Den Haag op zijn best tijdens Prinsjesdag

Editie 22
20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (5).jpg

Afgelopen dinsdag stond Den Haag weer volop in de schijnwerpers tijdens Prinsjesdag. Een heleboel bezoekers komen naar Den Haag om de Koninklijke Stoet te bekijken en te zwaaien naar de koning en koningin. De rijtoer trekt ook altijd veel bekijks van media. Den Haag zet dus zijn beste beentje voor. Ieder jaar staat er weer een topteam al vanaf 's ochtends vroeg klaar om alles piekfijn in orde te maken. 

20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (1).jpg
Eugene van het Haags Veegbedrijf stond dinsdagochtend al om 04:00 uur bij het Paleis Noordeinde. Hij maakt, samen met zijn collega's, de route helemaal schoon.

 

20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (7).jpg
De route wordt nog gecontroleerd op laatste obstakels.
20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (3).jpg
Gele borden worden weggehaald langs de route. Zo reflecteren de borden niet in al de camera's van de media die Prinsjesdag komen vastleggen.
20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (9).jpg
Vanaf 07:00 uur rijdt een wagentje van Haagse Milieu Services met het strooien van zand. Dat lijkt een beetje gek, aangezien de route net helemaal gepoetst is, maar het heeft een goede reden. Het zand voorkomt namelijk dat de paarden van de Koninklijke Stoet uitglijden!

 

20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (12).jpg
Ondertussen staan de grootste oranjefans al klaar op de beste plekken. Deze meneer komt al vijf jaar lang trouw naar Prinsjesdag, maar heeft al meer dan 40 jaar het Koningshuis als hobby. 'Ik volg alles', zegt hij. 'Prinsjesdag, Koningsdag en ook alle rouw en trouw.'

 

20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (16).jpg
Vanaf 10:00 uur leggen medewerkers van de HTM touwen in de tramrails. Hiermee zorgen ze ervoor dat de Glazen Koets niet vast komt te zitten in de rails. Dit jaar legde de HTM 1 kilometer touw in de rails. De koets rijdt over twee stukjes rails: bij de Kneuterdijk en bij het Tournooiveld.

 

20170919 Voorbereidingen Prinsjesdag (14).jpg
De touwen werden nog even getest op stevigheid door een kritisch testpanel. Het oordeel? Goedgekeurd!

 We zijn er klaar voor!

De voorbereidingen voor de grote dag zitten er op. Alle hekken worden klaargezet en de bezoekers stromen de stad in. Om 12:45 uur vertrekt de Glazen Koets vanaf de Koninklijke Stallen naar Paleis Noordeinde, om de koning en koningin op te halen. Na een ritje naar de Ridderzaal, leest de koning de troonrede voor. Daarna worden de koning en koningin weer netjes afgezet op het Paleis Noordeinde voor de balkonscène. Ondertussen wordt er in de stad alweer hard gewerkt om alles weer op te ruimen. 

1-HrvPpWWqqxAhdPIa-Bk_vw.jpeg
De schoonmakers van de gemeente Den Haag rijden vlak achter de stoet om direct schoon te maken. De eerste ronde levert vooral een hoop paardenpoep op (foto: Frank Jansen).

Meer weten?

Wil je weten welke schoonmaakwerkzaamheden nog meer zijn verzet? Lees dan het artikel op Haagse Handen.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Den Haag op zijn best tijdens Prinsjesdag

Gepubliceerd op 22 september 2017 Geschreven door Shelley Kouwenhoven Fotografie door Jurriaan Brobbel

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 22

22 september 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
22