De vis wordt duur(zaam) betaald

Editie 23
_91A0895.jpg

Den Haag is in 2040 een klimaatneutrale stad. Maar om een stad te worden waar net zoveel energie wordt verbruikt als er wordt opgewekt, moeten er flinke stappen worden gezet. Bewoners, gemeente en bedrijfsleven zetten dan ook alles op alles om nieuwe initiatieven te ontwikkelen om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld op gebied van lokale duurzame voedselproductie.

De Urban Farmers en de New Farm in gebouw de Schilde in de Televisiestraat zijn inmiddels al wat bekendere voorbeelden van vernieuwende voedselproductie. Maar ook de Scheveningse visserijsector werkt al jaren aan verduurzaming. En dat is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar zeker ook voor de visliefhebber. Want dankzij de duurzame aanpak is er nu ook meer keus bij de visboer en is de vis bovendien kwalitatief beter.

Scheveningen en vis

Nog voordat Scheveningen zelfs maar in de geschiedenisboeken voorkomt, leefde de bevolking er al van de visserij. Eeuwenlang zijn de badplaats en de vissers al met elkaar verbonden en de branche werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Verduurzaming speelt daarbij een belangrijke rol.

‘We zijn het aan onze sector verplicht’, zegt Anton Dekker bij wie de visserij in het bloed zit. Vroeger voer hij als zelfstandig visser op een kotter, inmiddels is hij vlootmanager bij de Scheveningse rederij Jaczon. ‘Bijna alle vissers op Scheveningen werken in familiebedrijven die generatie op generatie aan vissers hebben voortgebracht. Die willen ook aan hun zoons en diens kinderen en kleinkinderen een zee met een gezonde visstand achterlaten’, zo zegt Dekker.

anton.jpg
Bij vlootmanager Anton Dekker zit de visserij in het bloed.

Duurzaam vissen

De Scheveningse rederij waar Dekker werkt heeft dertien schepen in de vaart. Als een van de eerste stapte de rederij over op de meer duurzame vistechniek twinrigging. Anton Dekker: ‘Onze schepen hebben daardoor voor het vangen van schol en rode poon geen hoge snelheden meer nodig. Inmiddels kan onze vloot hierdoor met de helft minder brandstof varen, vergeleken met schepen die minder duurzame technieken gebruiken. En dat betekent uiteraard minder CO2-uitstoot.’

Naast twinriggen kiezen de Scheveningse vissers ook voor duurzamere methodes als puls- en fly-shootvissen. Met deze technieken worden vissoorten gerichter gevangen, waardoor de zeebodem beter wordt beschermd en er minder bijvangst is. En omdat er geen zware kettingen meer over de bodem slepen, lopen de ecosystemen minder schade op en dat is gunstig voor het beschikbare voedsel voor de vissen.

De kwaliteit van de vis is volgens Anton Dekker ook beter. De lagere vaarsnelheid zorgt er namelijk voor dat de vis minder gestresst in de netten terecht komt en vaak de slijmlaag nog heeft als het aan boord wordt gehaald. Ook heeft de gevangen vis minder tot geen beschadigde plekken op de huid. Het mes snijdt voor de duurzame visser aan twee kanten, want dankzij de hogere kwaliteit van de gevangen vis krijgt hij ook een betere prijs op de veiling. 

_91A0263.jpg
Een hogere kwaliteit van de gevangen vis krijgt ook een betere prijs op de veiling. (foto: Fleur Beemster)

Streekproduct

De schepen die meer duurzame vistechnieken gebruiken nemen minder bijvangst mee aan boord. En de goedkopere vissoorten, zoals wijting en horstmakreel, die ze nog wel vangen, worden net als de andere vissoorten op de veiling verhandeld. Anton Dekker: ‘Vroeger gooiden we dit soort bijvangstvissen overboord of ze werden aan wal vernietigd. Dat overboord gooien mag niet meer volgens de Europese richtlijnen en vernietigen doen we nu alleen wanneer ze niet aan de vastgestelde afmetingen voldoen.’

De visliefhebber ziet de effecten in de Scheveningse viswinkel of in de lokale restaurants. Niet alleen zijn er vanwege de bijvangst meer ‘vergeten’ vissoorten te koop, de vissen zijn ook vaak beter van kwaliteit en daarmee populairder bij chef-koks.

Ben de Lange, al twintig jaar eigenaar van een visspeciaalzaak op Scheveningen, merkt dat er groeiende vraag is naar Noordzeevis. ‘Ik lever inmiddels Noordzeevis aan een aantal Scheveningse restaurants, die alleen vis op het menu hebben staan die hier gevangen is’. Veel klanten in zijn winkel vragen ook specifiek naar lokale vis en staan open voor minder bekende soorten. Zo ook Peter Grootveld. Hij is een vaste klant en erg tevreden over de kwaliteit van de Noordzeevis. Vandaag heeft hij een zeebaars gekocht, maar hij haalt ook graag griet, tong of heilbot.

Visafslag Scheveningen240.jpg
Vishandelaar Ben de Lange merkt dat de vraag naar Noordzeevis toeneemt.

Ben de Lange: ‘Sommige consumenten zijn bewust bezig met voedselveiligheid. Zij willen zeker weten dat hun vis duurzaam is en zijn ook bereid om meer te betalen voor vis met het duurzame MSC-keurmerk. Maar er is ook een nieuwe groep die vis nu pas ontdekt. Die mensen letten meer op de prijs en dat biedt weer kansen voor de goedkopere en soms minder bekende vissoorten’, aldus De Lange.

Desondanks gaat volgens de stichting Noordzeevis uit Scheveningen bijna alle vangst van de Scheveningse vissersvloot nog steeds naar de export, terwijl het een streekproduct is. De vissers hopen dan ook dat duurzame visvangst niet alleen een bijdrage levert aan een klimaatneutraal Den Haag, maar er ook voor zal zorgen dat Hagenaars meer Scheveningse Noordzeevis gaan eten.

Visafslag Scheveningen263.jpg
Peter Grootveld komt al jaren bij de vishandel van Ben. Dit keer gaat hij voor de zeebaars.

Wist je dat …

  • ... je meer kunt leren over duurzaamheid en duurzame voedselproductie in Den Haag tijdens de Week van de Duurzaamheid? Die duurt nog tot en met dinsdag 10 oktober. Kijk voor activiteiten op denhaag.nl.
  • ... Noordzeevis in alle soorten en maten te proeven is tijdens het culinair visfestival Vissch? Het festival vindt van 6 t/m 8 oktober plaats op Scheveningen.
  • ... je meer te weten kunt komen over vis uit de Noordzee via http://noordzeevisuitscheveningen.nl/?

De headerfoto is gemaakt door Fleur Beemster.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

De vis wordt duur(zaam) betaald

Gepubliceerd op 06 oktober 2017 Geschreven door Carolien Groeneveld Fotografie door Inge van Mill

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 23

06 oktober 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
23