Makers maken het in Den Haag

Editie 16
Maakhaven Masker.jpg

Den Haag is een stad voor ‘makers’. Kunstenaars, musici, designers en andere creatieve ondernemers voelen zich hier thuis. En dat komt volgens hen door het creatieve en vernieuwende klimaat. Maar hoe zorg je er voor dat makers zich vestigen in de stad? Culturele broedplaatsen zijn de oplossing. We hebben er in Den Haag ongeveer 20. Maakhaven en WD4X zijn er twee van. Een kijkje achter de schermen. 

Maakhaven

Coen is meubelmaker van beroep en huurt al tien jaar een werkplaats. Normaal gesproken maakt hij parket, meubels en ander timmerwerk. Deze dagen staat hij dagelijks op de steiger om de laatste ateliers en werkruimtes in elkaar te schroeven. Coen is blij met zijn plek in Maakhaven. ’Ik heb een mooie ruime werkplaats. Toen drie jaar geleden uitzetting dreigde, was ik heel gemotiveerd om actie te ondernemen.’ Hij trad toe tot de stichting Luca die in Maakhaven werkruimtes verhuurt aan mensen die iets willen maken. Samen met de lokale politiek en de gemeente gingen ze op zoek naar een duurzame oplossing. Het resultaat is nu bijna behaald: stichting Luca is bijna eigenaar van het pand en kan er in blijven zolang ze willen. Coen dus ook.

Maakhaven Coen (1).jpg
Coen legt de laatste hand aan de inrichting van Maakhaven. Straks kan hij zich weer volledig richten op zijn werk als meubelmaker.

Van beeldhouwer tot bierbrouwer

Maakhaven is gevestigd in een schitterend fabriekspand dat herinnert aan het industriële verleden van de Laakhavens. Shell liet het in de jaren twintig van de vorige eeuw bouwen. Het oude gebouw steekt inmiddels af tegen de nieuwbouw er omheen. Binnen in het ateliercomplex is het een en al bedrijvigheid. Kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden zijn er bezig met maken.

Volgens Coen heeft Maakhaven twee doelen. ‘We willen een afspiegeling zijn van alle kunsten en ambachten. En wij willen werkruimtes beschikbaar stellen aan creatieve ondernemers. Zo bieden we plek aan diverse meubel- en installatiemakers, maar ook aan een beeldhouwer, schilders, grafisch ontwerpers en een bierbrouwer . We hebben zelfs een tatoeëerder in huis. Maar we verhuren bijvoorbeeld ook onze projecthal voor een expositie, of wanneer er iets wordt gemaakt wat niet past in een atelier.’ De diversiteit heeft als voordeel dat ze voor allerlei diensten van elkaar gebruik kunnen maken. ‘Dat is leerzaam en we versterken elkaar enorm. Dat zorgt voor een echt innovatief klimaat.’

Maakhaven biedt plek aan allerlei kunsten en ambachten, zo werkt er ook een tatoeëerder. Maar er werkt ook een aantal grafisch ontwerpers.

WD4X

Slechts een paar 100 meter verderop, aan de andere kant van het water, ligt nog een culturele broedplaats: WD4X. In een pand waar eerst een Leerwerkcentrum zat, zetelen nu drie kunstenaarsinitiatieven. Zij creëren hier een stabiele plek voor de komende jaren.

WD4X Matteo.jpg
Matteo werkt vol overgave aan zijn kunst, maar hij maakt ook het gebouw aan het Willem Dreespark elke dag een stukje mooier.

Internationaal gezelschap

De initiatiefnemers vormen een internationaal gezelschap: de Italiaanse Matteo, van kunstenaarsinitiatief ‘iii’, de Duitse Matthias van het initiatief ‘locatie Z’ en de Ierse Michael van het initiatief ‘SW2’. Ze passen verschillende kunstvormen toe, waarbij ze onder andere gebruik maken van beeld en geluid. Matthias kwam naar Den Haag vanwege het levendige kunstenaarsklimaat: ‘De stad kent veel artistieke initiatieven en je krijgt er de kans om te experimenten met je werk.’ Michael vult aan: ’En de gemeente zet zich in om kunstenaars hier te houden. Ook daardoor voelen we ons welkom hier.’

Matteo: ‘De laatste jaren konden kunstenaars zich steeds moeilijker vestigen in de stad door de stijgende huren. Als je een creatief vak uitoefent, duurt het vaak wat langer voordat je er financieel iets van terug ziet. Door de lage vaste lasten is een culturele broedplaats een uitkomst voor kunstenaars. En het is natuurlijk goed nieuws voor het gebouw. Voorheen kon je als kunstenaar altijd maar kort op een vaste plek blijven. En dan investeer je minder snel in onderhoud. Nu maken we het pand elke dag een stukje mooier.’ 

WD4X Matthias (1).jpg
Matthias krijgt in Den Haag alle ruimte om te experimenteren met zijn werk.

Humuslaag voor kunst

WD4X huurt het pand van de gemeente. Ook hier zijn de kunstenaars druk met het verbouwen en creëren van de werkplekken, maar natuurlijk ook met hun activiteiten als kunstenaar. Voor Matthias is dat juist een leerzame ervaring: ‘Niet alleen weet ik nu meer over het beheer en verbouwen van een pand. De broedplaats geeft mij ook de mogelijkheid om eenvoudig kennis en spullen uit te wisselen. Het is als het ware een humuslaag waarin mijn kunst beter tot bloei komt.’

De mannen benadrukken dat iedereen van harte welkom is in hun pand: ‘Het pand biedt ruimte voor publieke evenementen. Mensen zijn van harte welkom om langs te komen. Regelmatig organiseren we activiteiten. We starten binnenkort een gezamenlijke website met een activiteitenkalender.’

Wist je dat…

  • … je op de websites van de initiatieven van WD4X nu al kunt bekijken welke activiteiten ze organiseren? Kijk hier: iii, locatie Z, SW2).
  • …de kunstenaarsinitiatieven nog op zoek naar nieuwe huurders zijn? Ben je geïnteresseerd of ken je iemand die dat is? Stuur dan een e-mail naar een van de initiatieven: iii, Locatie Z, SW2.
  • … je na de zomer in Editie070 meer kunt lezen over het werk van Ria de Waal? Zij is broedplaatsmakelaar.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Makers maken het in Den Haag

Gepubliceerd op 30 juni 2017 Geschreven door Arnout Guns Fotografie door Jurriaan Brobbel

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 16

30 juni 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
16