Op zoek naar eetbaar groen met bosbaas Edwin

Editie 25
171028EetbaarGroen058.jpg

Het is zaterdagmiddag. Bij de ingang van landgoed Clingendael aan de Wassenaarseweg heeft zich een groep van vijftien man verzameld. Ze hebben zich opgegeven voor de excursie Eetbaar groen in Den Haag. Edwin Cornelissen neemt hen als ervaren wildplukker mee op ontdekkingstocht. Bosbaas Edwin, zoals hij ook wordt genoemd, weet als geen ander wat je wel en niet kunt eten in de natuur.

Op het landgoed Clingendael groeit meer eetbaar groen dan je denkt: wilde groenten, kruiden en paddenstoelen. Edwin laat het de deelnemers zien en laat hen ook ruiken en proeven. Dat kan tijdens deze excursie, omdat Edwin toestemming heeft van de beheerder van het landgoed. Maar in principe is wildplukken verboden en zeker van beschermde soorten blijf je af. Dat benadrukt Edwin meteen. ‘Ook al staat er veel, het is belangrijk met respect en met mate te plukken. Het wordt anders een kale boel, dieren moeten ervan kunnen blijven eten en andere natuurliefhebbers moeten er ook nog van kunnen genieten.’

171028EetbaarGroen053.jpg

De excursie is nog maar net gestart en Edwin heeft al een plantje ontdekt die hij aan de deelnemers wil laten zien. 

171028EetbaarGroen048.jpg

Edwin is benieuwd of zij aan de geur kunnen herkennen om welk plantje het gaat. 

171028EetbaarGroen045.jpg

Daar zijn de meningen over verdeeld. De één vindt dat het plantje ruikt naar pleisters, kardemom wordt ook genoemd, en de ander vindt dat het iets weg heeft van kruidnagel. ‘Grappig, want de naam is precies omgekeerd: nagelkruid. In de Middeleeuwen werd dit plantje gebruikt om kruidenwijn uit te brouwen. Tegenwoordig wordt er van de gedroogde plant nog wel thee gemaakt. De bladen kunnen, mits voor de bloei geplukt, worden gebruikt in salades en soepen.’ 

171028EetbaarGroen034.jpg

De groep loopt verder naar een grasvlakte op het landgoed. ‘Pas op’, zegt Edwin. ‘We staan op het eten’, grapt hij.   

171028EetbaarGroen025.jpg

‘Hier groeit onder andere de smalle weegbree. Het heeft ook smalle blaadjes. Het is net als de hondsdraf een heilzaam kruid. Je kunt het gebruiken om wondjes te genezen en het is goed voor je galblaas en lever. Het helpt je lichaam zich van afvalstoffen te ontdoen. Maar het is ook eetbaar. Het heeft een beetje een aardse smaak en de nasmaak heeft iets weg van champignons. Je kunt het koken, maar rauw is dit kruid het lekkerst. Perfect voor in de salade.’ 

171028EetbaarGroen028.jpg

Ook de deelnemers nemen voorzichtig een hapje. 

171028EetbaarGroen061.jpg

Er groeien ook veel madeliefjes op het grasveld. En ook die kun je eten. ‘Een madeliefje is niet zo smaakvol, maar als garnering maakt het een gerecht wel feestelijk. Bijvoorbeeld op een soepje. Je kunt ze ook in ijsblokjes doen, en je cocktail ziet er uit als een feestje.’ 

171028EetbaarGroen015.jpg

Aangekomen bij een meertje plukt Edwin de moerasspirea. Hij laat het plantje rondgaan en vraagt zijn deelnemers waar het naar ruikt. ‘Komkommer, amandel, eigenaardig en chemisch’, klinkt het in de groep. ‘De moerasspirea heeft dankzij aspirineachtige verbindingen een heilzame werking en een theetje met moerasspirea kan helpen bij koorts. Maar door de vanilleachtige smaak is het ook erg lekker in een borrel, bijvoorbeeld in gin of wodka. Of in sorbetijs: ook een aanrader.’ 

171028EetbaarGroen010.jpg

De herfst doet al aardig zijn intrede en er zijn al best wat bladeren gevallen. Edwin pakt een hartvormig blad van de grond. ‘Het is een blad van de lindeboom. Jonge lindeboombladeren in het voorjaar zijn zacht van smaak en zijn heerlijk in salade. Van lindebloesem kun je heerlijke thee maken; dat is goed als je verkouden bent en je slaapt er goed op. Niet alleen de bladeren en de bloesem van de lindeboom vind je op het landgoed, ook liggen er veel beukenbladeren. Die zijn ook lekker voor in de thee, of om een beukenbittertje van te brouwen.’ 

171028EetbaarGroen074.jpg

Op het landgoed groeien wel 100 verschillende soorten paddenstoelen. Edwin hoopte de deelnemers een cantharel te laten zien, maar helaas kon hij die niet zo snel vinden. Wel een stukje eekhoorntjesbrood en de melkzwam die je ziet op de foto. ‘Zijn cantharellen en eekhoorntjesbrood lekker om mee te koken (Risotto), de meeste paddenstoelen zijn dit niet en zijn ook heel giftig. Zoals bijvoorbeeld de rode paddenstoel met witte stippen, die zo schattig oogt. Daarom neem ik altijd diverse veldgidsen mee, waaronder het boek ‘Eetbare paddenstoelen’, zodat ik zeker weet dat het goede paddenstoelen zijn. Soms zijn de zichtbare kenmerken buiten niet genoeg en om meer zekerheid te krijgen, neem ik er ook wel eens een mee naar huis zodat ik de sporenprint kan onderzoeken.’ 

171028EetbaarGroen088.jpg

De excursie wordt afgesloten met een drankje uit de natuur: zelfgemaakte vlierbessensiroop door Edwin. De ingrediënten komen voor een groot deel uit de natuur, namelijk: vlierbloesem, citroensap, gember, chilipoeder en suiker. En natuurlijk water.

Wist je dat … 

  • ... Edwin ook wel eens flink ziek is geworden na het drinken van een glas muntthee? Het watermunt groeide waarschijnlijk in verontreinigd water. 
  • ... hij nog veel meer activiteiten in het groen organiseert? Bijvoorbeeld een Herfstinspiratiedag en wandelingen in verschillende Haagse groengebieden. Maar ook geeft hij trainingen wildplukken. Meer informatie vind je op zijn Facebookpagina.
  • ... Edwin ook voor Duurzaam Den Haag werkt? Hij is onder andere betrokken bij Operatie Steenbreek, waardoor iedereen zijn tuin, school of bedrijf gratis kan vergroenen, en het project Help de huismus!
  • ... Den Haag onlangs door een vakjury is uitgeroepen tot groenste stad van Nederland?
  • ... de gemeente Den Haag graag wil dat Hagenaars zelf kennis maken met de Haagse bossen, parken, duinen en landgoederen. Daarom organiseert de gemeente in de herfst diverse activiteiten in het Haagse groen, waaronder dus de excursie ‘Eetbaar groen’. Meer informatie vind je op www.denhaag.nl/groen.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Op zoek naar eetbaar groen met bosbaas Edwin

Gepubliceerd op 03 november 2017 Geschreven door Alice Moore Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 25

03 november 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
25