Logeerbomen weer terug op oude stekkie

Editie 32
180201_ARF_049.jpg

Vorig jaar werden de kademuren aan de Dunne Bierkade vernieuwd. De lindebomen die aan de kade stonden, werden vanwege de werkzaamheden uit de grond gehaald en kregen tijdelijk een ander onderkomen: de stadskwekerij. Terwijl ‘hun straat’ werd opgeknapt, konden de bomen rustig verder groeien in de groene omgeving van de kwekerij.

En nu 2 jaar later, gaan de bomen weer terug naar hun oude stekkie: langs de Dunne Bierkade, vlak naast het water. Het verhuizen van de bomen bleek een hele operatie. De redactie van Editie070 volgde de verhuizing op de voet.

Twee jaar lang ‘logeerden’ de 16 lindebomen bij de Stadskwekerij. Nu worden de bomen één voor één uit de grond gehaald. 

180201_ARF_018.jpg
Eerst wordt de grond rondom de kluit weggegraven, zodat de kraanmachine vervolgens de boom uit de grond kan liften.

Hans Slagmolen werkt voor de Nationale Bomenbank en weet precies wat wel en niet kan; hij doet dit werk al 12 jaar. Hij graaft de kluit zoveel mogelijk met een schep uit. Dat moet zorgvuldig gebeuren, want de boom heeft zoveel wortels.

180201_ARF_019.jpg
Als de kluit goed los zit en de kabels zijn bevestigd, kan het hijsen beginnen.

 

180201_ARF_028.jpg
Dirk Doornenbal, directeur van de Nationale Bomenbank komt even langs om te kijken hoe de verhuizing verloopt.

Dirk: ‘Deze koningslinde is een gemakkelijk en goed te verplanten boom. En moet je zien hoe mooi de kluit is. Goed doorgeworteld. Niet gek, want de grond bij de kwekerij is geweldig goed. Je ziet aan de kluit dat die goed gewerkt heeft beneden.’

Verplanten en verzorgen

De Nationale Bomenbank is gespecialiseerd in het verplanten van bomen. En daar hoort ook verzorging en nazorg van de bomen bij. ‘Deze bomen kwamen hier in 2016. We hebben ze hier geplant, tussentijds gecontroleerd, gesnoeid, bemest en nu verplanten we ze weer. Als ze straks weer aan de Dunne Bierkade staan, zullen we ze nog 3 jaar blijven verzorgen. Ik verwacht dat het goed zal gaan met deze bomen, maar het is aan ons dat regelmatig te controleren en te onderzoeken. Ze moeten toch weer even wennen aan de stedelijke omgeving, na hun verblijf bij de kwekerij. Op den duur dragen we ze over aan de gemeente.’

Groeien in de stad

‘Het is belangrijk dat er groen aanwezig is in de stad. Bomen zorgen voor zuurstof, voor verkoeling en vangen fijnstof af’, vervolgt Dirk. ‘Het klimaat verandert en onze omgeving verstedelijkt. Er komen steeds meer mensen en er wordt steeds meer gebouwd. De stad wordt steeds warmer. Natuurlijk groeit een boom zelf liever in een groot bos. Lekker veel ruimte om te groeien, geen parkeervak of kademuur die in de weg staat. Maar in de stad kan een boom ook prima gedijen.’

180201_ARF_020.jpg
Mirjam Gielisse, leidinggevende bij de Stadskwekerij zal ‘haar’ Lindebomen missen.

Mirjam: ‘Ze hebben hier toch twee jaar gestaan. De zorg van de bomen was vooral in handen van de Nationale Bomenbank, maar toen het van de zomer zo bloed verziekend heet was, heb ik ze wel even water gegeven. Het is mooi om te zien dat deze bomen na hun verblijf in ons bomenhotel uiteindelijk weer teruggaan naar hun oude vertrouwde plekje elders in de stad. Daar zijn de bewoners vast erg blij mee.’

Ondertussen… Hans kijkt gespannen toe hoe de boom uit de grond komt zetten. Nu de boom uit de grond is, kan deze op de vrachtwagen. Het is flinke kluit met veel worteltjes.
Hans en vrachtwagenchauffeur Andre Kortlandt bevestigen de kabels. Met een automatisch besturingssysteem takelt Andre de boom op zijn vrachtwagen.
De boom is goed bevestigd op de vrachtwagen. Nu op naar de Dunne Bierkade. Andre is aangekomen op de Dunne Bierkade. Hier wordt de boom van de vrachtwagen in de grond getakeld.

