Elke dag is Valentijnsdag!

Editie 24
Heer&Meester24A27X4512.jpg

Attentie opname ... en ACTIE! Acteur Daan Schuurmans - in de rol van Valentijn Rixtus Bentinck – rent naar zijn Jaguar E-type die voor Hotel des Indes staat geparkeerd. Hij stapt in en met een ronkende motor scheurt hij weg, over het Lange Voorhout. Daarna verdwijnt hij uit het zicht.

Het is een van de scenes uit de film Heer & Meester die op dit moment wordt opgenomen. En net als in de gelijknamige televisieserie van Omroep MAX neemt hoofdpersonage Valentijn Bentinck ook dit keer zijn intrek in Hotel des Indes. Wat Daan betreft de prachtigste plek van Den Haag. Zo aan dat ongelooflijk mooie Lange Voorhout. Hij begrijpt Valentijn wel. Wie wil daar nou niet wonen?

Editie070Schuurmans0036.jpg
Daan begrijpt Valentijn wel. Wie wil er nou niet aan het Lange Voorhout wonen? (Foto gemaakt door: Valerie Kuijpers)

Wie de serie Heer & Meester heeft gevolgd zal zich na de laatste aflevering waarschijnlijk hebben afgevraagd: ‘Hoe zit het nou met de ouders van de welgestelde privédetective Valentijn? Gaat hij ze nog vinden?'. Binnenkort weten we meer: de opnames voor de film zijn in volle gang. Zal het mysterie dan eindelijk worden ontrafeld? 

Den Haag als decor

Den Haag is voor een groot deel het decor van de film. Het Lange Voorhout, Hotel des Indes, het Ministerie van OCW en het Noordeinde; het zijn maar wat filmlocaties en de crew verplaatst zich dus aardig door de stad. Maar hoe wordt Den Haag als filmstad ervaren? Is het een fijne stad om in te werken? Regisseur Pollo de Pimentel en producent Robert Post vinden van wel. ‘Den Haag is een chique, mooie en grootse stad met stijl. Er heerst hier een soort rust en het is er mooi groen, waardoor je mooie plaatjes kunt schieten’, vertelt Pollo. Hij vervolgt: ‘Maar ook de diversiteit aan bijzondere plekken maakt dat Den Haag echt geschikt is voor tv- en filmopnames.’ Robert knikt instemmend: ‘Den Haag is eigenlijk een mix van Rotterdam en Amsterdam: je hebt er zowel oud- als nieuwbouw. Het is een te gekke stad met zijn statige oude panden en deftige lanen, maar ook met een modern stadshart. Zo filmen we vandaag hier, maar gisteren stonden we nog in de kantoortoren van het Ministerie van OCW.’

Heer&Meester19A27X4441 1.jpg
Opperste concentratie bij regisseur Pollo en de filmcrew.

Samen met de stad

Pollo merkt op dat de stad ook graag mee wil werken aan filmproducties. ‘En die samenwerking en steun is belangrijk en nodig, want filmen in Nederland blijft moeilijk. Je kunt Nederland niet vergelijken met Amerika, waar bakken met geld in films worden geinvesteerd.’ Robert knikt. ‘Er komt zoveel kijken bij het maken van een film. En de incentive die we van de gemeente krijgen helpt ons om deze film mogelijk te maken. Heer & Meester hoort in Den Haag, maar onze crew komt voornamelijk uit Amsterdam. Dankzij de incentive kunnen we hier overnachten en kunnen we het maximale uit onze draaidagen halen. Een voorwaarde is wel dat we een hotel in Den Haag kiezen, zodat de lokale ondernemer er ook nog iets aan heeft. Er is ook veel contact met de filmcommissioner van de gemeente, Ing Lim. Hij, als oud locatiemanager, helpt ons waar hij kan. Met locaties, met het regelen van vergunningen, enzovoorts. Er kan veel in Den Haag, maar soms moet je wel iets secuurder te werk gaan dan in andere steden. Bijvoorbeeld als je wapens gebruikt tijdens de opnames. In Amsterdam kun je met een wapenvergunning een week van tevoren om schriftelijke toestemming vragen, in Den Haag moet je op het politiebureau langskomen voor een gesprek.’

Heer & Meester (foto Frank Jansen).jpg
Acteurs Robert de Hoog en Daan Schuurman spelen een scene voor Paleis Noordeinde.

Den Haag filmstad

Is Den Haag een filmstad? Daan weet het zeker. ‘Den Haag is een prachtige stad. Ik kom hier ook regelmatig met mijn vrouw en dan zeg ik tegen haar van ‘hier werd ik ontvoerd en ik hier ben ik doodgeschoten’. Soms wordt ze gek van me. Ik kan eigenlijk wel een soort filmtour in Den Haag beginnen; ik heb op zoveel Haagse plekken gefilmd. Niet alleen voor Heer & Meester, maar ook voor de VPRO-serie Bellicher. Daardoor ken ik ook veel mooie en leuke plekjes in Den Haag. Maar ook aan de Koninklijke Schouwburg heb ik goede herinneringen. Een heerlijke plek om te spelen. Ik heb daar laatst nog gestaan met Demonen van Theatergroep Oostpool, en eerder met Gijsbrecht van Amstel en Closer. En een dezer dagen hebben we met Heer & Meester ook opnames bij café Voorhout op de Denneweg. Dat vind ik ook echt een geweldige straat.'

Mooi en relaxed

Ze zeggen dat het allemaal gebeurt in Amsterdam, maar is dat nog steeds zo? Pollo, Robert en Daan zullen als rasechte Amsterdammers natuurlijk niet snel zeggen dat dat niet zo is. Maar over een ding eens zijn ze het wel eens, zegt Daan: ‘Kijk, als een verhaal zich in Amsterdam afspeelt, moet je natuurlijk in Amsterdam zijn, maar Den Haag is esthetisch gezien natuurlijk heel erg mooi. Heel eigen, heel beschaafd, echt de residentiestad. En filmen in Den Haag is zo relaxed. Hier vinden de mensen het nog leuk. In Amsterdam heb je heel vaak dat mensen boos worden, schelden en door omheiningen heen fietsen, ook al worden ze tegenhouden. Soms met gevaar voor eigen leven. In Den Haag is dat echt anders; het is hier nog zo lekker rustig.’

Daan Schuurmans
Daan: 'Ik kan eigenlijk wel een soort filmtour in Den Haag beginnen; ik heb op zoveel Haagse plekken gefilmd.'

Wist je dat …

  • … je meer informatie over de film kunt vinden op de Facebookpagina van Heer & Meester? Ook zal daarop bekend worden gemaakt wanneer de film uitkomt.
  • … Valentijn Bentinck het heerlijk vertoeven vindt in Hotel des Indes, maar ook regelmatig naar het strand gaat? Maar de zee gaat hij never nooit in. Dat is niet des Valentijns. ‘De zee is voor vissen’, aldus Valentijn.
  • … butler Leo (Hubert Fermin) door sommige hotelgasten wordt aangezien als medewerker van Des Indes? Ze vragen hem zelfs hun auto te parkeren.
  • … je meer informatie over Den Haag filmstad vindt op takethehague.nl

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Elke dag is Valentijnsdag!

Gepubliceerd op 20 oktober 2017 Geschreven door Alice Moore Fotografie door Frank Jansen

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 24

20 oktober 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
24