Zij bouwen aan een betere wereld

Editie 22
JustPeace0088.jpg

Maak kennis met Hoessein en Kelly. Zij maken deel uit van twaalf jongeren die door de gemeente Den Haag zijn geselecteerd om het komend jaar tijdens One Young World de stad te vertegenwoordigen. Van woensdag 4 tot zaterdag 7 oktober 2017 zijn zij aanwezig bij de One Young World summit in Bogotá, waar zij met 1.500 jongeren uit de hele wereld werken aan thema’s zoals vrede en veiligheid.
 

OneYoungWorld0174.jpg

Hoessein, 28 jaar

Hoessein werkt bij een ingenieursbureau en woont in Den Haag. Hij wil een verschil maken rondom het thema ‘Humaniteit’.

Leiderschap

Hoessein is op jonge leeftijd met zijn ouders vanuit Iran naar Nederland gekomen. Inmiddels heeft hij zijn studie Civiele Techniek afgerond en is hij een van de medeoprichters van de (Europese tak van) STeLA: een organisatie gespecialiseerd in leiderschapstrainingen voor studenten van (technische) opleidingen aan topuniversiteiten zoals MIT, Harvard en Zurich.

We zijn gelijk

Humaniteit betekent voor Hoessein: elkaar gelijk behandelen en open staan voor elkaar. Je hoeft het niet eens te zijn met elkaar, maar luister op zijn minst naar de ander. Sta ook open voor een ander geluid en vorm dan pas je mening. Ik snap niet - en wil het misschien niet eens begrijpen - waarom sommige groepen mensen zich verheven voelen boven anderen. We zijn allemaal mensen en we zijn allemaal gelijk.’

One Young World biedt Hoessein toegang tot een enorm netwerk van jongeren en organisaties die net zoals hij willen werken aan gelijkheid en dialoog tussen verschillende groepen. Maar wat Hoessein vooral mooi vindt van One Young World is dat dit netwerk ook na een summit in beweging blijft. ‘Ik vind het ontzettend mooi dat de stad Den Haag, de Internationale Stad van Vrede en Recht, One Young World gaat hosten. Wat mij betreft een perfecte match.’ 

OneYoungWorld0192.jpg

Kelly, 25 jaar

Kelly geeft trainingen over diversiteit en woont in Den Haag. Zij wil een verschil maken rondom het thema ‘Vrede & Verzoening’.

Zij zijn eigenlijk net als wij

Kelly heeft voor haar studie onderzoek gedaan naar verzoeningsinitiatieven in conflictsituaties in Libanon. Zij gelooft in de kracht van lokale initiatieven. Dit heeft ze gezien in Tripoli, waar spanningen tussen groepen Soennitische en Alawietische jongeren zo hoog waren dat bomaanslagen en gevechten tot de orde van de dag behoorden. Op de grens van een Soennitische en Alawietische wijk richtte een lokale organisatie een cultureel centrum op en heeft deze jongeren – na maanden gesprekken voeren en vertrouwen winnen - zover gekregen om samen een toneelstuk te maken en hiermee door Libanon te toeren. ‘De verandering was enorm. De jongeren stonden lijnrecht tegenover elkaar, zelfs zo erg dat zij met wapens naar een bijeenkomst kwamen om elkaar af te knallen. En nu staan ze samen op de planken. Dit is bereikt, omdat de jongeren erachter kwamen dat er tussen hen meer overeenkomsten waren dan verschillen.’

Het zand en het veen


Hierin ziet ze ook voor haarzelf en voor haar stad Den Haag kansen: ‘Als je denkt aan Den Haag, dan denk je waarschijnlijk ook aan ‘het zand en het veen’. Ook dit illustreert een scheiding tussen groepen en leefwerelden. Iemand die in het Regentessekwartier woont, zie je misschien niet zo snel in de Schilderswijk. Ik vind dit zonde: je leert juist het meest van mensen die van je verschillen. Ik wil helpen om de verschillende werelden bij elkaar te brengen. Deze groepen te verbinden.’

De avonturen van Hoessein, Kelly en de tien andere One Young World The Hague Ambassadors kun je binnenkort volgen op www.oneyoungworldthehague.com en via Facebook, Instagram en Twitter @OYWTheHague.

Over One Young World

Aan One Young World doen voor het merendeel jongeren mee die door hun bedrijf of organisatie worden ‘gesponsord’. De gemeente Den Haag koos ervoor om twaalf jongeren uit de stad de kans te bieden om deel te nemen aan One Young World en het komend jaar als ambassadeur aan de slag te gaan. Deelnemers aan One Young World volgen een week lang een intensief programma onder leiding van inspirerende leiders, zoals Kofi Annan, de president van Colombia, maar ook Bob Geldoff en Doutzen Kroes. 

Bogotá

Het avontuur voor de One Young World The Hague Ambassadors begint al over meer dan een week in Bogotá, Colombia. Een land dat aan de wieg staat van de Sustainable Development Goals (SDG): zeventien doelen geadopteerd door landen wereldwijd waarmee zij de ambitie hebben uitgesproken om zich in te zetten o.a. tegen armoede, voor kwalitatief onderwijs, gelijkheid, schone energie en meer. Onderwerpen waar ook Kelly, Hoessein en de andere jongeren uit (Nederlandse) organisaties aan gaan werken. Door workshops te volgen, gesprekken te voeren, ideeën uit te werken, geïnspireerd te worden en ook door anderen te inspireren.

Den Haag

Aan het einde van de week, op zaterdag 7 oktober neemt de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke samen met de twaalf ambassadeurs het stokje van Bogotá over, om niet alleen duizenden jongeren in Den Haag welkom te heten tijdens One Young World in 2018, maar vooral ook om met deze jongeren verder te bouwen aan een betere wereld. Een taak welbesteed aan de internationale stad van Vrede & Recht. Een taak die past bij het DNA van Den Haag.

Iets voor jou?

Ben jij volgend jaar een van de 1.500 jonge wereldleiders tijdens One Young World in Den Haag? Help jij ons bouwen aan een betere wereld? Meld jezelf of je organisatie en bedrijf aan, want wij geloven dat iedereen een verschil kan maken. Ook jij.

Voor meer informatie over One Young World of voor aanmelden kun je kijken op www.oneyoungworldthehague@thehague.com of mailen naar oneyoungworldthehague@thehague.com.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Zij bouwen aan een betere wereld

Gepubliceerd op 22 september 2017 Geschreven door Sibel Kilinc Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 22

22 september 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
22