Haagse Lekkernijen: lekkere baggerzooi bij Van Kleef

Editie 27
Eigenaresse Fleur Kruyt met een fles van haar zelf gebrouwen Haagse Kruìde Baggâh in haar winkel Van Kleef.

Wie kreeg je aan de lijn als je in 1883 in Den Haag het telefoonnnummer ‘1’ draaide? Was het Koning Willem III? Was het de minister president? Nee, het was nog veel belangrijker. Je kreeg distillateur Van Kleef aan de lijn. Belangrijk in die tijd, want alcohol ontsmette het vuile drinkwater en werd gebruikt als medicijn. Het Haagse jenever- en likeurenhuis zit al sinds 1842 aan de Lange Beestenmarkt. Tot 1986 werd hier daadwerkelijk gedistilleerd en er werd naast jenever ook parfum, fruitlikeur en limonade gemaakt. Editie070 sprak eigenaresse Fleur Kruyt, die met veel passie vertelt over haar onderneming en de historie erachter.

Net zoals vroegâh

Vanaf 1986 wordt er niet meer gedistilleerd bij Van Kleef. ‘Er lag hier zo’n 40.000 liter alcohol opgeslagen’, legt Fleur uit. ‘En alcohol is brandbaarder dan benzine. Dat vond men op een gegeven moment niet zo’n goed idee, zo midden in het centrum van de grote stad.’ In 1987 kocht Stadsherstel Den Haag het pand, zonder dat er verder een bestemming voor was. Louis Centazzo, de man van Fleur, zag hier een mooi project in en in het jaar 2000 opende hij het volledige gerestaureerde en in ere herstelde Van Kleef. Dit keer niet als distilleerderij, maar als museum en slijterij. ‘Mensen die hier voor 1986 kwamen, stonden hier met tranen in de ogen’, zegt Fleur. ‘Omdat alles er nog precies zo uit ziet zoals vroeger.’

Een winkelmedewerker helpt een dame aan de kassa. De winkel ziet er nog steeds uit zoals vroeger.
Sybren helpt een dame aan de kassa. De winkel ziet er nog steeds uit zoals vroeger.

Een uit de hand gelopen vrijwilligersproject

De beginjaren waren lastig. ‘Van Kleef begon als een vrijwilligersproject, maar dat liep op een gegeven moment echt uit de hand’, zegt Fleur. ‘Een vrijwilligersproject van 30 uur per week is niet te doen.’ Fleur en haar man zijn toen volledig voor Van Kleef gegaan, maar dat ging niet zonder slag of stoot, want de winkel is een tijd lang heel slecht bereikbaar geweest. ‘Eerst vanwege de werkzaamheden aan de tramtunnel, daarna door het verkeerscirculatieplan (VCP). Dat was voor ons erg lastig, want je mist gewoon omzet omdat mensen je niet kunnen vinden’, zegt Fleur. Inmiddels gaan de zaken goed. ‘De zaak zit vaak vol voor de proeverijen, verschillende slijterijen verkopen onze dranken en we exporteren zelfs al naar het buitenland’, vertelt Fleur trots.

Een schap in de winkel van Van Kleef vol met alle dranken die zij verkopen.

Zestien meter archiefmateriaal

Hoewel de dranken niet meer op de Lange Beestenmarkt worden gemaakt, zijn de dranken van Van Kleef wel echt authentiek. ‘In het Haagse gemeentearchief vonden we zestien meter aan archiefmateriaal. Daar zaten ook een hoop recepten bij’, zegt Fleur. Een aantal van die recepten wordt nog steeds gebruikt. Het bijzondere aan de likeuren van Van Kleef is dat ze worden gemaakt met echte producten. ‘Dus aarbeienlikeur wordt gemaakt van aardbeien die je laat trekken op alcohol’, legt Fleur uit. ‘Daarom komt het soms ook wel voor dat we een smaak niet hebben, omdat bijvoorbeeld de gember nog ergens ‘op trek’ ligt. Maar wij willen het zo doen. Wij maken pure producten.’ Van Kleef werkt nu samen met verschillende stokers, verspreid over het land.

Op de Lange Beestenmarkt wordt nog gebotteld en worden de etiketten met de hand op de flessen drank aangebracht.
Hoewel de dranken niet meer gemaakt worden op de Lange Beestenmarkt, wordt hier nog wel gebotteld. Ook het etiket wordt hier met de hand aangebracht.

Hoe is het met die baggerzooi?

Een bekend drankje bij Van Kleef is de Haagse Kruìde Baggâh. ‘Qua smaak is het voortgekomen uit de vraag die we kregen. Klanten vroegen naar een kruidenbitter, zoals een Berenburger en Jagermeister’, zegt Fleur. Het drankje is ontwikkeld door Fleur en haar man Louis. Bewapend met oude recepten van de distilleerderij zijn ze gaan ontwikkelen. ‘We hebben het oude recept aangepast naar de smaak van deze tijd.’ Toen ze een drankje hadden, moesten ze ook gaan denken over de naam. Fleur: ‘Die is eigenlijk gewoon geleidelijk ontstaan. Toen we aan het experimenteren waren met de drank, riepen we naar elkaar ‘hoe is het met die baggerzooi? Hoe is het met die rommel?’ Toen vonden we die naam ook wel passen. Je noemt het rommel, terwijl het eigenlijk heel lekker is. Haagse humor vind ik dat.’

De schrijfwijze van de Kruìde Baggâh is overigens helemaal correct Haags. Marnix Rueb, de bedenker en tekenaar van Haagse Harry, heeft de schrijfwijze nog gecheckt en goedgekeurd. En ga je met je flesje Kruìde Baggâh over de grens? Het Haagse drankje heet in het Engels ‘Shitty Herbs’ en in het Duits ‘Kräuter Mist’.

Van Kleef heeft verschillende maten flessen Kruìde Baggâh.
De verschillende flessen Kruìde Baggâh.

Verandering in dranken en spijs doet eten en drinken

Wat vindt Fleur nou het leukste aan haar werk bij Van Kleef? ‘De diversiteit maakt het werk mooi. Niet alleen in werkzaamheden, maar ook de diversiteit in de mensen. Ik heb iedereen hier in de winkel. Mijn klanten zijn echt een afspiegeling van de samenleving.’ Hetzelfde geldt voor haar lievelingsdrankje, één kiezen is lastig. Fleur. ‘Weet je, mijn oma was een wijze vrouw. Ze zei altijd: ‘verandering in dranken en spijs doet eten en drinken’. Maar als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor een op vat gerijpte jenever of korenwijn.’

Fleur Kruyt, eigenaresse van Van Kleef toont haar lievelingsdrankje malt Whiskey.
Fleur, eigenaresse van Van Kleef, met een passie voor haar bedrijf en veel kennis van de historie.

Fleur over de Kruìde Baggâh

We vroegen Fleur of ze nog een keer kon uitleggen wat de Haagse Kruìde Baggâh nou is en hoe het aan zijn naam komt. Ze legt het uit in onderstaand filmpje. 

Haagse Lekkernijen

Dit verhaal over de Haagse Kruìde Baggâh is de tweede in de serie over Haagse lekkernijen op Editie070. Heb jij nog ideeën of tips over echte Haagse lekkernijen? Laat het ons weten via editie070@denhaag.nl!

Meer verhalen:
Haagse Lekkernijen: kakkers zijn niet krenterig.

Haagse Lekkernijen: lekkere baggerzooi bij Van Kleef

Gepubliceerd op 01 december 2017 Geschreven door Shelley Kouwenhoven & Alice Moore Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 27

01 december 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
27