Haagse Lekkernijen: wat doet een Bossche Bol in deze serie?

Editie 31
Rick begon ooit met een vakantiebaantje bij Banketbakkerij Boheemen. Nu is hij een van de eigenaren.

Wat doet een Bossche Bol in de serie ‘Haagse Lekkernijen’? Niemand kan ontkennen dat dit een echte lekkernij is uit Den Bosch. En toch staan elk jaar weer een heleboel Hagenaars en Hagenezen in de rij voor zo’n lekkere chocoladebol tegen een lagere prijs, gewoon in Den Haag. Bakkerij Boheemen aan de Laan van Nieuw Oost Indië organiseert dan de traditionele Bossche Bollen actie. Dit jaar is de actie op 1, 2 en 3 februari en de bakkers zijn al druk bezig met de voorbereiding.

Van vakantiekracht tot eigenaar

Rick en Bianca zijn sinds 2009 de eigenaren van Banketbakkerij Boheemen. Al in 1984 begon Rick als 15-jarige scholier bij Boheemen. ‘Een vakantiebaantje’, lacht Rick. ‘Maar het vakantiebaantje werd al gauw een leerplek en daarna ben ik blijven hangen.’ Rick is druk bezig met het maken van duizenden Bossche Bollen en mocht je denken dat hij na het bakken de bollen wel helemaal zat is, dan heb je het mis. ‘Mijn favoriete baksel is toch wel de Bossche Bol. Ja, daar kan ik er wel een paar van op.’

Eigenaresse Bianca van banketbakkerij Boheemen met een schaal Bossche bollen.
Bianca met de specialiteit van Banketbakkerij Boheemen: de Bossche Bol.

Op 13 februari 1953 begon het echtpaar Boheemen de bakkerij. Maar hoe komt het dat een lekkernij uit Den Bosch hun specialiteit is geworden? Bianca: ‘Op een dag kwam er een klant de winkel binnen en die vroeg of meneer Boheemen ook Bossche bollen maakte. Omdat er op dat moment een bakker uit Den Bosch in dienst was bij hem, dacht hij dat dat wel moest lukken. Meneer Boheemen maakte een lading Bossche Bollen. De man bestelde er een aantal, maar er waren ook nog bollen over. De bollen werden zo snel verkocht, dat meneer Boheemen dacht ‘ik moet ze morgen weer hebben!’ En zo werd het elke dag meer en meer.’

40.000 Bossche Bollen

De zaak werd in 1986 overgenomen door de familie van Eck. De nieuwe eigenaar organiseerde als openingsstunt de Bossche Bollen actie. ‘Op 1 februari 1986, de verjaardag van meneer Boheemen, werd de eerste actie gehouden’, legt Bianca uit. ‘De actie duurde toen 2 weken en is sindsdien een traditie geworden. Elk jaar in begin februari is er een actie.’ Tegenwoordig duurt de actie 3 dagen. ‘Er is anders niet meer tegenaan te bakken’, legt Rick uit. ‘Bij zo’n actie verkopen we in 3 dagen zo’n 40.000 Bossche Bollen! Dat vergt een flinke planning, heel wat slagroom en chocola en ook lange dagen.’ Het recordaantal verkochte bollen in 3 dagen staat op 52.000.

Rick, eigenaar van Bakkerij Boheemen spuit beslag voor de Bossche bollen
Rick maak op een dag voorafgaand aan de actie soms wel 4.500 Bossche Bollen. Hier spuit hij het beslag voor de soezen. Vervolgens gaat het in de oven.

De voorbereidingen voor de actie starten al 3 tot 4 weken van tevoren. De bakkerij koopt dan extra ingrediënten en verpakkingen in en er wordt al begonnen met bakken. ‘We verwerken met de actie ruim 2.000 liter slagroom en 600 kilogram chocola’, zegt Rick. ‘En op zo’n voorbereidingsdag bak ik 4.500 soezen per dag. Op een normale dag zit ik op ongeveer 1.000.’ Alle zeilen worden bijgezet en er wordt extra personeel ingezet. Ondernemers uit de buurt stellen in de dagen voor de actie ook een stukje van hun vriezer beschikbaar, om alle soezen in op te slaan.

Rick haalt de soezen voor de Bossche Bollen uit de oven in de Haagse Bakkerij Boheemen
En zo zien de soezen eruit als ze uit de oven komen. Vervolgens gaan ze in de vriezer. Na een duik in een chocoladebadje, wordt de slagroom erin gespoten. Daarna zijn ze klaar om opgegeten te worden!

Luchtige bol

Een Bossche Bol bakken is een handmatig proces. Eerst wordt het beslag voor de soes in een vorm gespoten. De soes wordt vervolgens gebakken. De soezen worden ingevroren, zodat de chocola die er later overheen komt mooi hard wordt. Tot slot wordt de room in de soes gespoten. De room die Boheemen gebruikt is een geheim recept. ‘Het is ook wel echt een andere bol dan die uit Den Bosch’, zegt Bianca. ‘De Haagse Bossche Bol een luchtigere bol’. Sommige klanten noemen de bol van Boheemen dan ook een Haagse Bol of een Chocoladebol, of ze korten het af naar BB. En misschien is de populariteit van de actie wel te danken aan een beetje typisch Haagse krenterigheid?

Een partij soezen voor de chocolade voor de Bossche Bollen eroverheen gaat
Van soes… …naar Bossche Bol
Als de soezen een chocoladebadje hebben gekregen en gevuld zijn met slagroom zijn de Bossche Bollen klaar

Hoe eet je zoiets?

De grote vraag blijft natuurlijk: hoe eet je een Bossche Bol zonder helemaal onder te zitten? Hoe geniet je van de traktatie van je jarige collega, zonder dat je 6 vergaderingen lang nog met een slagroomsnor zit? En hoe maak je indruk op je (toekomstige) schoonouders door met elegantie dit gebakje te eten? Editie070 vroeg aan voorbijgangers hoe zij de Bossche Bol soldaat maken en we vroegen de bakker van Boheemen naar haar advies als expert.

Interviews: Shelley Kouwenhoven
Camera & montage: Alice Moore

Haagse lekkernijen

Dit verhaal over de Haagse Bossche Bol is de derde in de serie over Haagse lekkernijen op Editie070. Heb jij nog ideeën of tips over echte Haagse lekkernijen? Laat het ons weten via editie070@denhaag.nl!

Meer verhalen:
Haagse Lekkernijen: lekkere baggerzooi bij Van Kleef.
Haagse Lekkernijen: kakkers zijn niet krenterig.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070

Haagse Lekkernijen: wat doet een Bossche Bol in deze serie?

Gepubliceerd op 26 januari 2018 Geschreven door Alice Moore & Shelley Kouwenhoven Fotografie door Bart van Vliet

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 31

26 januari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
31