Hofstad is popstad

Editie 24
171016MBPopweek074.jpg

Den Haag heeft een naam hoog te houden als dé popstad van Nederland. Golden Earring, Shocking Blue, Q65, Di-rect, Anouk; om maar eens een willekeurig illuster rijtje Haagse pophelden uit verleden en heden te noemen. Maar hoe zit het met de talenten van nu? Is Den Haag nog steeds de bakermat van vernieuwende muziek? Kortom, zit er nog muziek in Den Haag?

Joeri Gordijn, hoofdredacteur van ‘3voor12 Den Haag’ en singer-songwriter Pijke de Grood (artiestennaam Pyke), een van de aanstormende jonge Haagse muziektalenten van nu, vertellen over de Haagse popscene en de kansen voor jonge popmusici.

171016MBPopweek097.jpg
Joeri Gordijn

Den Haag als muziekstad

Joeri Gordijn ‘ademt’ muziek. Hij is hoofdredacteur van het online muziekplatform 3 voor 12 Den Haag en drummer van ondere andere voormalige succesvolle Haagse bands 'So what' en 'Neighbour Neighbour'. Hij is ook initiatiefnemer van de Stichting Brouhaha. Deze stichting stimuleert beginnende Haagse bandjes.  ‘We zijn nu bezig met het bouwen van een soort van pop-up streammachine zodat we bands kunnen laten horen aan luisteraars op 3 voor 12 Den Haag’, vertelt Joeri. Dat Den Haag het imago van popstad heeft, is volgens Joeri te danken aan de populariteit van de Indorock in de jaren ’60 en bands als de Golden Earring. ‘In Den Haag gebeurde het toen. Er was een levendige popscene door de vele podia en bands die elkaar inspireerden’, aldus Joeri.

Niet roepen, maar dé popstad willen zijn!

Hij vindt wel dat Den Haag moet oppassen voor het ‘Liverpool-syndroom’ waar elke beloftevolle band gespiegeld wordt met de grootste en meest invloedrijke band ever: The Beatles. ‘Ik vergelijk het ook weleens met een opa als oude rockster. Zijn talentvolle kleinzoon of dochter speelt in een bandje, maar iedereen praat over zijn opa en niet over de talenten van deze jongen of meisje.’ Artiesten als de Golden Earring en Anouk hebben Den Haag op de kaart gezet, maar volgens Joeri moeten we nu vooral aandacht geven aan de talenten en artiesten van nu volgens Joeri. ‘En dat zijn niet altijd gitaarbandjes. Ook op het gebied van dance en techno zit zoveel talent in Den Haag’, vertelt hij.

‘Het gaat erom dat we niet roepen dat we popstad nummer één zijn, maar dat gewoon willen zijn.’ Op de vraag hoe antwoordt Joeri: ‘Door talentvolle jonge bands en singer-songwriters een kans te geven, door genoeg podia en opnamefaciliteiten aan te bieden. Dáár gaat het om', vindt hij. En volgens Joeri is er op dit moment een levendige popscene in Den Haag. ‘Er is veel ruimte voor nieuwe bands in Den Haag, er gebeurt een hoop en een festival als Life I live, Musicon of Het Haags Pop Centrum stimuleren de Haagse popscene. Wat dat betreft zie ik de toekomst voor Den Haag als muziekstad zonnig in.’

171016MBPopweek027.jpg
Pijke de Grood

Haagse singer-songwriter Pyke

’Een talentvolle Haagse singer-songwriter is Pijke de Grood (22), artiestennaam Pyke. Volgens Joeri Gordijn schrijft Pijke op het eerste gehoor vaak simpele, kale popsongs, waarvan de melodie tezamen met zijn gevarieerde en krachtige zangstem zorgen voor een mooi eigen geluid. Hij was eerder frontman van de Haagse band 'Cyrstal Water'. Inmiddels is hij solo-artiest. Pijke timmert stevig aan de weg met succesvolle optredens in het Paard en Paradiso, en samen met Tim Akkerman bij het herdenkingsconcert van de overleden Haagse straatmuzikant Chuck Deely. Pijke: ‘Ik ben relatief laat met muziek maken begonnen. Mijn vader is pianist en samen luisterden we altijd veel naar muziek, zoals The Beatles.’ Aan het begin van zijn middelbare schooltijd begon hij serieus met muziek spelen en liedjes schrijven. ‘Ik vind het echt cool om zélf liedjes te schrijven. Met mijn schoolvrienden begon ik toen met 'Crystal Water'. ‘En tot onze eigen verbazing waren we succesvol. Al was ons eerste optreden op de Haagse Popweek echt een ramp’, vertelt hij lachend.

Den Haag neemt jonge muzikanten en bands serieus


Inspiratie en energie voor zijn songteksten vindt hij in dagelijkse gesprekken en dingen die hij meemaakt. ‘Dat kunnen verdrietige of vrolijke gebeurtenissen zijn, die ik in een songtekst probeer te vatten’. Net als Joeri Gordijn vindt hij Den Haag echt een muziekstad. ‘Anders dan in andere steden krijgen jonge bands echt kansen in onze stad. Ook al ben je jong, organisatoren van festivals nemen je serieus en bieden je letterlijk een podium. Dat is écht cool. Ook is er veel aandacht voor jonge artiesten en bandjes.’ Het is de ambitie van Pijke een album op te nemen met eigen songs en muzikale vrienden. ‘En daarmee wil ik weer inspiratie op doen en geld verdienen om meer albums te maken met muziek waar ik 100% achtersta. Hopelijk krijgt het ook veel waardering van het publiek’, vertelt Pijke.

Wist je dat ...

  • ... Den Haag als enige stad een eigen popbeleid heeft? Na tien jaar krijgt de Haagse Popnota een update. Deze wordt, tijdens de afsluiting van de Haagse Pop Week, op zaterdag 21 oktober gepresenteerd. 
  • ... de gemeente met het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur al structureel de komende jaren 3,5 miljoen euro uitgeeft aan popactiveiten en dat met de nieuwe popnota € 280.000 extra middelen vrij komt?
  • ... jaarlijks in Den Haag 55 popfestivals plaats vinden? In 2016 trok pop in Den Haag ruim 3,6 miljoen bezoekers. 
  • ... de bezoekers aan popmuziekactiviteiten in totaal 51 miljoen besteden en dat deze activiteiten Den Haag tussen de 1.130 en 1.280 arbeidsplaatsen heeft opgeleverd?
  • ... het toekomstige Onderwijs en Cultuur Centrum (OCC) aan het Spuiplein een grote zaal voor popconcerten krijgt? De zaal biedt ruimte voor 2.500 personen.
  • ... Den Haag niet langer alleen dé popstad van Nederland is, maar ook een stad met een levendige undergroundscene en een opkomende dance- en urbanscene?

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Hofstad is popstad

Gepubliceerd op 20 oktober 2017 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 24

20 oktober 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
24