Zo klinkt vrede in Den Haag

Editie 21
170905MBHagueOrchestraforPeace114 kopiëren (1).jpg

‘Imagine all the people, living life in peace’, zo zong John Lennon in 1971. Een prachtig nummer dat oproept tot een betere, vreedzame wereld. Muziek en vrede zijn altijd verbonden geweest. In tijden van oorlog en geweld is muziek namelijk een belangrijk middel om op te roepen tot verandering en verbroedering. En het doet alle ellende vergeten, ook al is het maar voor even. 

Dat muziek en vrede een goed team zijn, laat ook het initiatief ‘The Hague Orchestra for Peace’ zien. Tijdens de opening van het Just Peace festival zal het Haagse orkest voor het eerst optreden. Het orkest heeft geen vaste samenstelling en wordt deze keer onder leiding gesteld van de Syrisch-Palestijnse Amer Shanati. Muzikanten uit verschillende landen komen hierin samen en spelen nieuwe composities waarin verbinding centraal staat.

Amer, Wannes, Ihab en Janneke maken alle vier deel uit van het orkest. En ondanks hun verschillende achtergronden delen zij dezelfde passie voor muziek, en de overtuiging dat muziek de wereld een betere plek kan maken. 

170905MBHagueOrchestraforPeace034.jpg
Amer, speelt de ud

Amer is van oorsprong Palestijns, maar is geboren in Syrië. Op jonge leeftijd wist hij niet goed wie hij precies was en ging  muziek spelen om daarachter te komen. Op zijn vijftiende kocht hij zijn eerste gitaar en hij bleek een natuurtalent te zijn. Amer besloot zijn liefde voor de muziek door te geven aan kinderen. Hij gaf ze muziekles en bleef daarmee doorgaan, zelfs toen de oorlog begon. Uiteindelijk vluchtte hij naar Nederland en ook hier geeft hij nog steeds les aan kinderen. 

170905MBHagueOrchestraforPeace450.jpg
Wannes, speelt viool

De Belgische Wannes was altijd voorbestemd om muzikant te worden. Hij groeide namelijk op in een heus muzikantengezin. Zijn vader is een organist en zijn moeder speelt viool. Wannes heeft duidelijk de liefde en het talent voor muziek geërfd van zijn ouders. Hij ging zijn moeder achterna door viool te spelen. En dat deed hij zo goed dat hij uiteindelijk op het conservatorium terecht kwam. 

170905MBHagueOrchestraforPeace422.jpg
Ihab, speelt gitaar

De Syrisch-Palestijnse Ihab kwam op zijn veertiende voor het eerst in aanraking met muziek toen hij de gitaar van zijn vader vond. Hij ontdekte zijn talent en is niet meer gestopt met spelen. Totdat de oorlog uitbrak en hij tot zijn grote verdriet de gitaar links moest laten liggen. Hij vluchtte naar Nederland en vond hier de vrijheid om weer te spelen wanneer hij dat wilde.

170905MBHagueOrchestraforPeace435.jpg
Janneke, speelt de fluit

Janneke komt uit een Nederlandse muzikantenfamilie. Met een moeder als fluitiste en een vader als violist stond haar toekomst al zowat vast. Op haar zesde trad ze in de voetsporen van haar moeder en begon met het spelen van de fluit. Ze kreeg les van haar eigen moeder en dat bleek uiteindelijk een groot succes. Ze toonde haar talent aan het conservatorium, werd aangenomen en is er opgeleid tot een topfluitiste.

Veel meer dan alleen een leuk deuntje

Muziek is voor deze muzikanten een van de belangrijkste dingen in hun leven. Zo kan Wannes zich geen leven zonder muziek meer voorstellen. Het mooiste vindt Wannes dat je er mensen gelukkig mee kan maken. Wanneer hij speelt ziet hij de sfeer meteen veranderen: iedereen wordt vrolijk en danst mee met het ritme.

Muziek zorgt dus voor vreugde, ook in tijden waarin de wanhoop nabij is. Dit zag Amer met eigen ogen tijdens de oorlog. Muziek maakte zijn leerlingen blij, terwijl zij vaak alleen maar geweld en oorlog kenden. En dit gold niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zo speelde Amer samen met zijn leerlingen muziek midden in een door oorlog geteisterde stad in Syrië. En ondanks dat er niets was om te vieren, maakten de inwoners van de stad er een feestje van door rijst naar het orkest van Amer te gooien. Dit gebeurt normaal gesproken alleen tijdens huwelijksfeesten.

Ook Ihab zag wat muziek kon doen met mensen toen hij in Nederland aan kwam. Door liedjes te spelen kwamen veel mensen op hem af om een praatje hierover te maken. En zo maakte hij langzamerhand steeds meer vrienden in een vreemd land, waarvan hij de taal nog niet machtig was. Hij hoefde zich nooit alleen te voelen, omdat hij een taal sprak die iedereen begrijpt: muziek.

Alle muzikanten zijn het erover eens: muziek is eigenlijk veel krachtiger dan taal. Zo kan een bepaald muziekstuk bij omstanders meer emoties oproepen dan honderden woorden bij elkaar. Maar ook tussen muzikanten onderling kan het zorgen voor een vorm van communicatie die veel dieper gaat dan verbale communicatie. Zo ziet Janneke in dit orkest dat muziek zorgt voor verbroedering tussen grote groepen met verschillende mensen. Het overstijgt culturen en tradities op een manier waarop maar weinig andere dingen dat kunnen.

 Meer weten?

Wil je het eerste optreden van The Hague Orchestra for Peace op 21 september bijwonen? Kom dan naar de Hague Talks in het Vredespaleis. Inschrijven kan via www.justpeacethehague.com/. De HagueTalks is ook online te volgen via de livestream. Benieuwd naar welke evenementen er nog meer plaatsvinden tijdens het festival? Bekijk dan het gehele programma.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Zo klinkt vrede in Den Haag

Gepubliceerd op 08 september 2017 Geschreven door Rocelle van der Kemp Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 21

08 september 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
21