Het strand is je sportschool!

Editie 18
170714MBSportScheveningen034.JPG

In Den Haag is de zee altijd dichtbij. Binnen no-time sta je met je voeten in het zand en snuif je de frisse zeelucht op. Lekker bakken op het zand, struinen over de boulevard of een wijntje drinken bij een van de strandtentjes. Een prima plek om te ontspannen dus!

Maar aan de kust wordt ook hard gesport door mensen uit binnen- en buitenland. Als de wind een beetje goed staat wemelt het er van surfers in de zee en als het zonnetje schijnt, gooien beachvolleyballers er een balletje over. ’s Morgens vroeg rennen hardlopers nog even over de boulevard en ’s avonds laat staan groepen mensen te zwoegen tijdens een bootcamp. Zo zie je maar: de Haagse kust is één grote sportschool! En de volgende sporters kunnen dat alleen maar beamen.

170714MBSportScheveningen016.JPG
Koen staat te springen om de zee in te duiken!

Altijd terug naar de Haagse kust

Midden op het strand staan zeven mannen in wetsuit opgesteld in een cirkeltje. Allemaal zijn ze bezig met het uitpakken of terug stoppen van hun kitesurfuitrusting. Eén van hen is de dertigjarige Koen. Zo’n zeven jaar geleden begon hij met kitesurfen toen een vriend hem meenam naar een lesje. Zonder al te veel ervaring of verwachtingen werd kitesurfen toen Koen’s grote liefde en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

Het bijzondere van kitesurfen vindt hij dat je afhankelijk bent van de natuur. Iedere keer dat de wind goed waait, wordt hij zenuwachtig en begint de adrenaline door zijn lijf te stromen. Het liefst staat hij dan meteen met zijn voeten in het zand. Om die reden kijkt hij expres niet naar de weersverwachting als hij een afspraak heeft staan, want daar heeft hij eigenlijk alleen zichzelf mee. 

Als de wind dan toch goed staat is het voor een Hagenaar als Koen heel makkelijk om meteen na het werk naar de kust te fietsen. Scheveningen is zijn favoriete plek om te surfen, omdat het lekker dichtbij is. En soms zoekt hij het wat verderop. Zo heeft Koen al golven gepakt in Costa Rica, wat een hele bijzondere ervaring was. En op de planning staan nog bestemmingen als Sri Lanka, Zuid-Afrika en Fiji. Om natuurlijk altijd weer terug te keren naar de Haagse kust!

170714MBSportScheveningen031.JPG
Voor Gijs is de Scheveningse boulevard een speeltuin.

De wereld is één grote skatebaan

In de verte scheurt een jongen op een kleine, lichtblauwe skateboard van de loopbrug af. Het is de 25-jarige Gijs. Van beroep muzikant, maar al vanaf zijn zesde fanatiek skateboarder. Het begon zoals bij alle andere skateboarders van zijn leeftijd met het Playstation spelletje ‘Tony Hawk Pro Skater 2’. Tony Hawk, een van de meeste succesvolle skateboarders ooit en daarmee het idool van menig skateboarder. Na het spelen van dit spelletje besloot Gijs om dit maar in het echt uit te gaan proberen. En hij is nooit meer opgehouden!

Skateboarden is voor de muzikant veel meer dan alleen een sport of een vervoersmiddel. Skateboarden werkt namelijk erg ontspannend. Als je aan het skateboarden bent, denk je aan niks anders dan dat. Doe je dat niet, dan lig je zo met een paar schrammen op de grond. Als Gijs veel aan zijn hoofd heeft, dan is hij dat met een half uurtje skateboarden meteen kwijt.

Gijs woont praktisch op de boulevard. En dat is alleen maar handig als dat ook je favoriete skateplek is. De boulevard is voor hem een speeltuin. De loopbrug, de bankjes, de Beelden aan Zee en de blokjes op de weg. Allemaal obstakels die voor een skateboarder hartstikke leuk zijn om van af te sjezen. En dat vindt hij ook het leuke aan skateboarden. Voor Gijs is de wereld is één grote skatebaan!

170714MBSportScheveningen038.JPG
De gewichten op Scheveningen gaan maar tot twintig kilo, maar normaal gesproken gaat de Chileense Martin tot de zeventig!

Vakantie? Geen excuus!

Niet alleen Nederlanders komen naar het Haagse strand om hun sport te beoefenen. Bij de gewichten op de Outdoor Fitness Boulevard staat Martin, een 25-jarige Chileen die op vakantie in Den Haag is. Waar veel anderen er niet aan moeten denken om op vakantie te sporten, is dit voor Martin geen excuus. Sterker nog; na aankomst in Den Haag ging hij meteen hard op zoek naar een plek waar hij kon gewichtheffen, zonder meteen vast te zitten aan een abonnement. De enige plek waar dit kon was op het winderige strand van Scheveningen.

