Aanbellen bij ...

Editie 30
Editie070 trekt de Haagse wijken in, belt ergens en aan vraagt: mogen we even binnen kijken?

Bent u ook zo nieuwsgierig naar uw stadsgenoten? Editie070 trekt de Haagse wijken in met een stoutmoedige vraag: mogen we even binnenkomen? Vandaag worden we verwelkomd door de familie Arsenovic. Medina (7) en Isa (3) stuiteren door het huis terwijl hun ouders Nedra (38) en Paja (37) het avondeten voorbereiden.

Nedra Arsenovic opent de deur van haar woning in de Haagse Schilderswijk en nodigt Editie070 uit om binnen te komen.

Het is een gezellige dolle boel bij de familie Arsenovic. Nedra staat in de keuken en maakt soep van zoete aardappelen en paprika, Paja komt net uit zijn werk en dekt de tafel. Isa (3) is druk in de weer met allerlei snoeren en een oude telefoon – die moet en zal opgeladen worden – hij kan alleen niet bij het stopcontact. En Medina (7) springt er vrolijk tussendoor. Ze laat het boek zien dat ze vandaag geleend heeft bij de bibliotheek. 'Mama mama! We moeten nog lezen vandaag!' De oven piept, er staat muziek op, iedereen zingt mee en de kinderen vliegen elkaar in de haren. Dit is het beruchte moment zo rond etenstijd: spitsuur. 

Nedra roert in de pan zoete aardappelsoep met paprika die ze voor het avondeten heeft gemaakt.
Nedra heeft soep gemaakt vanavond

​‘Je moét er even uit’

Het gezin Arsenovic woont sinds 2009 in de Herderslaan in de Schilderswijk. Een leuke buurt met een actieve straatcommissie, vertelt Nedra. Het hele jaar door zijn er activiteiten, van het jaarlijkse zomerfeest tot een nieuwjaarsreceptie, halloween en burendag. 'Iedereen is aardig, groet elkaar en let een beetje op elkaars kinderen.' De locatie is bovendien perfect, ze slaan zo rechtsaf de Schilderswijk in, en linksaf zijn ze hups in het centrum van de stad. Vandaag was Nedra vrij, en liep ze met de kinderen even naar de centrale bibliotheek. Nedra: 'Zo’n dag thuis kan best een beetje saai zijn, je moét er even uit.' Dat het gezin niet vaak stilzit, wordt al snel duidelijk. Paja en Nedra zitten vol dromen, plannen en ideeën.

Media leest in haar boek dat ze vandaag in de bibliotheek heeft uitgezocht.
Medina wil liever lezen dan aan tafel

'Kom, we gaan eten!' Paja zet de soep op tafel. Nedra neemt een bakje zonnebloempitjes mee, die maken een knetterend geluid omdat ze uit de pan komen. Medina en Isa luisteren er verwonderd naar. Het gezin probeert meestal samen aan tafel te eten, vertelt Nedra, maar dat lukt niet altijd. Ze werkt voor PLAN Nederland, een kinderrechtenorganisatie in Amsterdam. Daar organiseert ze fietsreizen voor donateurs, doet fondsenwerving en marketing. Als ze in Amsterdam werkt is ze vaak wat later thuis. Juist daarom heeft het gezin ook een maaltijdbox, drie keer per week worden verse ingrediënten met een receptomschrijving thuisbezorgd. 'Ideaal', zegt Nedra.

De familie Arsenovic gaat aan tafel.
De soep is klaar. Aan tafel!

