Verandering van spijs doet eten

Editie 19
VAL26537[1].jpg

De wereld om ons heen verandert en daarmee ook de manier waarop wij eten. Zo wordt de roep om duurzaam en gezond voedsel steeds sterker. En dat is te zien! Biologische supermarkten schieten als paddenstoelen uit de grond. De gezonde avocado is het hipste fruit van het jaar en soja lattes vliegen over de toonbank.

Hierin kan Den Haag natuurlijk niet achterblijven. In de stad zien we steeds meer bijzondere initiatieven waarbij de manier waarop voedsel gemaakt en verkocht wordt veel duurzamer is dan voorheen. En achter deze initiatieven zitten vaak prachtige verhalen van mensen die hun dromen volgen en daarmee verandering in gang zetten. Een paar van deze mensen vertellen hun inspirerende verhalen.

LekkerNassuh0005.jpg
Iedere woensdag kan je een biologisch groentepakket ophalen bij Sebastiaan en Liselotte. Zij staan dan op de versmarkt van Lekker Nassûh.

Lekker Nassûh

Maaltijdboxen zijn helemaal hip en happening. Net als biologisch voedsel. Met zijn biologische groentepakket zorgt Lekker Nassûh voor een hele mooie combinatie van deze twee. Iedere week organiseren zij een versmarkt waar ze een groentepakket van acht lokale, biologische groenten aanbieden. Inmiddels is het een groot succes, dat ooit begon bij Liselotte.

Liselotte had het allemaal goed voor elkaar. Als ICT’er was ze goed in wat ze deed, maar toch was ze niet gelukkig. Ze besloot op zoek te gaan naar haar echte geluk en vond dit in biologisch koken. Ze verbaasde zich over hoe duur biologische producten eigenlijk waren en wilde dit tegen gaan. Ze ging zelf langs bij lokale boeren en sprak met hen af dat ze hun producten direct kon afnemen. Dit was het begin van de groentepakketten die aan de basis van Lekker Nassûh lagen.

Vervolgens kwam ze in contact met Sebastiaan. Hij was al een tijdje bezig geweest in Moerwijk om samen met buurtbewoners de wijk te verduurzamen, en wilde hetzelfde met heel Den Haag doen. Sebastiaan geloofde in Liselotte’s concept en samen brachten ze Lekker Nassûh tot een hoger niveau. Volgens Liselotte is Lekker Nassûh hét bewijs dat je echt verandering te weeg kan brengen als je keuzes maakt waar je oprecht achter staat!

CheekiePie0008.jpg
Elise (rechts) en Gaelle (links) op de bakfiets waarmee bestellingen worden rondgebracht.

Cheeky Pie

Van taart wordt iedereen blij. Maar de taarten van Cheeky Pie geven je een extra reden om blij te zijn. Deze taarten worden namelijk gebakken door mensen met een arbeidsbeperking. Ook zijn de taarten vegan en suikervrij. Cheeky Pie noemt het niet voor niets ‘de sociaalste taart van Den Haag’! Achter deze sociale taarten zit Elise, die besloot haar dromen achter na te gaan.

Elise wilde verandering brengen voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is een baan te hebben en mee te draaien in de samenleving. Mensen met een verstandelijke, psychische of fysieke beperking. Ze vond een manier waarop ze haar ervaring in de horeca kon combineren met haar droom. Samen met studiegenoot Alexander kwam ze tot het idee om een sociale werkplek te creëren, waarbij taarten worden gebakken door mensen met een arbeidsbeperking.

Van investeerders kregen ze de kans om hun idee te verwezenlijken. Inmiddels maakt Cheeky Pie vele taarten, die worden bezorgd op de bakfiets. Een tijdje geleden stond Elise er helaas alleen voor binnen haar bedrijfje. Maar dit was voor haar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel, samen met haar nieuwe partner Gaelle zal Elise in het najaar een echte Cheeky Pie lunchroom openen in Den Haag. En zo zie je maar, soms komen dromen echt uit!

