Weerbaarheidstraining voor senioren: ‘Je bent niet weerloos’

Editie 18
Weerbaarheidstraining voor senioren

Voel je veilig op straat, online, of als je thuis de deur opendoet. Het Haagse stadsdeel Loosduinen biedt sinds kort trainingen aan voor 60-plussers die hun weerbaarheid willen vergroten.

De ene deelnemer heeft een rollator, de ander een wandelstok. Weer een ander hoort niet zo goed en dan is er nog iemand niet goed kan zien. Het geeft allemaal niets, wordt vandaag duidelijk in wijkcentrum de Henneberg in Loosduinen. ‘Laten we eens kijken naar jullie sterke punten’, zegt coach Edwin van Rijswijk. De twaalf deelnemers lopen allemaal een stukje heen en weer. En dan volgen de observaties: ‘U heeft een sterke blik’ zegt een deelnemer tegen een vrouw. ‘U staat fier rechtop, zo straalt u echt wat uit,’ krijgt een man te horen.

Weerbaar0002.jpg
De deelnemers bespreken elkaars sterke punten. ‘Wat staat u fier rechtop, zo straalt u echt wat uit,’ krijgt deze man te horen.

Non-verbale communicatie, daar draait het om vandaag. Van Rijswijk laat een filmpje zien over een jongen die slachtoffer werd van straatroof. Zijn houding is angstig, hij loopt schuchter over straat, zijn schouders hangen naar beneden. ‘Criminelen kiezen hun slachtoffers zorgvuldig’, zegt Van Rijswijk. ‘Zakkenrollers zijn niet op zoek naar iemand die zelfverzekerd over straat gaat en vriendelijk mensen gedag zegt. Contact maken is daarom ook belangrijk. Als je al oogcontact hebt gemaakt met een potentiële zakkenroller, is het lastiger voor hem of haar om daarna nog toe te slaan.’

Voor jezelf opkomen

Nu het aantal senioren in Nederland toeneemt en ouderen langer thuis blijven wonen, wordt het thema veiligheid voor deze groep steeds belangrijker. In Loosduinen wonen bovendien meer ouderen dan in andere Haagse stadsdelen. Het stadsdeel biedt mede daarom gratis weerbaarheidstrainingen aan, die worden verzorgd door weerbaarheidsprofessional Van Rijswijk. De trainingen bestaan uit drie sessies, en gaan over alledaagse situaties zoals veilig pinnen, hoe je nep-mailtjes herkent en welk slot op de deur het beste is.

Weerbaar0007.jpg
Hoe bescherm je jezelf tegen de babbeltruc? Hoe herken je nep-mailtjes? Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk geeft de deelnemers tips.

Ook de babbeltruc aan de voordeur komt tijdens de training aan bod. Van Rijswijk geeft tips: doe de achterdeur op slot als je de voordeur opendoet, want vaak zijn ze met z’n tweeën. Niet teveel ruimte geven bij de voordeur. En als je het gesprek af wil kappen, volstaat een kort: ‘ik heb geen interesse, tot ziens’, waarna je deur gerust dicht kan doen. Als je gaat pinnen, gebruik dan je intuïtie. Als je het niet vertrouwt, gewoon afbreken en weglopen.

Veilige route

‘Ik voel me wel eens onveilig’, vertelt mevrouw Eckenhausen (76). ‘Ik ben altijd alert als ik ’s avonds over straat loop. We hebben gesproken over een veilige route kiezen naar huis, maar in mijn geval kan dat niet. Er is maar één route en die leidt door een donkere en verlaten straat. Dus het is goed om zo te bespreken hoe je weerbaarheid kan uitstralen. Ik ben in de bus trouwens ook wel eens lastiggevallen. Ik heb toen de tip gekregen om hard te roepen: ‘houd je handen thuis!’ Dan kijken ze wel uit.’

Weerbaar0018.jpg
Hoe kun je je los worstelen als iemand je bij de pols pakt? Coach Edwin laat een handigheidje zien. Mevrouw Eckenhausen, links, kijkt ernaar.

Mocht iemand toch met een crimineel te maken krijgen, dan kent Van Rijswijk nog een aantal zelfverdedigingstrucs. ‘Probeer de aanvaller in geval van nood te raken op gevoelige of zwakke plekken’, zegt hij. Hij wil mensen niet aansporen om geweld te gebruiken, maar het is goed om te weten dat je niet weerloos bent. ‘Alleen al die kennis kan mensen wat meer zelfvertrouwen geven. En als iemand een wapen heeft, neem dan geen risico. Ga niet overmoedig de held uithangen. Je spullen afgeven, doen wat er gevraagd wordt’, adviseert Van Rijswijk. ‘Het enige wat je kan doen is goed kijken naar de dader en naar de vluchtroute, misschien dat de politie daar nog iets mee kan.’

‘Ik ben blij met deze cursus’, concludeert mevrouw Barbier (78) na afloop. ‘Van mij had het best wat langer mogen duren. Ik wilde meedoen omdat ik me kwetsbaarder voel sinds ik met een stok en een rollator loop. We hebben veel nuttige tips gekregen. En ik wist al wel dat houding belangrijk was, maar ik ga er nu nog meer op letten. In het vervolg: de schouders naar achteren en borst vooruit.’

Weerbaar0010.jpg
‘Ik voel me kwetsbaarder als ik met een stok loop’, zegt mevrouw Barbier. Tijdens de cursus krijgt ze tips, hoe ze zelfs mét stok zelfverzekerd over straat kan gaan.

Wist je dat…

  • … Er in het najaar weer nieuwe weerbaarheidstrainingen voor 60-plussers in Loosduinen worden georganiseerd? Edwin van Rijswijk komt onder meer naar deze verzorgingstehuizen en wijkcentra: De Wiekslag, Simon Carmiggelt, Wijndaelercentrum en Duinhage. Meer informatie en opgeven via Edwin van Rijswijk, info@trotsenweerbaar.nl.
  • … Alle inwoners van de gemeente Den Haag een gratis deurspion of kierstandhouder kunnen aanvragen? Met een deurspion ziet u wie er voor de deur staat. Met een kierstandhouder voorkomt u dat de deur na openen direct verder kan worden opengeduwd.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Weerbaarheidstraining voor senioren: ‘Je bent niet weerloos’

Gepubliceerd op 28 juli 2017 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Valerie Kuypers

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 18

28 juli 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
18