Wie wil er nou zo’n berg troep voor de deur?

Editie 17
Bijplaatsing Oracs

Een versleten bank, kartonnen dozen of een kapotte koelkast. Wat niet in de ondergrondse afvalcontainers past wordt er dikwijls naast gezet. Veel inwoners van Den Haag ergeren zich eraan. Petra van Oosten uit het Transvaalkwartier en Kemal Kuru uit de Schilderswijk waren het zat en hebben een afvalcontainer (orac) geadopteerd.

Wat een meeuw met een afvalzak doet, dat weet iedere Hagenaar. Petra van Oosten was daarom blij met de komst van de ondergrondse afvalcontainers. Vroeger had ze een verzamelpunt voor afvalzakken voor haar deur in het Transvaalkwartier. ‘Daar ben ik vanaf’, dacht ze, toen de containers zo’n vijf jaar geleden werden geplaatst. Maar tot haar verbazing begon het afval zich ook naast de afvalcontainer op te stapelen. Als ze thuiskwam uit haar werk stond er weer een magnetron of een stoel naast. ‘Soms waren mensen te beroerd om een zak erin te gooien’, zegt Petra. ‘Het ergerde me. Wie wil er nou zo’n berg troep voor de deur?’

Orac adoptant: Petra van Oosten
‘Je kan je op lopen vreten en niks doen, of je kan het aanpakken’, zegt Petra van Oosten die de afvalcontainer bij haar voor de deur in het Transvaalkwartier heeft geadopteerd.

De sleutel

Petra raakte erover in gesprek met een wijkagent. Hij vroeg haar of ze een container wilde adopteren. Na wat wikken en wegen besloot ze het te doen. ‘Je kan je op lopen vreten en niks doen, of je kan het aanpakken.’ Van de gemeente kreeg ze een bezem, een knijper, handschoenen en vuilniszakken om de container schoon te houden. Maar het belangrijkste is de sleutel, die op een deurtje aan de zijkant van de afvalcontainer past. Zo kan ze het afval dat niet door de klep past alsnog naar binnen gooien, of een verstopping verhelpen. Iedere dag loopt ze langs ‘haar’ container. Als er iets naast ligt wat erin past, gooit ze het erin. Zo niet, dan maakt ze een melding bij de gemeente en wordt het afval meestal binnen drie werkdagen opgehaald.

Tegen de bierkaai

‘In het begin had ik het idee dat ik tegen de bierkaai stond te vechten, steeds maar weer die rotzooi erin stouwen’, zegt Petra. Maar nu, na een paar jaar, heeft ze het idee dat het helpt. Het effect is vooral sociaal. De buren zien haar regelmatig opruimen. Laatst kwam een buurman helpen toen ze wat zware spullen moest weggooien. En andere straatbewoners vragen haar nu of ze hen wil helpen met het maken van een afspraak bij de gemeente, om het grofvuil te laten ophalen.

Ophef

Er is de laatste tijd nogal wat te doen om de rotzooi rondom ondergrondse restafvalcontainers in Den Haag. Dat veel inwoners zich eraan ergeren, blijkt wel op de sociale media kanalen van de gemeente. Via Facebook en Twitter kwamen er alleen al in juni best wat meldingen binnen van overlast bij containers. Die meldingen worden doorgegeven aan de milieudienst, die vervolgens veeg-en straatteams erop af stuurt. Maar de allerbeste manier om een melding te maken is via denhaag.nl.

Omroep West opende ook een meldpunt voor klachten over vuil rondom de containers en het vroege tijdstip waarop de containers geleegd worden. ‘De reacties stroomden binnen’, schreef de omroep. De gemeente is er druk mee, maar inmiddels zijn er ook al meer dan 600 adoptanten, die hun best doen om een container in de buurt schoon te houden.

Adoptant Orac: Kemal Kuru
‘Vuil trekt vuil aan’, zegt Kemal Kuru, daarom wil hij helpen om afval zo snel mogelijk op te ruimen. Hij houdt een aantal afvalcontainers schoon in de Schilderswijk, waar hij ook buurtvader is.

Gewoon gedumpt

Ook Kemal Kuru heeft een container geadopteerd. Als buurtvader in Schilderswijk-West loopt hij sowieso regelmatig een rondje door de wijk. Hij vindt het een kleine moeite om ook de afvalcontainers schoon te houden. Op deze mooie zomerse maandagavond staat hij in een zijstraat van de 's- Gravenzandelaan. Bij een van de containers treft hij een strijkplank aan, bij een ander een complete woonkamerset: twee banken, een tafeltje, een paar lege dozen. Alles is gewoon op straat gedumpt. ‘Erg hè, dat het hier ligt’, zegt Kemal. Met zijn sleutel maakt hij het deurtje aan de zijkant van de afvalcontainer open en gooit strijkplank erin. ‘En ik houd nog wel zo van strijken’, zegt hij met een knipoog.

