‘Lifeguard zijn, dat zit in je bloed’

Editie 19
170810_ARF_0030.jpg

‘291. Hier is 292. Over. Het slachtoffer is op het strand. Hij is onderkoeld. Heeft water binnengekregen.’ Strandwacht Saphira van Oosten houdt via de portofoon haar collega’s op de hoogte van de reddingsactie. Vlak voor de kust van Kijkduin raakte zojuist een zwemmer in de problemen. Met een surfboard werd hij door een van de vrijwilligers van de Haagse Reddingsbrigade uit het water geplukt en terug naar het strand gebracht. Yorrick Verhoef is strandwacht, maar speelt ook overtuigend slachtoffer tijdens een oefening. Strompelend komt hij het water uit lopen, leunend op de schouders van zijn collega’s.

Drenkeling Yorrick wordt op de surfplank gehesen...
... en weer veilig aan strand gebracht.

Oefenen

‘Veel oefenen is belangrijk’, zegt senior lifeguard Ruud van der Burch, die vanaf het strand toekijkt hoe de jonkies in het team de oefeningsredding verrichten. ‘Je kunt er veel van leren, de kleine foutjes eruit halen.’ Zelf werkt hij sinds 1993 bij de reddingsbrigade. Tegenwoordig is hij als Strandvlakcommandant Zuid verantwoordelijk voor het zuidelijke deel van het Haagse strand. Op een rustige zomerochtend als deze is er best even tijd voor een oefening. Maar afgelopen weekend was het een paar honderd meter verderop nog hommeles. ‘En dan zie je waar de brigade goed in is’, zegt Ruud. ‘Ik had kippenvel, omdat ik zo’n sterk team aan het werk zag.’

170810_ARF_0007.jpg
Als Strandvlakcommandant Zuid is Ruud verantwoordelijk voor het zuidelijke deel van het Haagse strand.

Afgelopen zondag stond er een sterke stroming, die in combinatie met een zuidwesterwind de zee gevaarlijk maakte. Al voor het middaguur werd een drenkeling uit het water gehaald die gereanimeerd moest worden en uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Die dag zouden er zes mensen uit zee gered worden, en maandag nog eens dertien. Het waren heftige dagen voor het team van de reddingsbrigade, dat volledig uit vrijwilligers bestaat. De ene dag behandelen ze een kwallenbeet of wespensteek, of herenigen ze ouders en kinderen die elkaar kwijt raakten. Maar de andere dag moeten ze levens redden. Lifeguard zijn is hun hobby, maar het is een verantwoordelijke job die veel impact kan hebben.

Hecht team

Na een reanimatie of een moeilijke redding is er een collegiaal opvangteam om met de lifeguards na te praten. ‘Vroeger was het van: Als je daar niet tegen kan, dan heb je hier niets te zoeken’, zegt Ruud. ‘Maar tegenwoordig denken we daar goed over na. We houden de mensen die zoiets mee hebben gemaakt goed in de peiling.’ Hij roemt het hechte team van de reddingsbrigade. ‘Lifeguard zijn, dat zit in je bloed. We zijn één grote familie. Dat is soms lastig, want je moet elkaar kunnen aanspreken en het tegen elkaar zeggen als er iets niet goed gaat. Maar het Haagse karakter zit er toch wel in hier. Gewoon zeggen waar het op staat. En als de lifeguard-kleding uit is dan gaat er een flesje bier open en heb je met elkaar een gezellige avond.’

170810_ARF_0014.jpg
Dit team van de reddingsbrigade werkt vandaag op de post van Kijkduin.

Piketdienst

‘Je krijgt een sterke band als je zulke heftige dingen meemaakt’, zegt ook Yorrick Verhoef, die vandaag voorafgaand aan de oefening op het strand een piketdienst draaide. De hele dag door zit er altijd iemand bovenin de commandopost. Die houdt de zee in de gaten met de verrekijker, maar coördineert ook reddingsacties. Zo’n piketdienst duurt maar een uur, dan wordt je afgewisseld. ‘Je moet scherp zijn’, zegt hij. Vandaag is de zee niet zo druk, maar hij houdt de gevaarlijke plekken op zee in de gaten. Hij wijst bijvoorbeeld een mui aan, waar het zeewater gevaarlijk stroomt. Dat zijn van die plekken waar zwemmers in de problemen kunnen raken.

