Droomplein in Laak: het Slachthuisplein

Editie 30
Het opgeknapte Slachthuisplein was onderdeel van de fototentoonstelling 100 keer beter in het Haagse Atrium waar 100 opgeknapte plekken in Den Haag te zien waren.

100x beter. Onder die titel is er van 11 tot 31 januari 2018 een foto-expositie te zien in het Atrium van het stadhuis. Van maar liefst 100 opgeknapte plekken in de stad kun je zien hoe deze zijn verbeterd. En ze zien er niet alleen 100 keer beter uit; de verbeteringen zorgen ook voor een veilige en leefbare stad. Het gaat om pleinen, straten, fietspaden en veel meer. En dat gebeurde vaak vóór en dóór bewoners en bedrijven. Want onze mooie stad achter de duinen is van ons allemaal. 100x beter is een momentopname, want de stad is nooit af. Iedere dag komen er nieuwe, verbeterde plekken bij. 

Editie070 besteedt in de serie ‘100x beter’ de komende 6 maanden aandacht aan 6 van deze verbeterprojecten. 

In Aflevering 1: het Slachthuisplein

Het Slachthuisplein was een stenen en saai plein. Het idee was een levendig, leefbaar en kindvriendelijk plein te maken. Waar mensen zich veilig en prettig voelen. Bij de ontwikkeling van de plannen voor het nieuwe plein werden ideeën van buurtbewoners meegenomen. Zo ook van Fatima Habibi; de enthousiaste en actieve buurtvrijwilligster.

De enthousiaste en actieve buurtvrijwilligster van Laak: Fatima Habibi
Fatima Habibi

Spin in het web

Vrijwel iedereen in de buurt kent haar. Zij organiseert allerlei activiteiten voor jong en oud en is spin in het web van het stadsdeel Laakhavens. Ze kookt onder andere voor kwetsbare vrouwen, eenzame ouderen en regelt sportactiviteiten voor de buurtkinderen. ‘Ik heb zelfs een keertje voor Koningin Maxima mogen koken’, vertelt ze trots. Fatima was ook genomineerd voor Haagse Held 2017. ‘Jammer dat ik het niet geworden ben, maar ik was al ontzettend trots op die nominatie’, antwoordt zij.

Droomplein

Door die tomeloze energie van Fatima in de buurt, was het dus niet vreemd dat zij betrokken raakte bij de herontwikkeling van het plein. Fatima: ‘Ik overlegde met de architect en was ook aanwezig bij vergaderingen over de nieuwe inrichting. Dat was ontzettend leuk om te doen. Ik waardeerde het heel erg dat ik mee mocht praten. Ik merkte dat de plannen van de buurtbewoners serieus werden besproken, de architect luisterde goed naar onze plannen.’ Behalve Fatima konden ook kinderen uit de wijk via tekeningen duidelijk maken hoe hun ‘droomplein’ eruit zou zien. Ruim 50 tekeningen waren te zien op een expositie. Wel of niet gras of picknick bankjes, wel of niet speeltoestellen, enzovoorts? Uiteindelijk werd op basis van de verschillende wensen van de bewoners drie ontwerpen gemaakt door de architect, die ook weer werden voorgelegd aan de buurtbewoners.

Het Slachthuisplein in het Haagse stadsdeel Laak was voorheen een saai, leeg stenen plein.
Hoe een stenen en saaie openbare ruimte ... (Foto: Bert Mellink - 1997) ... werd omgetoverd tot een groen en gezellig plein

Gezellig en groen

In mei 2016 werd het vernieuwde plein officieel ‘geopend’. 40.000 stenen hadden plaatsgemaakt voor een groen plein. Het is een mooi, speels en groen plein met veel voorzieningen in het hart van stadsdeel Laakhavens. Fatima vertelt: ‘Het is een ontzettend gezellig en prachtig plein geworden. Met bankjes waar mensen koffie drinken, spelende kinderen, waterkranen, echt fantastisch.’ Het plein verbindt de verschillende bevolkingsgroepen in de wijk; van Nederlanders tot de Marokkaanse en Turkse Nederlanders, van jong en oud, mensen die hun hele leven al in Laakhavens wonen tot de vele studenten van de Haagse Hogeschool die in dit stadsdeel wonen. Ondanks dat Fatima heel erg blij is met het nieuwe plein, heeft ze nog wel een diep gekoesterde wens. ‘Moestuintjes! We hebben waterkranen en het zou zo leuk zijn als we met de bewoners moestuintjes konden aanleggen. Dan kunnen we allerlei kruiden zoals mint en koriander planten, bijvoorbeeld om mee te koken.’

Kinderen uit de buurt in het Haagse Laak kunnen nu naar hartelust spelen op de speeltoestellen op het groene Slachthuisplein.
Kinderen uit de buurt kunnen lekker spelen op het plein

Gulden Klinker

Het plein ligt er twee jaar na de opening netjes en goed verzorgd bij. Ook bij het onderhoud is Fatima betrokken. ‘Een groepje kinderen hebben het vernieuwde Slachthuisplein 'geadopteerd'. Onder mijn begeleiding en die van andere jeugdwerkers van welzijnsorganisatie Stichting MOOI ruimen zij het plein regelmatig op en spreken ze ook bezoekers aan op het weggooien van zwerfvuil.’ Voor hun werk hebben de kinderen in 2017 de Gulden Klinker van de gemeente gewonnen. 'Ik was en ben ontzettend trots op ‘mijn kinderen’ die deze prijs hebben gewonnen', vertelt zij.

Dankzij de inzet van Fatima Habibi en kinderen uit de buurt is het Slachthuisplein nu een fijne groene plek die de buurt verbindt.
Een nieuw Slachthuisplein, dankzij Fatima en kids uit de buurt

Wist je dat…

  • ... het Slachthuisplein haar naam te danken heeft aan het openbaar gemeentelijk slachthuis dat hier ooit stond? Een complex van 7 hectare, met meer dan 50 ruimtes om te slachten. In 1988 is het gebouw gesloopt en is een nieuwbouwwijk met 950 woningen en stadsdeelkantoor gebouwd. Alleen de gerenoveerde monumentale poortgebouwen herinneren aan het historische verleden.
  • ... slagers meer dan honderd jaar geleden dieren thuis slachtten? Dat was niet altijd erg hygiënisch. Er waren nog geen koelhuizen of koelkasten. Dat was de aanleiding voor de bouw van een openbaar gemeentelijk slachthuis.
  • ... de komst van de koelkast in de jaren '50 het einde van het koelhuis betekende? Steeds meer slagers hadden een eigen koeling. Ook ontstonden grote industriële private slachterijen buiten de stad.
  • ... het nieuwe plein ook goed is voor het ‘klimaatbestendig’ maken van de stad? Door klimaatverandering krijgt Den Haag steeds meer te maken met extreme regenbuien. Het slim afvoeren van regenwater is belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Door het plein met 40.000 straatstenen te vervangen door een plein met gras helpen we voorkomen dat straten en kelders nu en in de toekomst niet ‘blank’ komen te staan.
  • ... als je een goed idee hebt voor jouw buurt, je dit bij het stadsdeelkantoor kunt aangeven? Je kunt jouw idee ook mailen naar 100xbeter@denhaag.nl.
  • ... op denhaag.nl meer informatie te vinden is over de tentoonstelling? Na 31 januari doet de tentoonstelling ook verschillende stadsdeelkantoren aan. Meer informatie daarover volgt binnenkort op denhaag.nl

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie 070.

Droomplein in Laak: het Slachthuisplein

Gepubliceerd op 12 januari 2018 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 30

12 januari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
30