'Eritreeërs zijn hele harde werkers'

Editie 30
De statushouders Saba en Tesfaldet uit Eritrea proberen in Den Haag een nieuw leven op te bouwen.

Het is niet makkelijk voor statushouders uit Eritrea om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. De Haagse Eritreeërs Saba (29) en Tesfaldet (24) weten er alles van. Deze ambitieuze jonge mensen werken hard aan een nieuwe toekomst, leren Nederlands en willen binnenkort gaan studeren. Maar ze moeten heel wat hindernissen overwinnen.

De 24-jarige Tesfaldet wilde als kind al leraar worden. In het onveilige Eritrea kon hij zijn droom niet verwezenlijken.

Tesfaldet, 24 jaar

In Nederland sinds: 2,5 jaar
Woonplaats: Bloemenbuurt, Den Haag

'Van kinds af aan wist ik al wat ik wilde worden: leraar. Ik kan goed met kinderen en jongeren omgaan. Maar in Eritrea kon ik mijn droom niet realiseren. Mijn land is niet veilig, we hebben een dictator. Ik heb de middelbare school afgerond, maar daarna kon ik niet verder studeren. Op mijn éénentwintigste ben ik weggegaan. Ik maakte een lange en gevaarlijke tocht door Soedan, Libië, en Italië, door de woestijn en over zee.

Ik heb nare herinneringen aan die reis. Je krijgt met smokkelaars te maken. Veel mensen die je onderweg tegenkomt zijn respectloos, ze willen geld aan je verdienen. Na een maand reizen kwam ik in Nederland aan. Ik woonde eerst een tijdje in Ter Apel en het asielzoekerscentrum in het dorp Oranje. Daarna hoorde ik dat ik in Den Haag zou gaan wonen. Daar was ik blij om, ik houd van deze stad, je hebt hier alles wat je nodig hebt.

Cultuurverschillen

Mijn belangrijkste vraag in Nederland was: wat moet ik doen om te taal te leren, hoe kan ik met de mensen hier communiceren en contact maken? Ik heb nu mijn inburgeringscursus afgerond en de taalcursus B1 gehaald. Maar jullie cultuur is misschien nog wel moeilijker te leren dan de taal. Voor taal heb je boeken, maar voor cultuur niet. De verschillen tussen Eritrea en Nederland zijn groot. In Eritrea kijk je mensen niet aan tijdens een gesprek, vooral niet als je respect voor ze hebt. Je hoort omlaag te kijken. In Nederland wordt dat juist als iets onbeleefds gezien. En zo zijn er nog veel meer dingen. Vorig jaar had ik een misverstand in de tram. Ik zag een oudere man naast mij staan, ik hij dacht dat hij geen plaats kon vinden. Dus ik vroeg hem of hij op mijn plek wilde zitten. Maar toen zei hij: ‘Jongeman, vind jij mij oud ofzo?’ Ik dacht dat ik iets respectsvols deed, dat heb ik van huis uit geleerd! Maar hij was een beetje beledigd.

Toekomstplannen

In augustus kan ik aan een opleiding beginnen aan het ROC Mondriaan. Ik weet nog niet welke opleiding, want het zal hier niet makkelijk worden om leraar te worden. Misschien dat ik iets met techniek ga doen. Of iets sociaals. Ik houd van mensen. Daarom is het best lastig dat ik hier helemaal alleen ben. Ik heb wel een paar vrienden, maar het is vaak eenzaam. Ik probeer bezig te blijven, totdat ik aan mijn opleiding kan beginnen. Ik ga vaak even fitnessen, en dan probeer ik ook een praatje te maken met mensen in de sportschool, om te oefenen met de taal. Maar dat zijn korte gesprekjes. Ik fiets ook veel. Dit hebben Nederlanders en Eritreeërs gemeen: we houden allebei van fietsen!'  

De uit Eritrea afkomstige Tesfaldet verkent zijn woonplaats Den Haag graag op de fiets.
Nederlanders en Eritreeërs hebben iets gemeen: fietsen! Tesfaldet doet in Den Haag ook alles op de fiets.

Saba, 29 jaar

In Nederland sinds: 2 jaar en 2 maanden
Woonplaats: Voorburg

De 29-jarige Saba uit Eritrea wil graag zo snel mogelijk aan het werk maar moet eerst de taal leren wat erg moeilijk is.

