De nâch van de Strandploeg

Editie 17
Hoe wordt het strand schoongemaakt?
Ondergaande zon

In het licht van een dun streepje maan is het strand een donkergrijze vlakte, de zee een zwart gat. De laatste badgasten zijn een uur of drie geleden huiswaarts gekeerd. Het is nu 22:00 uur. De Strandploeg staat klaar om het strand schoon te maken. Patrick start de motor van zijn beachcleaner. De ronkende motor trilt en schudt. Hij rijdt langzaam over de boulevard richting het zand. Nietsvermoedende wandelaars kijken verschrikt op. Patrick lacht:  'Ze gaan wel voor je opzij hoor. Je schrikt je natuurlijk een ongeluk als er opeens zo’n enorme bak op je af komt rijden.'

120 kuub afval laten verdwijnen in één nacht

Den Haag telt twaalf kilometer strand. Op warme dagen kan het enorm druk zijn. En wanneer de badgasten het strand weer verlaten, ligt het vaak bezaaid met afval. Blikjes, flessen, chipszakken, handdoeken, koelboxen… na een mooie zomerdag laten we met z’n allen soms wel 120 kuub afval achter. Om dit weer schoon te krijgen zijn elf medewerkers van de gemeente, zes beachcleaners, twee vrachtwagens, een trekker en een personenbusje met ‘prikkers’ nodig. Meestal keren ze rond 06:00 uur ’s ochtends terug, maar soms is de klus pas tegen 08:00 uur geklaard. Hier geldt: hoe zonniger de dag, hoe meer werk in de nacht. 

Tien medewerkers van de nacht strandploeg naast hun beachcleaners
De mannen van de Strandploeg zorgen ervoor dat badgasten op een schoon strand terecht komen.

Zeven, prikken en legen

Patrick parkeert zijn beachcleaner in het zand en stapt uit. Hij rijdt vandaag met zijn collega Jan op ‘de Noord’, het Noorderstrand van Scheveningen. Ze wensen elkaar een goedemorgen terwijl voor velen de avond nu pas begint. Voordat de mannen starten met de schoonmaak, rijdt teamleider Kees met zijn auto een rondje over het strand om te kijken of er nog slapende mensen liggen. 'We willen natuurlijk niet over iemand heen rijden met die grote wagens', zegt Kees.

Ondertussen leggen Patrick en Jan uit hoe de beachcleaners werken. 'Beachcleaners zijn grote zeefmachines die worden voorgetrokken door een zware trekker. De bovenste laag zand gaat door de roterende zeef en al het vuil blijft achter. Hooguit een enkel papiertje ontsnapt.' Patrick loopt naar de achterkant van de machine en wijst. 'Kijk, wat er dan achterblijft, is een streep met schoon zand.' Als Kees aangeeft dat de kust veilig is, rijden Patrick en Jan over het vieze zand. En inderdaad: achter hen blijft een schone en strakke streep zand over.

D160720MB1389.jpg
Patrick laat de zeef van de beachcleaner zien. Het vuil blijft achter in de wagen, het schone zand valt weer terug op het strand.

Tegelijkertijd hebben collega’s elders de handen vol aan het legen van 350 afvalbakken. 'En dan heb je nog de prikkers', voegt Patrick toe. 'Zij halen met een mijnwerkerslampje op het hoofd handmatig het vuil weg waar de beachcleaners niet kunnen komen, zoals de opgangen bij de duinen.'

Minder troep op het naaktstrand

Kees merkt dat het de afgelopen jaren steeds beter gaat. Het team vindt steeds minder afval op het strand. 'Dit komt ook omdat we grotere prullenbakken hebben neergezet. De grootste prullenbakken zijn wel 3.000 liter. Je ziet van boven niet hoe diep ze zijn, want ze staan voor een gedeelte onder de grond.'

D160720MB1307.jpg
De afvalbakken worden geleegd.

Hoewel het beter lijkt te gaan, blijft afval op het strand een groot probleem. Kees: 'Afval spoelt bij vloed in de zee. Daar drijft nu al een enorme hoeveelheid plastic dat moeilijk af te breken is. Ook dieren kunnen er in stikken. Help onze schoonmakers en de natuur dus een handje mee door zelf op te ruimen.' Patrick heeft nog wel een tip voor de strandgangers: 'Neem een tasje mee voor je afval. Verzamel je afval in het tasje en gooi het weg wanneer je naar huis gaat. Als de prullenbak dan toch vol is, loop je naar de volgende. Er staan er 350, dus keus genoeg.'

Nadat de Strandploeg is geweest, staan de prullenbakken er weer schoon bij. Maar de Strandploeg treft de prullenbakken na een mooie zomerdag vaak zo aan.

De mannen van de Strandploeg hebben nog wel een interessant weetje. Uit ervaring blijkt dat het naaktstrand tussen het Zwarte Pad en Meijendelseslag vaak een stuk schoner is dan de rest van het strand op Scheveningen. 'We weten niet waarom, maar dat is gewoon zo', zeggen de mannen. De meeste rommel ligt vaak vlakbij de Pier. 

Top werk

Het is 06:00 uur. De nacht zit erop. Het strand is schoon en de zeef ligt vol troep. Patrick rijdt zijn beachcleaner terug naar het verzamelterrein en draait de sleutel uit het slot. Hij rommelt nog wat in de trekker. Lachend komt hij met een grote, kapotte barbecue tevoorschijn. 'Nou jongens, we kunnen ontbijten.' Teamleider Kees is tevreden: 'Het belooft een prachtige, zonnige dag te worden, dus ik wilde het strand vandaag extra schoon hebben. Dat is zeker gelukt. Top werk geleverd vandaag mannen!' De Strandploeg gaat weer naar huis. De eerste badgasten maken zich klaar voor een nieuw dagje strand.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

De nâch van de Strandploeg

Gepubliceerd op 14 juli 2017 Geschreven door Shelley Kouwenhoven Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 17

14 juli 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
17