Mijn passie is mensen helpen die écht willen aanpakken, dat is ook mijn drive voor het meedoen aan Haagse Makkers. Nieuwkomers op weg helpen die willen meedoen door de taal te leren, door te werken, door de samenleving te leren kennen. Als ik één nieuwkomer help, helpt deze weer twee nieuwkomers, en deze twee weer vier. Zo zou het volgens mij moeten gaan werken. Net als met mijn taalmaatjes, spreek ik straks af met mijn Haagse Makker ergens in de stad. Om koffie te drinken of de stad te verkennen, of om af te spreken in het Fotomuseum GEM, waar ik nu voor een expositie ben’.

1200pix_180216_ARF_009.jpg
Adnan en Osman doen mee aan de app Haagse Makkers.

‘Een potje voetballen…’ 

Adnan Kafarani komt uit Mosul, Irak. Hij is ongeveer drie jaar in Nederland waarvan ongeveer 1,5 jaar in Den Haag. Adnan wil na zijn opleiding verkoper worden. ‘Maar dan moet ik eerst beter Nederlands leren spreken. Alles begint met taal, als ik iets wil bereiken. Dat is nu echt nog een barrière’, vertelt hij. Hij volgt drie dagen in de week taallessen voor zijn inburgeringscursus. Daarnaast helpt Helga, zijn ‘taalmaatje’, hem ook op weg. Adnan hoopt via Haagse Makkers in contact te komen met Hagenaars, die hem bijvoorbeeld kunnen helpen met de culturele verschillen die er uiteraard zijn tussen het leven in Irak en Nederland. ‘Ik wil nog wel eens spontaan bij mensen langs komen, maar dan kom ik bijvoorbeeld tijdens het eten om zes uur en dan hebben zij toch liever dat ik eerst een afspraak maak’, lacht hij. Osman Tamam knikt. ‘In Ethiopië waar ik vandaan kom, geef je altijd eerst een hand als begroeting, ook als je de mensen niet kent. Hier kijken ze me aan van ‘wat moet je’’, vertelt hij met een glimlach.

Osman doet heel hard zijn best de Nederlandse taal te leren. Hij volgt een MBO opleiding logistiek in Delft. ‘Ik wil graag logistiek medewerker worden en later misschien een hogere opleiding volgen tot logistiek manager.’ Zowel Adnan als Osman voelen zich erg thuis in Den Haag. ‘Ik voel me hier veilig. De mensen zijn aardig en vriendelijk’, vertelt Osman. Adnan beaamt dat.

1200pix_180216_ARF_011.jpg
Adnan en Osman voelen zich veilig in Den Haag. 'De mensen zijn hier aardig en vriendelijk'.

Beide mannen vinden de app Haagse Makkers een goed initiatief en gaan zeker meedoen. Adnan: ‘Deze app helpt mij misschien om Hagenaars te ontmoeten, meer Nederlands te spreken en de stad beter te leren kennen.’ Osman vult aan: ‘Of samen een potje voetballen, want daar ben ik gek op. Een haring wil ik ook nog weleens proberen. Of een keertje samen door de stad fietsen, want dat kan ik net zo goed als alle Nederlanders. Er moet vast een Hagenaar zijn die dat ook leuk vindt!’

'Van huis uit meegekregen'

Martijn van Dansik woont in Den Haag. Hij is eigenaar van een kleine uitgeverij gespecialiseerd in kunstboeken. Tussen zijn werkzaamheden door vertelt hij hoe hij betrokken raakte bij Haagse Makkers. ‘Via een vriendin hoorde ik van de app Haagse Makkers. Zij zei tegen mij dat dit echt iets voor mij is. Ik wil namelijk graag een bijdrage leveren – hoe klein ook - aan de maatschappij door vluchtelingen te helpen die door oorlog en geweld alles moesten achterlaten’. 

1200pix_180217_ARF_015.jpg
Martijn: 'Ik wil graag een bijdrage leveren aan de maatschappij.'

‘Dat gevoel van hulp willen bieden heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder raakte in de jaren ’70 actief betrokken bij de hulp aan Turkse en Marokkaanse gastarbeiders. Zij hielp hen met praktische zaken en taalproblemen. Het was in ons huis echte een zoete inval en soms had dat wel invloed op ons toch al drukke gezin. Maar ik heb ook gezien dat daar veel langlopende vriendschappen uit voortvloeiden.  Ik hoop met mijn deelname aan de app dus één of meerdere mensen op weg te helpen te integreren in onze maatschappij, dat ze zich thuis voelen in Den Haag. En wie weet ontstaat er een vriendschap die verrijkend is!’

1200pix_180217_ARF_012.jpg
Martijn: 'Wie weet ontstaat er een vriendschap die verrijkend is.'

Wist je dat... 

  • … de app Haagse Makkers onderdeel is van het programma SamenHaags, een uniek inburgeringsprogramma? In het programma zitten lessen in taal en maatschappijoriëntatie, maatschappelijke stages en de Haagse Makkers app.
  • … in het net nieuw geopende centrum 't Haagse Huis (Schilderswijk) mensen hulp kunnen krijgen bij inburgering en taal? De proef is een initiatief van de gemeente Den Haag en wil in 2018 duizend nieuwe Hagenaars verder op weg helpen in de samenleving.
  •  … je in de app interesses en voorkeuren in je profiel kunt invullen? Voordat er een match is, moeten beide partijen dit accepteren. Pas daarna kunnen de Makkers met elkaar chatten. Als er dan een klik is kan er een afspraak gemaakt worden.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070

Thuis in Den Haag met Haagse Makkers

Gepubliceerd op 23 februari 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Arnaud Roelofsz

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 33

23 februari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
33