170810_ARF_0003.jpg
Yorrick heeft piketdienst en speurt de zee af en let extra op gevaarlijke plekken zoals muien.

Opleiding

Op de commandopost Kijkduin lopen vandaag zo’n twaalf lifeguards rond. Er zitten een aantal jonkies tussen in grijze shirts, maar ook ouderen in een geel en rood tenue. De reddingsbrigade kent een uitgebreid systeem van rangen en diploma’s, vertelt Mark Beeloo (op de groepsfoto tweede van rechts), die zelf senior lifeguard is. Hoe meer diploma’s, hoe meer verantwoordelijkheid. Zo mogen alleen de senior lifeguards de boten varen en auto’s over het strand rijden. De lifeguards moeten jaarlijks een test doen om te laten zien dat ze voldoende bekwaam zijn. Jaarlijkse opfriscursussen EHBO zijn ook vaste prik. Het is mooi om te zien hoe op de post verschillende generaties samenwerken, zegt Mark. ‘Er is respect voor de mensen met veel ervaring. En andersom leren we ook van elkaar. De jongsten zijn zo handig met die surfboards, dat leerden wij vroeger niet.’

Samen met vrienden


Saphira van Oosten en Ilse Rynja zitten nu zo’n drie jaar bij de reddingsbrigade. ‘M’n zus zit hier ook, en ik kwam hier wel eens kijken’, vertelt Saphira. ‘Het is altijd gezellig hier op de post. En het Haagse strand, dat is toch een stukje eigen.’ De meiden vertellen over de opleidingen en trainingen die ze achter de rug hebben. In de wintertijd trainen ze in het zwembad, om hun conditie op peil te houden. Ilse: ‘Je moet de diploma’s lifesaver 1, 2 en 3 halen en in het strandseizoen doe je praktijklessen hier op het strand.’ ‘Het kost best veel tijd’, zegt Saphira, ‘maar we doen het omdat we het leuk vinden.’ Op een feestje leidt het wel eens tot bijzondere gesprekken, zegt Ilse, als ze vertelt dat ze bij de reddingsbrigade werkt. ‘Veel mensen weten niet hoe gevaarlijk de zee kan zijn. Ze weten niet dat we hier mensenlevens redden.’

170810_ARF_0017.jpg
Saphira en Ilse zitten nu zo'n drie jaar bij de reddingsbrigade.

Wist je dat…

  • ... de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) op het strand van Den Haag vier commandoposten en zo’n 100 vrijwilligers heeft? De belangrijkste taak is om te zorgen voor de veiligheid op de stranden van Den Haag, Scheveningen en Kijkduin.
  • ... de strandposten vanaf eind mei ieder weekend open zijn van 10.00 – 18.00 uur?
    Medio juli gaan de hoofdposten bij Kijkduin (post 2) en Scheveningen (post 4) ook doordeweeks open.
  • ... de reddingsbrigade veel samenwerkt met de brandweer? De brandweer onderhoudt de materialen van de HVRB zoals de boten en waterscooters. En als de reddingsbrigade gesloten is, zijn er speciaal getrainde brandweerprofessionals die in actie komen als een zwemmer in de problemen raakt.
  • ... de reddingsbrigade ook in actie komt tijdens evenementen zoals de Nieuwjaarsduik en het vuurwerkfestival Scheveningen?
  • ... de reddingsbrigade altijd op zoek is naar nieuwe vrijwilligers? Vanaf je veertiende mag je een beginnende stage doen en vanaf je vijftiende de junior lifeguard opleiding. Voor de senior opleiding moet je 18 jaar of ouder zijn. De senior opleiding is tevens een mbo niveau 3 opleiding. Lees meer op de website van de HVRB.

Meer Editie070?

​Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 11 augustus 2017 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Arnaud Roelofsz

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 19

11 augustus 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
19