Paja’s muziek

Paja werkt iets dichterbij, in Rijswijk. Hij is technicus bij een stichting die geluidsboeken opneemt voor blinden en slechtzienden. Dit werk doet hij parttime, hij besteedt het liefst zoveel mogelijk vrije uurtjes aan zijn muziek. Paja studeerde aan het conservatorium in Rotterdam en is geen onbekende in de Haagse muziekscène, zo zat hij in de hiphopgroep Nuclear Family. In Den Haag heeft hij een eigen studio waar hij beats produceert, liedjes schrijft en zingt, onder de artiestennaam Paya. Sinds kort staat zijn nieuwe eigen plaat Back & Forth online. Hij vertelt dat hij opgroeide in een huis vol kunst en cultuur, zijn vader is kunstenaar en kwam in de jaren ’70 vanuit het voormalig Joegoslavië naar Nederland. Hij exposeerde onder meer in de Pulchri Studio aan het Lange Voorhout. 'Ik wil nog een kunstboek gaan maken van het werk van mijn vader', zegt Paja. Nedra loopt ook de keuken in en lacht. 'Jij wilt zoveel! En dan ben je altijd gefrustreerd dat je zo weinig tijd hebt.' 

Paja, Nedra en hun kinderen Medina en Isa eten met z'n allen aan tafel.
Paja besteedt het liefst zoveel mogelijk vrije uurtjes aan zijn muziek

Tussen twee werelden

Paja en Nedra zijn geboren en getogen Hagenezen. Ze zijn zelfs in dezelfde kliniek geboren: in de kraamkliniek van het Oranje-Groene Kruis aan de De La Reyweg. Paja groeide op in de Frederiksstraat en later het Valkenboskwartier, Nedra in Transvaal. Ze hebben allebei altijd in Den Haag gewoond, maar deelden in hun jeugd ook nog iets anders. Allebei gingen ze in de zomervakantie standaard 6 weken op vakantie naar het land van hun ouders: Paja naar Servië (waar zijn vader vandaan komt, zijn moeder is een echte Haagse) en Nedra naar Tunesië. Ze weten allebei hoe het is om in twee culturen op te groeien. 'Je schippert altijd een beetje tussen die twee werelden', zegt Paja.

Arabische les

Nedra geeft Medina iedere zondag Arabische les. 'Ik ben zelf thuis wel tweetalig opgevoed, maar ik heb het nooit leren lezen en schrijven. Achteraf gezien vond ik dat jammer, dus sinds twee jaar ga ik naar de volksuniversiteit om het te leren. Tegelijk geef ik het weer door aan Medina. Mooi toch?' Dit jaar heeft de familie plannen om op vakantie te gaan naar Servië en Tunesië. 'We willen de kinderen laten zien waar we vandaan komen', zegt Nedra. Ze voelt zich thuis in Tunesië maar is heel blij met Nederland. 'Alles is hier zo goed geregeld. Als je in Tunesië een elektriciteitsrekening wilt betalen kan je er een paar dagen mee bezig zijn. Daarom word ik ook zo boos, als vluchtelingen gelukszoekers worden genoemd. Dan denk ik altijd: je weet echt niet hoe het is om in een arm land te wonen. We zijn zo verwend hier.'

Nedra leert sinds twee jaar Arabisch aan de Volksuniversiteit en geeft dat op haar beurt weer door aan dochter Medina.
Nedra wil haar kinderen laten zien waar ze vandaan komen

Diversiteit

Paja merkt op dat hij geniet van de diversiteit in de Schilderswijk. 'Je kunt hier Marokkaans brood halen om de hoek, of even naar de Turkse bakker. En het verkeer is hier wat relaxter dan in andere wijken, niet zo keurig allemaal.' De wijk voelt dus echt als thuis voor de familie. 'Maar als we heel rijk zouden zijn, dan zouden we wel een huisje in het buitenland willen', zegt Nedra. 'Ergens waar het lekker weer is.' Paja: 'We moeten wel eerst sparen' Nedra: 'Ja, maar dromen is goed. Een bed & breakfast lijkt me trouwens ook leuk. Of een blog starten.' Maar voordat het zover is, eerst weer even terug naar de realiteit. De kinderen moeten naar bed, die zijn uitgeraasd en gaan zo lekker slapen. De rust keert terug aan de Herderslaan. Voorlopig, in ieder geval.

De uit Tunesie afkomstige Nedra en de uit Servie afkomstige Paja willen hun kinderen laten zien waar ze vandaan komen.
Bij familie Arsenovic is het altijd een gezellige dolle boel

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie 070.

Aanbellen bij ...

Gepubliceerd op 12 januari 2018 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 30

12 januari 2018
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
30