Valentijnsdag: de dag van de liefde

Editie 32
verliefd stelletje in Oooievaart drinken champagne op Valentijnsdag in Den Haag

Valentijnsdag. Op 14 februari vieren we de dag van de liefde. Met een Valentijnskaart, een roos of romantisch diner, zeg je ‘ik hou van jou’ tegen je vrouw, man, vriend, vriendin of geheime liefde! Drie verliefde stelletjes vertellen over hun eerste ontmoeting en welke rol de stad Den Haag in hun leven speelt…

Valentijnsdag04305A3538[1].jpg
Ria en Richard als jonge verliefden hand in hand na ruim 45 jaar huwelijk.

Meer dan 45 jaar gelukkig samen

Hand in hand komen Ria (62) en Richard (66) Wessel aangeslenterd.  Enthousiast stappen ze in een rondvaartboot van de Ooievaart voor een kort tochtje.  Zij ontmoetten elkaar toen zij als assistente begon te werken op het accountantskantoor van de vader van Richard. Richard was meteen weg van de jonge Ria. Nadat ze was gaan werken bij Shell als ponstypiste – ‘een uitgestorven beroep’, vertelt Ria – belde Richard haar op voor een afspraakje. ‘Eerst mocht Ria van haar ouders nog niet mee uitgaan, want haar ouders vonden haar te jong. Niet lang na onze eerste afspraak zijn we getrouwd, zij 17, ik 20’, vertelt Richard. ‘En we zijn na ruim 45 jaar huwelijk nog steeds gek op elkaar’, zegt Ria. Het stel heeft twee kinderen, twee jongens. ‘De oudste zien we niet heel vaak, want hij woont in Taiwan, de jongste woont in Den Haag’, legt Ria uit. Richard werkte eerst in de bouw, later bij een woningcorporatie. ‘Nu werk ik als uitvaartchauffeur. ‘We woonden lange tijd in Maassluis, maar nu de jongens het huis uit zijn, zijn we terugverhuisd naar Den Haag. De stad waar je bent geboren en getogen blijft toch altijd trekken’, vindt Ria. 

Valentijnsdag05305A3577[1].jpg
Ceciel en Leonardo, verliefd op het terras in de winterzon.

Hoelahoepdanseres

Op het terras op de Grote Markt genieten Ceciel van Slobbe (27) en Leonardo Bellis (23) van de stralende winterzon en van elkaar. Ze hebben elkaar een paar maanden geleden ontmoet op een party bij PIP, het bekende danscentrum en podium voor muziek, kunst en cultuur op de Binckhorst. ‘We maakten oogcontact en vonden elkaar meteen leuk’, vertelt Ceciel. Leonardo komt uit Italië en woont en werkt al twee jaar in Den Haag als barman in restaurant Impero Romano in de Kazernestraat.  ‘Ik wilde meer van de wereld zien, maar door mijn werk hier in deze mooie stad, en vooral door mijn mooie Ceciel ben ik hier blijven hangen’, vertelt de charmante Leonardo. Ceciel heeft aan de Haagse Hogeschool gestudeerd en is nu hoelahoep danseres. ‘Ik treed op bij dance- en techno party’s met mijn ledhoelahoep. Dat is echt kicken. Ik geef ook hoelahoeples en werk in een stoffenwinkel’, vertelt zij.

 

Valentijnsdag07305A3605[1].jpg
Mariëlle en Maurice voor het oude stadhuis waar ze 18 jaar geleden trouwden.

Verknocht aan elkaar en Scheveningen

‘Mijn vrouw wil heel graag op de foto’, ze komt namelijk net van de kapper’, lacht Maurice Batens (45) als de fotograaf vraagt of ze op de foto willen. Hij is met zijn vrouw Mariëlle Batens-Harteveld (39) en twee kinderen aan het shoppen in het centrum van Den Haag. ‘Onze eerste ontmoeting was in het café ’t Snuitje bij de haven van Scheveningen’, vertelt Maurice.  ‘Na onze ontmoeting zijn we nog een paar keer uit geweest en toen wisten we het zeker, wij horen bij elkaar. En toen zijn we getrouwd hier in dit prachtige oude stadhuis. De tijd vliegt voorbij’, zucht Mariëlle die als verkoopster werkt in een slagerij. Maurice: ‘We zijn verknocht aan Scheveningen en Den Haag. Ik werk als vrachtwagenchauffeur bij de visafslag. En ik ben natuurlijk ook fanatiek supporter van voetbalclub SVV Scheveningen.’ Hand in hand loopt het stel weg richting auto, op weg naar hun geliefde Scheveningen.  

 Wist je dat…

  • ... er veel onduidelijk is over de herkomst van Valentijnsdag? Bekend is dat Paus Gelasius rond 500 na Chr. 14 februari uitriep tot de naamdag van de heilige Valentijn, vermoedelijk de Romeinse priester Valentinus. Deze zou onthoofd zijn door keizer Claudius II omdat hij weigerde zijn geloof op te geven. Of dat hij tegen de wens van de keizer huwelijken afsloot. Aan verliefde soldaten heb je namelijk niks vond de bloeddorstige keizer.
  • ... valentijnskaarten of bloemen oorspronkelijk meestal anoniem werden gestuurd.
  • ... in Duitsland 14 februari een ongeluksdag is? Het is namelijk ook de geboortedag van Judas, de verrader van Jezus.
  • ... een rode roos symbool staat voor de liefde? Ook de oude Grieken en Romeinen eerden al met een roos hun godin van de liefde: Aphrodite en Venus.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Valentijnsdag: de dag van de liefde

Gepubliceerd op 09 februari 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Frank Jansen

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 32

09 februari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
32