Adoptant Orac: Kemal Kuru
Bij een van de containers treft Kemal zelfs een strijkplank aan.

Opvoeding

Ook Kemal vindt de situatie op straat verbeterd sinds de ondergrondse containers er zijn. Meestal treft hij grofvuil aan op straat, en dat is niet zo onhygiënisch als etensresten uit de zakken vroeger, redeneert hij. Toch vindt hij het vervelend dat deze dingen steeds maar weer op straat belanden. Waarom doen mensen dat? ‘Het heeft meerdere redenen’, zegt Kemal. ‘Sommige mensen zijn lui, anderen weten niet wat de regels zijn. Het heeft ook met opvoeding te maken. Als een ouder alles op straat pleurt, sorry voor mijn grove taal, dan doen kinderen dat ook.’

Advies geven

Zelf spreekt hij regelmatig wijkbewoners aan als hij ziet dat ze iets naast de container zetten. Komt daar geen ruzie van? ‘Dat valt wel mee’, zegt Kemal, al vindt hij het ook belangrijk hoe je overkomt. Meestal begint hij met: ‘Hallo buurman, dit gaat zo niet. Deze containers zijn niet bedoeld voor het grofvuil.’ En dan geeft hij advies, dat mensen het gratis naar het afvalbrengstation aan de Uitenhagestraat kunnen brengen. ‘Mensen weten dat helemaal niet’, zegt Kemal. Daarom vindt hij dat de gemeente mensen nog beter moet informeren. Hij heeft op sommige containers in de stad grote gele stickers gezien, waar op staat dat je 140 euro boete krijgt als je er iets naast zet. Dat vindt hij een voorbeeld van duidelijke communicatie. Hij wil de stickers zelf ook graag bestellen voor ‘zijn’ containers.

Schoonmaken

Het is niet allemaal kommer en kwel. Kemal kent ook veel buurtbewoners die de containers regelmatig schoonmaken. Zijn buurvrouw bijvoorbeeld, die zelfs de kleppen af en toe met een sopje boent. De gemeente komt de containers eens per jaar helemaal schoonmaken. Wat Kemal betreft mag dat wel vaker. Zijn motto: ‘Hoe schoner, hoe beter, hoe veiliger.’

Bijplaatsing Oracs
Kemal: 'Mijn motto is: hoe schoner, hoe beter, hoe veiliger!'

 Wist je dat...

 •  … Den Haag de afgelopen jaren steeds schoner is geworden? Met de komst van ruim 5.400 ondergrondse afvalcontainers is de stad schoner en is er minder overlast door zwerfafval. 
 •  … Hagenaars zelf de verantwoordelijkheid hebben om het vuil in de afvalcontainers te doen? Maar ook om een afspraak te maken zodat het grofvuil kan worden opgehaald. Eigenlijk is het best asociaal om het afval naast een container te zetten, dat mag je de buurt niet aan doen. Met z’n allen kunnen we de stad mooi en schoon houden.  
 • … je het bij de gemeente kan melden als er afval bij de container ligt wat er niet in hoort? Dat kan via denhaag.nl. De gemeente probeert het binnen drie werkdagen op te halen.
 • … de gemeente strenger gaat controleren op bijplaatsingen naast de afvalcontainers en waar nodig boetes zal uitdelen? Deze aanpak, in combinatie met goede communicatie, blijkt succesvol. In de wijk Rustenburg-Oostbroek is het aantal bijplaatsingen al met 75% afgenomen.
 • … al zo’n 600 Hagenaars een afvalcontainer hebben geadopteerd?
 • … veel adoptanten ook de app BuitenBeter gebruiken om het aan de gemeente door te geven als er afval naast de vuilcontainer ligt? Dit is een landelijke meldingsapp om problemen in de buitenruimte te melden aan de gemeente. 
 • … de gemeente op zoek is naar meer adoptanten? Misschien wil jij ook wel een afvalcontainer adopteren. Kijk op denhaag.nl hoe het werkt, en hoe je je kunt aanmelden.
 • ... ook in de Stadskrant van 28 juni een artikel stond over de ondergrondse afvalcontainers? Niet gelezen? Dat kan alsnog! Zie de digitale versie van de Stadskrant.  

   

  Meer Editie070?

  Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Wie wil er nou zo’n berg troep voor de deur?

Gepubliceerd op 14 juli 2017 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Emmy de Graaf

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 17

14 juli 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
17