Op naar de brugklas

Editie 33
Mack.jpg

De afgelopen weken waren weer druk voor de Haagse middelbare scholen. Tijdens de open dagen en informatieavonden presenteerden zij zich aan duizenden leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in Den Haag en omstreken. Welke school moet ik kiezen? Waar gaan mijn vrienden en vriendinnen heen? En, is die meester of juf wel een toffe docent? Vrijdag 23 februari is de laatste dag van de eerste aanmeldingsperiode waarin leerlingen zich kunnen aanmelden. Editie070 vroeg aan Mack, Max, Nadine, Farïel en Soraya tijdens hun bezoek aan een open dag wat hen motiveert bij hun schoolkeuze.

Bioloog in de dop

Op het Maris College (vestiging Houtrust) is het druk. Docenten beantwoorden vragen van ouders en leerlingen van het Maris geven rondleidingen aan aspirant brugklassers of delen gezonde snacks uit aan de bezoekers en docenten. Mack (12) kijkt nieuwsgierig rond in het geschiedenislokaal. ‘Ik wil sowieso bioloog worden’, vertelt hij zelfverzekerd. Waar hij op let bij de schoolkeuze? ‘De sfeer vind ik heel belangrijk. En ik kijk ook wat voor docenten er zijn voor de vakken die ik interessant vind, zoals biologie en science, maar ook aardrijkskunde en natuurkunde.’ Hij vindt het ook interessant dat het Maris College tweetalig onderwijs (Engels en Nederlands) aanbiedt. ‘Dat geeft je later meer mogelijkheden, zeker als je meer van wereld wil zien. En dat wil ik’, vertelt Mack. Zijn moeder luistert trots mee.

Max.jpg
Max zit in groep 7 en bezoekt nu al een open dag.

Leuke juffen en meesters

Max (11) is met zijn ouders in het aardrijkskundelokaal. Hij zit in groep 7 maar net als veel andere leerlingen bezoekt hij nu al de open dagen. ‘Je moet toch straks best snel kiezen en nu weet ik tenminste al meer over deze school’, vertelt hij. Max let vooral op hoe het gebouw en de lokalen eruit zien. ‘En natuurlijk ook of er leuke juffen en meesters zijn, of er aardige kinderen rondlopen en of de school ver fietsen is’. Max kijkt wel een beetje zorgelijk als het gaat over het kiezen van zijn school later. ‘Ik vind het nog wel moeilijk om te kiezen, maar gelukkig kan ik daar nog een jaar over nadenken’, antwoordt hij tot slot met een zucht.

Nadine.jpg
Nadine vindt het belangrijk dat ze zich thuisvoelt op een school.

Thuis voelen

De hoofdingang van de Christelijke College de Populier is prachtig uitgelicht. Ook hier lopen kinderen en ouders kriskras door elkaar. Op zoek naar het wiskundelokaal waar de proef rekentoets wordt gegeven, naar het science lokaal waar proefjes worden gedaan of de geschiedenis docent die beeldend voordoet hoe een guillotine werkt. Nadine (12) staat in het science lokaal. ‘Ik vind science, wis- en natuurkunde, maar ook grafisch ontwerpen erg interessant’, vertelt ze. Zij denkt erover na om te kiezen voor een Technasium. ‘In zo’n soort opleiding staat denken en doen centraal. Je moet vakken als wis- en natuurkunde leuk vinden, creatief zijn en graag willen samenwerken in projecten. Tijdens een open dag moesten we onder de titel ‘kerstlab’ een product ontwikkelen voor IKEA dat mooi, milieubewust en niet duur is als je het maakt. Echt cool.’ Nadine vindt de afstand van huis naar school en of er vriendinnen naar haar nieuwe school gaan niet zo belangrijk. ‘Ik vind het belangrijker dat ik mij thuis voel in een gebouw, de lokalen en of de docenten enthousiast zijn. Dat is voor mij doorslaggevend in mijn keuze.’

Soraya (links) en Farïel.jpg
Soraya (links) en Farïel zijn beste vriendinnen.

Als we maar samen zijn…

Farïel (bijna 11) en Soraya (11) zitten naast elkaar bij het maken van een rekentoets in het wiskundelokaal. Waar Soraya is, is Farïel, en waar Farïel is, is Soraya, vertellen de beide moeders. De hartsvriendinnen zijn het erover eens dat welke school ze ook kiezen, ze wel samen voor dezelfde school kiezen. Farïel: ‘Het gebouw en lokalen vind ik belangrijk. Daar moet ik mij thuis voelen. Ook probeer ik nu op te letten of de docenten goed les geven’. Soraya vertelt dat ze dokter of dierenarts wil worden. ‘Ik vind biologie en science leuke vakken. Ik vind het wel lastig kiezen naar welke school ik wil. Gelukkig kan ik daar nog even over nadenken. ‘Engels en geschiedenis zijn mijn favoriete vakken. Maar het allerbelangrijkste is dat Soraya naar dezelfde school als ik ga’, giechelt Farïel.

Wist je dat…

  • …er in Den Haag 48 middelbare scholen zijn? In de aangrenzende gemeenten Leidschendam- Voorburg en Rijswijk zijn er respectievelijk nog 7 en 5 middelbare scholen.
  • … er in deze regio na de zomervakantie ongeveer 6800 leerlingen beginnen als brugklasser?
  • … de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk behoren tot de regio BOVO Haaglanden? Zie ook Ouderfolder BOVO-procedure.
  • … dit jaar de aanmelding anders is geregeld dan voorgaande jaren? Via een regionaal aanmeldformulier kunnen leerlingen dit jaar voor het eerst op meerdere scholen in de BOVO regio Haaglanden aanmelden. En er zijn minder voorrangsregels dan voorheen om voor leerlingen gelijke kansen te creëren. Meer informatie over het aanmelden vindt u op DenHaag.nl
  • … er twee aanmeldperiodes zijn? Informatie hierover vind je op Denhaag.nl
  • … er ook een animatie is over de nieuwe procedure?

    Meer Editie070?

    Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Op naar de brugklas

Gepubliceerd op 23 februari 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Arnaud Roelofsz

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 33

23 februari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
33