Haagse sportdromen

Editie 28
Kiran Badloe in actie op zijn windsurfplank

‘Mijn ultieme droom is genieten van de weg naar een gouden medaille.’ De Olympische Spelen van 2020 in Japan heeft Kiran Badloe, die als windsurfer genomineerd is voor Sportman van het jaar, al in het vizier. Sinds 2014 traint Kiran erg hard om dat doel te bereiken. Dit doet hij samen met Dorian van Rijselberghe en coach Aaron McIntosh.

Dieper gaan

‘Topsport is superhard, maar als je het voor jezelf leuk kan maken, dan haal je er zoveel meer plezier uit’, vertelt Kiran. ‘Dan blijft het harde werken hard, maar het voelt allemaal als leuk en genieten. Dat is iets waar mijn coach altijd heel erg op hamerde. Door het trainen leuk te houden, kunnen we net iets dieper gaan, en kunnen we net iets harder trainen en daardoor meer resultaten boeken.

Kiran Badloe aan het trainen in het Nationaal Topzeilcentrum Den Haag
Kiran traint in Nationaal Topzeilcentrum Den Haag.

Dat harde trainen gebeurt in het Nationaal Topzeilcentrum Den Haag dat in 2017 is geopend. ‘Het is super dat we dit samen met de gemeente neer hebben kunnen zetten, het is één van de beste trainingsfaciliteiten ter wereld’, vertelt Kiran. ‘Het enige waar ze aan mogen werken is het weer’, lacht hij. ‘De zee op gaan om te surfen zit er nu even niet in’. Daarom traint Kiran vandaag in de sportzaal van het Topzeilcentrum. Daar werkt hij 2 keer per dag aan zijn fysieke gesteldheid.

Thuis in Den Haag

Kiran woont nu sinds 2012 in Den Haag en ondanks dat hij hier niet geboren en getogen is, voelt Den Haag nu wel echt als ‘thuis’. Zijn nominatie voor Sportman van het jaar voelt voor hem als een erkenning: ‘In die hele periode ben ik nooit genomineerd, daarom is dit juist supergaaf. Ik hoor er nu echt bij.’ Kiran hoort tijdens het Haags Sportgala of hij de prijs voor Sportman van het jaar wint. 

Kiran Badloe is genomineerd voor Sportman van het jaar
'Ik voel me thuis in Den Haag'.

Passie voor windsurfen

Volgens Kiran kan iedereen topsporter worden: ‘Als je het maar hard genoeg wilt, talent hebt, kunt afzien en passie hebt voor je sport.’ Zijn passie voor windsurfen begon op 9-jarige leeftijd, toen hij op Bonaire een windsurfles cadeau kreeg. Binnen 2 weken was hij gegrepen door het windsurfvirus. ‘Je gaat tegen de 50 kilometer per uur aan en dat geeft zo’n kick! Als je zo boven het water zweeft, is dat onbeschrijflijk, echt heel gaaf. En als je dat combineert met de zon, het kristalheldere water, je ziet de bodem, je ziet het koraal, dan ben je verkocht. Dan is het moeilijk om te stoppen met windsurfen’, vertelt Kiran vol passie.

Georgie Dalrymple droomt ervan om Olympisch kampioen te worden.
Georgie traint elke dag voor haar einddoel: Olympisch goud.

Dromen van Olympisch goud

Ook de 16-jarige Georgie Dalrymple droomt ervan om Olympisch kampioen te worden. Maar dan als shorttrackster. Zij is één van de Haagse nationale kampioenen die tijdens het Haags Sportgala een medaille uitgereikt krijgt voor haar sportprestaties van het afgelopen jaar. Op de vraag wat haar sportdoel is, antwoordt zij: ‘Ik wil met de wereldkampioenschappen meedoen. Ook wil ik uiteindelijk over een paar jaar bij het Nederlands team terecht komen. En natuurlijk elke dag trainen voor mijn einddoel: Olympisch goud!’

Proeven aan Olympisch droom

Dit jaar heeft Georgie al een beetje mogen proeven aan het Olympisch succes. Ze mocht deelnemen aan het European Youth Olympic Festival, waar ze de zilveren medaille won. ‘Dat was heel mooi om mee te maken, je bent daar met allerlei landen en je hebt Nederlandse kleding aan. En er is ook een openingsceremonie zoals dat echt bij de Olympische Spelen zal gaan’, vertelt Georgie trots.

Georgie Dalrymple met twee andere schaatsers tijdens een training op het ijs.
Georgie vindt het vooral leuk om te winnen.

Winnen

Georgie begon op jonge leeftijd met ijshockey, via lange baanschaatsen kwam zij bij het shorttracken terecht. ‘In de Uithof zochten ze naar kindjes die wilden shorttracken en toen hebben ze mij gevraagd om eens een keer te komen kijken en een training mee te doen. Dat vond ik heel erg leuk’, vertelt Georgie. ‘Ik was nog heel klein, en zag altijd de oudere mensen schaatsen, dat zag er heel cool uit. Uiteindelijk bleek ik er ook best wel goed in te zijn en dan is het nog leuker. Nu vind ik shorttrack vooral leuk om de snelheid, techniek en tactieken. En het is vooral leuk om te winnen!’

Georgie Dalrymple luistert samen met andere schaatsers naar aanwijzingen van de coach
'Ik ga met plezier naar de training'.

Om te winnen traint Georgie 9 keer per week, voor en na school. Daarnaast rijdt ze wedstrijden door het hele land. Het is heel zwaar, maar Georgie zegt daarover: ‘Het is wel veel, maar nu ik het al twee jaar doe ben ik er aan gewend. Ik ga met plezier naar de training toe, omdat ik elke training weer wat leer en het elke keer weer beter gaat. Natuurlijk heb ik wel ups en downs, maar uiteindelijk weet ik waar ik het allemaal voor doe. Dan is het allemaal wel weer de moeite waard.’

Close up van de Haagse nationale Kampioen Georgie Dalrymple die tijdens een training haar schaatsen onderbindt.
'Elke training leer ik weer'.

Wist je dat…

  •  … op 18 december het Haags Sportgala plaatsvindt? Kiran Badloe is genomineerd voor Sportman van het jaar en Georgie Dalrymple krijgt een medaille uitgereikt voor het behalen van het nationale kampioenschap in shorttrack. 
  • … het Haags Sportgala live te volgen is op TV West?
  • … windsurfen op Bonaire net zo populair is als voetbal in Nederland?

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie 070.

Fotograaf foto Header: Pedro Martinez

Haagse sportdromen

Gepubliceerd op 15 december 2017 Geschreven door Kavita Bansi Fotografie door Jurriaan Brobbel

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 28

15 december 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
28