Rijmond van der Pot is werkzaam als specialist werkvoorbereiding bij het Cluster Integrale Voorbereiding van het Ingenieursbureau bij de gemeente. Rijmond komt even kijken hoe het gaat met het terugplanten van de bomen. Hij maakt een praatje met voorman Marinus Verhoeff, die de kuil waar de boom straks in gaat, klaar maakt.

180131_ARF_008.jpg

Rijmond: ‘Bij de aanvang van het project is een uitgebreide risico-inventarisatie gemaakt. Bij het vervangen van kademuren komt zoveel kijken. Net als bij het planten en verplanten van bomen op de kades. We bekijken wat er aan bomen staat en of ze gezond zijn. Op basis van de gezondheid van de boom bekijken we of de bomen verplantbaar zijn. Aan de Dunne Bierkade bleek dit het geval en is er voor gekozen de bomen tijdelijk in depot te zetten, zodat zij na afronding van de werkzaamheden weer teruggeplant konden worden. Daarbij moet je rekening houden met van alles; de constructie van de kademuren (iedere kademuur is weer anders), riolering, kabels, openbare verlichting, bodemverontreiniging en evt. leven in het water en op de kademuren (beestjes en varentjes). We willen alles zo goed mogelijk in beeld hebben, zodat we later niet tegen onvoorziene problemen aanlopen. Het gaat hier hartstikke goed met het terugplanten. De bomen zien er goed uit.’

180201_ARF_045.jpg
De mannen gaan nu de boom van de vrachtwagen takelen.

De bomen aan de Dunne Bierkade zijn al zeker 20 jaar oud. Na 2 jaar op de kwekerij gaan ze nu weer de grond in. Omdat voor de verplanting een deel van de wortels is afgeknipt, zal de boom als eerste investeren in het herstel van zijn wortels. De boom wil dat zijn onderkant (wortels) in balans komt met zijn bovenkant (kroon). Dus houdt de boom voorlopig zijn kroon klein, zodat de wortels sneller en beter kunnen groeien. Als de balans hersteld is, ga je zien dat de kroon zich ook weer verder gaat ontwikkelen.

180201_ARF_040.jpg

Krattenconstructie

Rijmond: ‘De ruimte in de stad om te groeien is beperkt en de grond is niet bepaald vruchtbaar. Om er toch voor te zorgen dat de boom kan groeien en zeker nog tientallen jaren mee kan, maken we op de Dunne Bierkade gebruik van een krattenconstructie. De kratten worden gevuld met bomenzand waar extra voeding voor de bomen in zit. De kratten zorgen er voor dat de voedingsgrond onder de kratten niet verder verdicht zodat de boom dus voldoende ruimte heeft om te groeien.’

Marinus heeft al 4 bomen op de kade terug geplant. Deze kan er ook nog wel bij. Zo goed als de boom daarnet op de vrachtwagen werd bevestigd, moet de boom nu in ook de grond komen te staan. Een precisiewerkje en het duurt dan ook wel even voordat de boom recht in grond staat.
Andre stuurt nog even bij en Marinus en Miguel duwen de boom richting het gat. Nog even aanstampen en het gat kan dichtgemaakt worden.
180201_ARF_063.jpg
De boom staat! En bewoners Hanny en Vincent zijn blij dat de bomen weer terugkomen aan hun kade.

‘Toen bekend werd dat de kademuren vervangen zouden worden, hebben we aangegeven dat we dezelfde bomen terug wilden hebben. Dat is gebeurd en ze zien er prachtig uit. Fantastisch dat ze weer in onze straat staan!'. aldus Hanny en Vincent. 

Op denhaag.nl vind je meer informatie over aan kademuren en bruggen in de stad. Op denhaag.nl/bomen kun je meer lezen over Haags bomenbeleid.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Logeerbomen weer terug op oude stekkie

Gepubliceerd op 09 februari 2018 Geschreven door Alice Moore Fotografie door Arnaud Roelofsz

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 32

09 februari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
32