InStockNina01.jpg
Pal aan het Binnenhof vind je Instock, waar Nina restaurantmanager is.

Instock

Elk jaar wordt een derde van de voedselproductie verspild. Dat is enorm zonde! Instock gaat voedselverspilling tegen door dagelijks onverkochte producten op te halen bij diverse producenten en Albert Heijns. De koks van Instock maken van deze geredde ingrediënten heerlijke gerechten. Het is altijd weer een verrassing welke ingrediënten dat zijn. Dat maakt niet alleen het menu, maar ook het werken bij Instock spannend. En daar weet Nina, restaurantmanager bij Instock Den Haag, alles van.

Als klein meisje speelde Nina al restaurantje met haar ouders als vaste klant. Alles wat er in de koelkast aanwezig was stond op het menu. Horeca zit dus in Nina’s bloed. Toen ze over Instock hoorde, wist ze dat dit het restaurant was waarvoor ze wilde werken. Ook in deze zaak staat namelijk alles dat er in de koelkast aanwezig is op de menukaart, zoals ze dat vroeger ook al deed.

Nu, bijna twintig jaar later, is haar missie om voedselverspilling tegen te gaan en mensen bewust maken van het belang hiervan. Wanneer ze een klant die aanvankelijk sceptisch is over het concept ziet omslaan na het eten van een gerecht, dan tovert dat een glimlach op Nina’s gezicht. Ze weet meteen weer waar ze het allemaal voor doet!

Stadswijngaard04[1].jpg
In de Stadswijngaard van Tycho groeit de enige echte groen-gele druif. En dat gewoon in hartje Moerwijk!

Stadswijngaard

In de zomer stromen terrassen massaal vol met mensen die allemaal een glaasje wijn drinken. Ze kiezen dan vaak voor Franse, Italiaanse of Spaanse wijntjes. Maar Nederlandse wijnsoorten, die zie je niet vaak. En wijnen uit Den Haag zijn helemaal zeldzaam. Toch bestaan ze! Naast station Moerwijk staan honderden druivenplanten in groei en bloei. Met de Haagse Stadswijngaard is de groen-gele wijn een feit! En oprichter Tycho is daar verantwoordelijk voor.

Vanaf zijn studententijd was Tycho al wijnfanaat. Op zijn balkon had hij een systeem gecreëerd waar zijn eigen druiven konden groeien. En ook als hij op vakantie was, werd er goed voor de druivenplantjes gezorgd. Hij verplaatste namelijk het hele systeem van zijn balkon naar een bakfiets om deze naar de buren te brengen. Op deze manier ontstond het mobiele teelsysteem. Een prijswinnend idee bleek later! Het prijzengeld dat hij daarvoor kreeg besloot hij te investeren in een braakliggend stuk land in hartje Den Haag. En ook al was het een heel raar idee om druiven te verbouwen midden in een drukke stad als Den Haag, toch was dit het begin van de succesvolle Stadswijngaard.

Tycho zag zijn kans schoon om met zijn wijngaard mensen bij elkaar te brengen. Omdat er geen hoog hek om de wijngaard staat, houden buurtbewoners een oogje in het zeil als ze hun hondje uitlaten. Daarnaast werkt de wijngaard samen met de Turkse gemeenschap, die van druivenbladeren dolma maakt. Zo komen verschillende groepen mensen bij elkaar en samen maken zij de Haagse Stadswijngaard tot een enorm succes!

Meer informatie?

De gemeente stimuleert initiatieven zoals deze. Wil je meer weten over duurzame projecten en wat de gemeente daarin kan betekenen? Bekijk dan de pagina over duurzame initiatieven in Den Haag. Of wil je ook graag sociaal ondernemen? Binnenkort vind je meer informatie hierover op de pagina van Social Hub Den Haag, hét startpunt voor sociaal ondernemers met vestigings-, start-up en scale-up plannen in Den Haag.

Meer Editie070?

​Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Verandering van spijs doet eten

Gepubliceerd op 11 augustus 2017 Geschreven door Rocelle van der Kemp Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 19

11 augustus 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
19