Gewichtheffen is in de drie maanden dat hij het doet enorm belangrijk voor Martin geworden. Toen hij na een gebroken been geopereerd moest worden, had hij daar veel last van. Samen met zijn broer begon hij met gewichtheffen. Nu drie maanden later is zijn been weer als herboren en kan hij nu ook zonder problemen Den Haag te voet ontdekken.   

170714MBSportScheveningen036.JPG
Arna en Pieternel zijn in korte tijd erg fanatieke surfers geworden.

Van beginnelingen naar echte surfgekken in no-time

Op twee geleende surfboards liggen Arna (40) en Pieternel (38) in de woeste Noordzee te peddelen. Deze twee Haagse dames vonden het vroeger wel grappig als ze surfers, zodra er ook maar een zuchtje wind was, met hun surfboard in hun hand als een gek naar Scheveningen zagen fietsen. Nu een jaar later mogen ze zichzelf onder deze groep scharen. Ze horen nu bij de groep van fanatieke surfers die iedere dag de wind in de gaten houden en zelfs de live surf webcam volgen. En dat allemaal dankzij een paar lesjes ‘Surfen voor beginners’. In een jaar tijd zijn deze twee Hagenaars compleet verslaafd geraakt aan hun sport. Zo verslaafd zelfs dat je Arna ook bij winterse kou in de zee kunt vinden met haar surfboard.

Maar hoe komt het nou dat ze op slag verliefd zijn geworden op deze sport? Behalve dat je tijdens het surfen echt met je lichaam bezig bent en het gaaf is om steeds beter te worden, is er één hele andere belangrijke reden. Net als Gijs worden zij ‘zen’ van hun sport. Terwijl je op die ene goede golf wacht, bestaat er niets anders op de wereld dan dat. Je hebt even geen besef van tijd, geen stress over dat wat er vandaag op werk is gebeurd of de gedachte dat je zo nog even boodschappen moet doen voor vanavond. Surfen is dus behalve leuk, ook heel rustgevend!

170714MBSportScheveningen026.JPG
Bij calisthenics train je met je eigen lichaamsgewicht. Een handstand is zo'n oefening.

The sky is the limit

Tussen alle rennende kinderen, naast de skateboardramp, zijn twee gebouwen van mannen - met ontbloot bovenlijf - aan het trainen. Allebei zouden ze zo voor bodybuilders door kunnen gaan. Maar dat zijn deze twee studenten aan de Haagse Hogeschool dus niet. Brendan (22) krijgt les van Sebastiaan (25) in calisthenics.

Het zal je waarschijnlijk niet bekend voorkomen, maar Sebastiaan legt enthousiast uit wat het inhoudt. Calisthenics is een relatief nieuwe sport waarbij je met je eigen lichaamsgewicht traint. Denk dan aan push ups, pull ups, maar ook ingewikkelde turnoefeningen. Bij calesthenics is ‘the sky the limit’. Je kan namelijk zoveel kracht als je wilt ontwikkelen en de moeilijkste manoeuvres onder de knie krijgen, zolang je het maar langzaam opbouwt.

De sport wordt steeds bekender. Zo komen er overal in Nederland steeds meer parken waar je calesthenics kan uitoefenen. Een van die plekken is de Outdoor Fitness Boulevard op Scheveningen. Sebastiaan en Brendan vinden dit een bijzondere plek om hun oefeningen te doen. Ze gaan hier graag naar toe, omdat je na het sporten ook lekker kan relaxen aan het strand.  Want naast zwoegen en zweten, is er voor hen ook altijd ruimte om lekker uit te rusten!

170714MBSportScheveningen027.JPG
De skateboardramp staat op de Outdoor Fitness Boulevard. Hier kan je verschillende sporten beoefenen.

Wist je dat…

  • … het stuk strand direct aansluitend op het Noordelijk havenhoofd een echt sportstrand is? Dit stuk strand wordt voor uiteenlopende strand- en zeesporten gebruikt.
  • … de Outdoor Fitness Boulevard op het sportstrand sinds april dit jaar bestaat? Hier kan iedereen vrij gebruik maken van de verschillende sporttoestellen die er staan. Zo kan je er behalve calisthenics en gewichtheffen ook bootcampen of skateboarden op de ramp die er staat.
  • … sinds 2006 het Beach Stadium op het strand staat? Beach Stadium is het grootste stadion voor outdoor beachsport in Nederland. Iedere zomer, van mei tot en met september, staat het stadion bij het Noordelijk Havenhoofd.
  • … er verschillende sportevenementen plaatsvinden in het Beach Stadium? Zo was er vorig jaar de Olympic Experience en werd er pas geleden de Pro Freestyle gehouden.
  • … ook Scheveningen Haven sportgericht is? Denk dan bijvoorbeeld aan het nieuwe Topzeilcentrum en het Sailing Innovation Centre.
  • … er flinke ambities zijn voor het Scheveningse sportstrand? Het stadsbestuur wil dat het Haagse strand hét sportstrand van Europa wordt!

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Het strand is je sportschool!

Gepubliceerd op 28 juli 2017 Geschreven door Rocelle van der Kemp Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 18

28 juli 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
18