Haagse Lekkernijen: Kakkers zijn niet krenterig!

Editie 24
haagse_kakker005.jpg

Als je Bakkerij Hessing op de Reinkenstraat binnenstapt, komt de geur van versgebakken banket je tegemoet. De bakkerij is vooral bekend van hun specialiteit ‘Haagsche Kakker’, een gevuld krentenbrood. Het familiebedrijf is volop aan de slag met allerlei Haagse specialiteiten die het goed doen als Haags souvenirtje. Maar hoe gaat dat nu in z’n werk bij de bakkerij?

Een echt familiebedrijf

Bakkerij Hessing is een echt familiebedrijf. Broers Hans en Frans zijn de bakkerij begonnen. Christa is de vrouw van Hans. ‘En Frans is getrouwd met mijn zus', legt Christa uit. Stefan, de zoon van Hans en Christa leidt nu de bakkerij. En kleinzoon Jorian werkt ook in de winkel. Wist de familie Hessing altijd al dat ze in de bakkerij wilden werken? ‘Mijn zoon Stefan wel', zegt Christa. ‘Hij ging meteen de bakkersopleiding doen. Maar mijn tweede dochter niet. Zij wilde geen bakker worden en begon in een laboratorium in het Sciencepark Leiden. Maar toen werd zij tijdens een vakantie verliefd op een bakker. En nu hebben ze een bakkerij in Schiebroek', lacht Christa.

haagse_kakker012.jpg
Christa, de vrouw van Hans Hessing.

Kakkers, Ridderzaaltjes en Den Haagelslag

De Haagsche Kakker is de eerste Haagse specialiteit van Bakkerij Hessing. Broers Hans en Frans Hessing kwamen met het recept voor een gevuld krentenbrood met amandelspijs, kaneel, roomboter en noten. Daarna volgden de andere ideeën voor andere Haagse lekkernijen, zoals groengele hagelslag (Den Haagelslag, gemaakt ter ere van 750 jaar Den Haag), Haagsche Jantjes en zelfs een Eline Vere taartje. ‘En de nieuwkomer is het Ridderzaaltje’, zegt Christa. ‘Peperkoek in de vorm van de Ridderzaal. Bedacht door mijn zoon Stefan.’ En als je denkt dat de Haagse lekkernijen vooral in Den Haag in trek zijn, dan heb je het mis. Christa: ‘Onze Haagse specialiteiten worden ook gewoon bezorgd in Groningen hoor, of andere uithoeken van het land. Ook reist er soms een Kakker mee naar het buitenland. Zo nam iemand er laatst een mee naar Thailand.’

haagse_kakker010.jpg
De verschillende Haagse specialiteiten.

Een handwerkje

De Haagsche Kakker is de bekendste specialiteit van de bakkerij. Per 1 à 2 weken worden er zo’n 150 à 200 Haagsche Kakkers gebakken. Christa: ‘Dit hangt natuurlijk ook af van de vraag. Tijdens de feestdagen is de vraag namelijk veel hoger, omdat mensen het cadeau willen geven of voor in de kerstpakketten.’ Het bakken van de Kakkers gebeurt ’s nachts. Om 23:00 uur starten de bakkers en rond 09:00 uur ’s ochtends zijn ze klaar. Dan worden de Kakkers verspreid onder de verschillende vestigingen van de bakkerij en ingepakt. ‘Dat is echt een handwerkje’, zegt Christa terwijl ze het inpakproces voordoet. De Kakker gaat in een zakje en vervolgens met een beschrijving in het doosje. Daarna verzegelt Christa het doosje en plakt ze een sticker met de verpakdatum erop. En dan zijn de Kakkers klaar voor de verkoop. Zowel in de eigen bakkerijen, als bijvoorbeeld bij de VVV.

haagse_kakker006.jpg
Christa snijdt een Haagsche Kakker aan.

Kunnen we dat wel maken?

De naam Haagsche Kakker is verzonnen door Hans en Frans. Zij haalden hun inspiratie uit de Haagse kak, die zich tegenover hun gasten royaal wilden voordoen. Om te bewijzen dat zij niet krenterig waren serveerden zij hun gasten een ambachtelijk gevuld krentenbrood.  ‘In het begin twijfelden we of het wel konden maken’, lacht Christa. ‘Kakker is natuurlijk wel een scheldwoord. Maar ja, Haagsche Vent of Haagsche Kerel klinkt niet. Dus we hebben het gewoon gedaan en het sloeg gelijk aan!’ Mocht je ooit een Haagsche Kakker cadeau willen doen aan iemand die Engels spreekt, dan noem je het een ‘The Hague Swanker’. Kom je in Duitsland aankakken met de Haagse lekkernij, dan zeg je ‘Haager Kacker’.

haagse_kakker003.jpg
Vera met een doorgesneden Haagsche Kakker.

Bakkers in opleiding

Bij Bakkerij Hessing werken ook veel stagiaires. ‘We zijn een echt leerbedrijf’, zegt Christa. Er zijn vooral leerlingen van de bakkersschool, maar ook van opleidingen uit de detailhandel. Alles in de bakkerij wordt met de hand gemaakt. ‘Tja, bakker zijn is echt een handambacht. Alles maken we zelf. Ook de broden, die worden ’s nachts gebakken en hier weer afgeleverd.’ Anton, Kerren en Sander zijn druk bezig met speculaasjes maken, tompoucedeeg bakken en browniebeslag mixen. De bakkerij begint weer heerlijk te ruiken naar chocola, speculaaskruiden en vers deeg. Krijgen ze nou nooit zin om zelf al die lekkernijen op te eten? ‘Nou nee hoor’, lacht Anton, ‘inmiddels niet meer!’

Kerren en Anton maken speculaasjes. Sander is druk in de weer met browniebeslag.

Haagse Lekkernijen

Deze fotoreportage over de Haagsche Kakker is een eerste in een serie over Haagse lekkernijen op Editie070. Heb jij nog ideeën of tips over echte Haagse lekkernijen? Laat het ons weten via editie070@denhaag.nl!

De straat op!

De redactie ging de straat op en vroeg voorbijgangers of zij bekend zijn met de Haagsche Kakker en natuurlijk ook of ze 'm lekker vinden. Nieuwsgierig? Kijk dan de onderstaande video. 

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Haagse Lekkernijen: Kakkers zijn niet krenterig!

Gepubliceerd op 20 oktober 2017 Geschreven door Shelley Kouwenhoven & Alice Moore Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 24

20 oktober 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
24