Domweg gelukkig in de Javastraat

Editie 32
1200 pix 180124Javastraat019.jpg

100x beter. Onder die titel is een reizende foto-expositie te zien. De expositie startte in het stadhuis en doet de komende tijd verschillende stadsdeelkantoren aan. Van maar liefst 100 opgeknapte plekken in de stad kun je zien hoe deze zijn verbeterd. Ze zien er niet alleen 100 keer beter uit; de verbeteringen zorgen ook voor een veilige en leefbare stad. Het gaat om pleinen, straten, fietspaden en veel meer. En dat gebeurde vaak vóór en dóór bewoners en bedrijven. Want onze mooie stad achter de duinen is van ons allemaal. 100x beter is een momentopname, want de stad is nooit af. Iedere dag komen er nieuwe, verbeterde plekken bij.

Editie070 besteedt in de serie ‘100x beter’ de komende 6 maanden aandacht aan 6 van deze verbeterprojecten.

In Aflevering 2: het nieuwe fietspad in de Javastraat

Heerlijke parfumgeuren komen je tegemoet als je de winkel Celeste Parfums van Wim en Antoinette Borsboom binnenstapt in de Frederikstraat. Het echtpaar verkoopt al bijna 20 jaar exclusieve parfums. Wim is tevens voorzitter van de ondernemersvereniging Willemspark en direct betrokken geweest bij de herinrichting van de Javastraat en de aanleg van het nieuwe fietspad. ‘Ik ben daar toch al gauw 6, 7 jaar mee bezig geweest in de zogeheten klankbordgroep vanuit de buurt. Vanaf de eerste plannen, met gesprekken tussen allerlei deskundigen en ambtenaren, tot de feestelijke officiële opening vorig jaar met Sjaak Bral en wethouder Tom de Bruijn.’

1200 pix 180124Javastraat031.jpg

‘Massagebureau’

Er ligt nu aan 2 kanten van de Javastraat een fietspad. Omdat één rijstrook voor het autoverkeer is verdwenen, kwam er ruimte vrij voor een apart fietspad. Fietsers kunnen nu snel, veilig en comfortabel door de Javastraat richting Kijkduin fietsen. Langs de kant waar de meeste winkels zijn, is het merendeel van de parkeerplekken behouden. Wim vertelt smaakvol over - zoals hij het noemt - ‘het massagebureau’ dat tijdens de ontwerpfase van de herinrichtingsplannen werd ingeschakeld om draagvlak te creëren onder buurtbewoners, belangengroepen en ondernemers. ‘Maar eerlijk is eerlijk, ik heb niks te klagen. We zijn als buurtbewoners vroegtijdig betrokken bij de plannen en het resultaat is mooi. Er ligt nu een fijn fietspad aan weerszijden van de weg, er zijn voldoende parkeerplekken aan de winkelzijde en is er nu tweerichtingsverkeer mogelijk in de Schelpkade tussen de Kerkstraat en Javastraat. Dit laatste was een sterke wens van de buurt’, vertelt Wim.

1200 pix 180124Javastraat037.jpg

Aspirant agenten

Ook buurtbewoner, fietser en BN’er Ferry van Mingelen is tevreden met het nieuwe fietspad. ‘Ik kan nu comfortabel, snel en veilig van de Javastraat naar de Nassaustraat fietsen. En niet meer illegaal over de stoep, zoals veel fietsers vroeger deden. Ik weet nog dat aspirant agenten die het vak nog moesten leren op de hoek stonden en boetes uitdeelden’, vertelt hij glimlachend. Ferry maakt zich nog wel zorgen over de blijvende verkeersdrukte in de Javastraat tijdens de ochtend- en avondspits. ‘Je leest veel over de schadelijke gevolgen van fijnstof. Ik hoop echt dat de nieuwe indeling met één rijstrook niet tot extra lange files leidt. Het zou ook mooi zijn als betere fietsvoorzieningen zoals dit fietspad mensen stimuleert van de auto op de fiets te stappen.’ Wim Borsboom vult aan: ‘Die maanden dat er door de wegwerkzaamheden en vervanging van het riool geen verkeer was, waren in ieder geval heerlijk rustig.’

1200 pix 180124Javastraat020.jpg

Veilig fietsen met de kids

Mila Molijn rijdt regelmatig over het nieuwe fietspad. Zij en haar kinderen zijn bijzonder blij met het fietspad. ‘Wat ik vooral fijn vind, is dat het een veilig en comfortabel fietspad is. Zeker met mijn 2 kinderen en het drukke verkeer is dat echt belangrijk.’ Mila vindt Den Haag een prima fietsstad met veel veilige fietspaden en autoluwe straten. Ze vraagt nog wel aandacht voor de ingewikkelde kruising bij de Zeestraat. ‘Dat blijft een lastig kruispunt, met een bus, tram, auto’s en fietsers van verschillende kanten. Ik hoop dat de gemeente nog eens kijken of daar een oplossing voor is, bijvoorbeeld een rotonde.’

Wist je dat…

  • ... Nederland meer fietsen (ca. 23 miljoen) dan inwoners (17 miljoen) telt? Er wordt steeds meer gefietst in ons land. Ook in Den Haag. 
  • ... de lucht in onze stad steeds schoner wordt? Toch blijven zaken als fijnstof een probleem voor de gezondheid, zeker in drukke straten en op uitvalswegen. Met verschillende maatregelen wil Den Haag de luchtkwaliteit verbeteren. Door onder andere subsidies voor elektrische auto’s of de introductie van elektrische deelauto’s in wijken met parkeerproblemen, een sloopregeling voor vieze oude diesels, een milieuzone voor vrachtauto’s. En dus ook door meer ruimte voor de fiets.
  •  ... als je een goed idee hebt voor jouw buurt, je dit bij het stadsdeelkantoor kunt aangeven? Je kunt jouw idee ook mailen naar 100xbeter@denhaag.nl.
  • ... je op Denhaag.nl kunt zien bij welk stadsdeelkantoor de tentoonstelling 100x beter op dit moment te zien is? Ook vind je er meer informatie over de tentoonstelling.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Domweg gelukkig in de Javastraat

Gepubliceerd op 09 februari 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 32

09 februari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
32