Van Baku naar Den Haag

Editie 31
Acht studenten uit Azerbaijan poseren samen met een van de twee deelnemende Nederlandse teams aan de vierde editie van de tweejaarlijkse International Moot Court in Den Haag.

Acht studenten uit Azerbaijan, doen mee aan de vierde editie van de tweejaarlijkse International Moot Court in Den Haag. Dat is een competitie tussen middelbare scholieren tussen de 14 en 18 jaar uit verschillende landen, van Argentinië tot Zuid-Afrika. Zij strijden met andere teams voor een finaleplaats en leren hoe ze moeten pleiten in een rechtszaal als advocaat of aanklager. In een fictieve, maar realistische internationale strafzaak moeten zij echte rechters overtuigen van hun zaak. Het onderwerp is dit keer de strafzaak tegen een aanvoerder van een kindleger.

Dit jaar doet voor het eerst een team uit Azerbaijan mee. Tussen het studeren en oefenen door verkenden zij tijdens een stadsrondleiding, samen met een van de twee deelnemende Nederlandse teams, de stad van Vrede en Recht.

De 17-jarige Elbay Gasim-Zada uit Baku bij de hofvijfer kijkt zijn ogen uit in Den Haag.
Elbay Gasim-Zada bij de Hofvijver. Hij en zijn 7 klasgenoten komen uit Baku, de hoofdstad van Azerbaijan.

 

Beter Engels

‘Voetgangers, fietsers, auto’s, alles rijdt door elkaar.‘ Elbay Gasim-Zada (17) kijkt zijn ogen uit tijdens de rondleiding in Den Haag, terwijl hij bijna omver wordt gefietst. ‘Dit zie je absoluut niet in Baku.’ Elbay en zijn 7 klasgenoten komen uit de hoofdstad van Azerbaijan en zitten allemaal op dezelfde middelbare school. Elbay legt uit waarom hij meedoet aan de competitie: ‘Ik wil beter Engels leren spreken en nieuwe buitenlandse vrienden maken. En internationaal recht en politiek vind ik sowieso interessant.’

De 18-jarige Azerbeidzjaanse Eliza Mammadova vindt haar deelname aan de International Moot Court een goede en ervaring.
Eliza Mammadova voor het Binnenhof. Ze wil later graag in Engeland of een ander land rechten studeren.

Advocaat of rechter

Eliza Mammadova (18) vertelt over haar deelname aan de International Moot Court : ‘Ik wil later graag advocaat of rechter worden. Het liefst zou ik in Engeland of ander land rechten willen studeren. En later wil ik misschien bij het International Criminal Court in Den Haag werken. In deze competitie leer je zoveel tegelijk; een pleidooi schrijven, argumenteren en in het openbaar spreken. Dat is heel interessant en een goede ervaring.’

De 17-jarige Fidan Ibrahamova uit Azerbaijan is een beetje nerveus voor de voorrondes van de International Moot Court.
Fidan Ibrahamova op het Plein. Ze vindt haar deelname aan de Moot Court ontzettend spannend.

Beetje nerveus

Fidan Ibrahamova (17) is nu al een beetje nerveus voor de voorrondes van de competitie: ‘Ik vind het ontzettend spannend. We hebben ons als team heel goed voorbereid. We hopen dan ook de finale te halen. En te winnen uiteraard!’ Zij vindt het ook ontzettend leuk om allerlei jongeren te ontmoeten uit het buitenland en andere landen te leren kennen. ‘Meedoen aan een International Moot Court is een fantastische ervaring voor later als ik iets wil doen met rechten, maar ook door het ontmoeten van andere jongeren veel te leren over andere culturen.’

De 18-jarige Abe Linskens is een van de Nederlandse deelnemers aan de International Moot Court in Den Haag.
Abe Linskens voor het paleis op het Noordeinde. Hij is één van de Nederlandse deelnemers.

Kindsoldaten

Abe Linskens (18) zit op de International School of The Hague in zijn eindexamenjaar. ‘Ik heb jaren in Singapore gewoond, daar is de voertaal Engels. Dat je goed Engels spreekt is uiteraard een groot voordeel als je moet pleiten in de rechtszaal’. Abe heeft samen met de 11 andere deelnemers uit Den Haag er al een maandenlange voorbereiding op zitten. ‘De fictieve case is realistisch en interessant. Het gaat over een aanvoerder van een kindleger. Deze misdadiger is ooit zelf als kind geronseld door een ‘warlord’ in een fictief Afrikaans land en heeft zich nu overgegeven aan de instanties. Reuze boeiend, of je nu aanklager of verdediger bent in je team.

De Haagse 16-jarige Louise Blok hoopt met haar team de finale te halen van het International Moot Court.
Louise Blok voor het Torentje van de minister-president. Louise hoopt echt met haar team de finale te halen.

Onze coach is fantastisch

Louise Blok (16) van het Haags gymnasium Haganum (16) is de jongste onder de Haagse deelnemers. ‘We zijn vanaf de zomer al bezig met deze casus zowel als verdediger als aanklager. Mijn Engels gaat met sprongen vooruit. Vooral door onze fantastische coach.’ Ook Louise kijkt net als Fidan uit naar de eerste voorrondes en hoopt de finale te halen met haar team. ‘We werken echt als een team samen. Zelf heb ik inmiddels wel 20 versies van mijn pleidooi geschreven. Ik wil het steeds beter en beter maken,’ vertelt zij.

Schoenen kopen

Aan het eind van de wandeling heeft de groep weinig oog meer voor de gids. De jongeren uit Baku en Den Haag hebben elkaar een hoop te vertellen. Elbay vraagt bij het afscheid na de rondleiding nog wel even snel waar de dichtstbijzijnde goedkope kledingwinkel is. ‘Kleren en schoenen zijn hier spotgoedkoop. Ik wil nog een paar goede schoenen kopen’.

Wist je dat…

  • ... over de hele wereld al langer International en National Moot Court Competitions worden georganiseerd? Den Haag en New York organiseren nu sinds 2012 om de twee jaar deze ‘wedstrijd’ in Den Haag;
  • ... in de eerste editie in 2012 er 8 teams mee deden? In deze vierde editie doen er 16 teams mee uit 13 verschillende landen. Nederland doet met twee teams mee met leerlingen van onder andere Haganum, Sorghvliet en de International School of The Hague (ISH);
  • ... de jongeren worden gecoacht door advocaten en rechtenstudenten bij de case die ze bestuderen? Zowel de vakjury van de voorrondes in de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, als van de finale in het Vredespaleis, bestaat uit internationaal gerenommeerde rechters.
  • ... Den Haag internationale stad van vrede en recht is? In onze stad zetelen belangrijke internationale organisaties op het terrein van justitie en vrede. Denk aan het Internationaal Strafhof (International Criminal Court). Maar ook de OPCW (tegen gebruik chemische wapens) en het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis zijn gevestigd in Den Haag.
  • ... de teams New York en Nederland op vrijdag 26 januari tegenover elkaar stonden in de finale? Team Nederland heeft gewonnen! 

Meer informatie

Wil je meer weten de International en National Moot Court Competitions? Kijk dan op de website van de International Mootcourt. Bekijk ook het filmpje van de competitie in 2016. 

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.    

Van Baku naar Den Haag

Gepubliceerd op 26 januari 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 31

26 januari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
31