'Wat je ook doet, de regering in mijn land controleert alles. Ik had in Eritrea een klein winkeltje waar ik etenswaren verkocht: rijst, koffie en snacks. Maar ik had weinig vrijheid. Ik wilde studeren, maar dat kon niet. Vrijheid is het allerbelangrijkste in het leven. Ik wil op eigen benen staan en niet mijn hand ophouden bij de Nederlandse regering. Dat voelt als bedelen. Ik ben een hele zelfstandige vrouw, ik doe alles thuis zelf, ook de elektriciteit.

Het liefst zou ik in Nederland zo snel mogelijk gaan werken. Maar eerst moet ik Nederlands leren, en dat valt tegen. Nederlands staat heel ver af van mijn moedertaal Tigrinya. Ik spreek ook Engels, dat heb ik mezelf aangeleerd door veel films te kijken. En Arabisch gaat me ook aardig af. Ik hoop dat ik het Nederlands snel leer, ik probeer hard te studeren. En ik ben helemaal nieuw hier in Nederland, niemand kent mij. Als ik in mijn dorp in Eritrea iets nodig had kon ik het aan iemand vragen, ze kenden mij en mijn familie. Maar hier kan dat niet.

Veel meegemaakt

Ik lees weleens in het nieuws over landgenoten die in Nederland in de problemen raken. Ze drinken veel of komen in aanraking met de politie. Het doet mij pijn om dat te lezen. Ik denk dat ze veel stress hebben, en misschien mentale problemen. Ze hebben veel meegemaakt en daardoor zijn ze veranderd. Mensen zijn als eierschalen, heel kwetsbaar als ze veel zware dingen meemaken. Ze hebben meer hulp nodig. Maar het is niet goed als hun gedrag afstraalt op ons allemaal. Eritreeërs zijn hele harde werkers. Natuurlijk moeten we Nederland leren kennen. Maar geef ons een training en we gaan aan de slag.

Wandelen én koken

In mijn vrije tijd loop ik veel. Vroeger op school haalde ik zelfs medailles in een hardloopwedstrijd. Hier wandel ik altijd naar de Nederlandse les, een uurtje heen en ook weer terug naar huis. En ik kook graag. Ik maak bijvoorbeeld vaak Zigni, een stoofgerecht met vlees en tomatensaus, en Taita, een pannenkoek-achtig brood. Als ik een beroep zou mogen kiezen zou ik iets willen doen met een eigen winkel. Of misschien dat ik binnenkort aan een kappersopleiding kan beginnen.' 

De uit Eritrea afkomstige Saba wandelt graag. De hofvijver in Den Haag is haar favoriete plek in de stad.
Het is heel erg koud vandaag, vindt Saba, geen weer om lang buiten te zijn. Maar als het wat warmer is loopt ze regelmatig even naar haar favoriete plek in de stad: de Hofvijver.

Wist je dat ...

  • ... er ongeveer 20.000 Eritreeërs in Nederland wonen? Na Syriërs zijn zij de grootste groep nieuwkomers in het land. Van de 1.530 statushouders die tussen januari 2016 en maart 2017 in Den Haag werden geregistreerd, komt 32 procent uit Eritrea (498). 
  • ... de afstand tussen Eritrese vluchtelingen en de Nederlandse samenleving groot is? Het Kennisplatform Integratie en Samenleving schreef onlangs dit rapport waaruit bleek dat Eritreeërs moeilijk hun weg vinden in Nederland. De belangrijkste redenen daarvoor: Nederland en Eritrea zijn onvergelijkbaar, in bijna alle aspecten van het leven.
  • ... Eritrea op plaats 179 van de 188 landen staat in de Index van Menselijke Ontwikkeling? Dit is een lijst van landen die bijhoudt hoe het is gesteld met het onderwijspeil, gezondheidsniveau en inkomen van de bevolking. Nederland staat in die index op plek 7.
  • ... de staat iedereen in Eritrea probeert onder controle te houden? Een voorbeeld daarvan is de dienstplicht, iedereen tussen de 18 en 40 jaar moet verplicht werken voor het land, vaak onbetaald. 
  • ... De Haagse Huiskamer Eritreeërs helpt bij hun integratie in de stad, door onder meer Haagse ondernemers en Eritreeërs bij elkaar te brengen? Sinds vorig jaar organiseert de Haagse Huiskamer regelmatig bijeenkomsten voor deze doelgroep. Saba en Tesfaldet bezoeken de Haagse Huiskamer en voeren inmiddels gesprekken met Haagse ondernemers over de mogelijkheid om werkervaring op te doen.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie 070.

Eritreeërs zijn hele harde werkers

Gepubliceerd op 12 januari 2018 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Arnaud Roelofsz

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 30

12 januari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
30